Георгиос Папандреу: Консервативна Европа искаше да ме екзекутира

Георгиос Папандреу

© Ройтерс

Георгиос ПапандреуКонсервативна Европа искаше да ме екзекутира, заяви бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу, излагайки своята версия за кризата през 2011 г., довела до отхвърляне на идеята му за свикване на референдум от страна на европейските лидери, съобщиха БТА и гръцкото радио "Скай".


Когато предложих национално допитване в Гърция през 2011 г. за поисканите от страната строги мерки за икономии, разбирах, че не може да има повече и по-задълбочена Европа, без по-голяма демократична законност и участие на гражданите, каза Папандреу на заседание на Социалистическия интернационал в Лисабон.


Пред стотици държавни и правителствени ръководители и лидери на социалистически партии Папандреу изтъкна, че неговото правителство е било обвинено погрешно и че ако Европейският съюз е реагирал незабавно и динамично на финансовите пазари, Гърция е нямало да стигне до заеми и щяла да избегне много от премеждията, които са се стоварили върху страната след наложеното от външните й кредитори затягане на коланите.
Консервативна Европа просто се показа като много консервативна, отбеляза Папандреу, който в момента е председател на Социалистическия интернационал.


Дори и сега, ако Европа не предприеме допълнителни действия, саможертвите на гърци, португалци, испанци и други може да се окажат напразни и от тях да бъде поискано повече, а проблемите с ликвидността да се превърнат в проблеми на жизнеспособност, каза още бившият гръцки премиер.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK