Българският посланик в Лондон: Не се притеснявайте за българите - те не харесват времето ви

Константин Димитров

© Красимир Юскеселиев

Константин ДимитровБританският премиер Дейвид Камерън и правителството му не трябва да се притесняват от приток на български имигранти след падането на ограниченията на пазара на труда в края на годината. Това увери българският посланик във Великобритания Константин Димитров в интервю за британското издание Evening Standard със заглавието "Не се притеснявайте от наплив от българи – те не харесват времето".


По думите на Димитров няма да има вълна от България. "Повечето от хората, които са търсели работа във Великобритания, вече са дошли. Няма да назовавам имена, но някои политици са виновни за невежата пропаганда", подчерта той.


"Само около 53 000 българи имат право на престой тук. Много от тях работят като медицински сестри, лекари, финансисти и в строителството. Честно казано, Обединеното кралство не е най-предпочитаната дестинация за другите. Климатът и трудностите тук, правят местеното във Великобритания малко вероятно. Българите са най-свързани с Германия и Италия", обясни бившият зам.-министър на външните работи.
Той подчерта, че българските младежи се възползват от възможностите за работа в чужбина, но предпочитат да ходят на места, където ги приемат добре, а не където пазарът е затворен за тях. "Младите хора мислят глобално", подчерта българският дипломат.


На въпрос за организираната престъпност, както и дребната такава, която се свързва основно с ромите, Димитров коментира, че преди две-три години действително е имало такава, но "благодарение на сътрудничеството между властите, нейният гръбнак е пречупен".


По думите на българския посланик отрицателните реакции във Великобритания за пристигането на българи се приемат много лошо в България. "За съжаление въпросът е в основата на дневния ред в България. Моите сънародници не заслужават такива заглавия. Това граничи с ксенофобия. Някои от коментарите са забавни, но други са клеветнически", подчерта той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK