Брюксел предлага план за защита от киберпрестъпления

В стратегията се представя визията на ЕС за кибернетична сигурност.

© Ройтерс

В стратегията се представя визията на ЕС за кибернетична сигурност.Европейската комисия публикува стратегия за киберсигурност, която представя визия на Европейския съюз за това как най-добре да се предотвратяват кибернетични смущения и атаки и да се отговаря на тях, предаде пресслужбата на институцията.


Конкретните дейности в стратегията "Отворено, безопасно и сигурно киберпространство" са насочени към засилване на устойчивостта на информационните системи в киберпространство, намаляване на киберпрестъпността и укрепване на международната политика за киберсигурността и киберотбраната на ЕС.


В стратегията се представя визията на ЕС за кибернетична сигурност по отношение на пет приоритета - постигане на устойчивост в киберпространство, чувствително намаляване на киберпрестъпността, разработване на политика за киберотбрана и на промишлени и технологични ресурси за киберсигурност, както и създаване на съгласувана международна политика на ЕС за киберпространството.
Предложена е също така директива в областта на мрежовата и информационната сигурност, която изисква от всички държави членки, основни доставчици на интернет и оператори на критични инфраструктури да гарантират сигурна и надеждна цифрова среда в целия ЕС.


Според нея държавите членки трябва да приемат стратегия за киберсигурност и да определят национален компетентен орган по киберсигурност. Освен това трябва да се създаде механизъм за сътрудничество между страните в ЕС и Брюксел за споделяне на ранни предупреждения за рискове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK