Голяма част от европейците могат да сменят доставчиците си на ток

В България от няколко дни се провеждат протести срещу високите сметки за ток.

© Надежда Чипева, Капитал

В България от няколко дни се провеждат протести срещу високите сметки за ток.Европейските директиви не постановяват срок за засичане на електромерите. Периодичността се определя от договор между компаниите доставчици и клиентите. В големите европейски градове е възможно електромерите дори на съседни апартаменти да се засичат на различен период, защото доставчиците са различни, коментира БНТ. Освен това в част от държавите членки гражданите могат да сменят доставчиците си, когато пожелаят.


В Европа вариант за контролиране на месечното потребление е и предплатената доставка на ток. Електрокомпаниите твърдят, че рядкото отчитане на електромерите се прави, за да се пестят пари.


"Директивата изисква клиентът да бъде уведомяван периодично за потреблението, по ясен и разбираем начин. Но дали фактурата идва на месец или три, пише в договора между доставчика и клиента. Правата на потребителите са нарушени, само ако доставчикът не изпраща редовно фактури", заяви Жан-Филип Дюкар, говорител на потребителската организация "Тест-Аша".
В Белгия електромерите се отчитат един път годишно. През останалите месеци на годината абонатите получават фактури с предполагаемо изчислена консумация. Токът се засича един път годишно и в Холандия, два пъти във Франция, три пъти във Великобритания.


В България токът е най-евтин в цяла Европа, но когато се сравни със заплатите, се оказва, че българинът отделя за ток много повече отколкото в другите страни, коментира БНТ.


Ако потребителите в Европа смятат, че токът им е скъп, могат да изберат друг доставчик. Проверка на БНТ показва, че в един от източните квартали на Лондон има поне осем доставчика, а разликата в цените може да достигне около 150 евро на година.


В центъра на Брюксел потребителите могат да избират между четири доставчика. Смяната става в рамките на три месеца. Преди това в специален сайт потребителят пише адреса си и консумацията, после получава данни колко може да спести при смяната.


"Белгийците се оплакват, че цената на тока е много висока. Някои потребители се оплакват и от грешно пресмятане на фактурата. Те искат прозрачност на сметките. Ако хората се съмняват, че сметката е надута, могат да се оплачат на омбудсмана за енергетиката. В случай, че мислят, че проблемът е в електромера, той се проверява от лицензиран специалист в лаборатория за сметка на потребителя, цената е между 50 и 80 евро", заяви още Дюкар.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Любопитно

  "българинът отделя за ток много повече отколкото в другите страни" - Бг полиТИЦИТЕ са си дали задниците под наем с цел изравняване СТАНДАРТИТЕ ни с тези в ЕС. Та, тоалетната хартия, която в ЕС ползват е на цена, към която наш`те се стремят да достигнат и продават, само че я натоварват ИЗКУСТВЕНО с такси, добавки, невъзстановени разходи, пренос, превоз... Държавна политика, която не мисли за НАС, консуматорите, а за определениТЕ задници. Поне ядем, напоследък може би и конско(поне месо!), а иначе денят се увеличава, пролетта наближава и токът ще НИ е вече "по мярка"! Храненето е задължително за нашето здраве, но електрическият ток е повече от опасен. За КАКВО да отделят БЪЛГАРИТЕ?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ние не можем, но и без друго сме "малка част от евпорейците"...

  Свобода за Надежда Савченко!
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  Аз не виждам проблем електромерите да не се засичат всеки месец, а на тримесечие или дори по-рядко. През останалото време да се плаща прогнозна консумация! Подобно е и с парното - в края на отоплителния сезон се получава изравнителна сметка!

 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Ако потребителите в Европа смятат, че токът им е скъп, могат да изберат друг доставчик."

  Жалко, че още не сме до чак там европейци.

  [quote#1:"А БЪ В"]Бг полиТИЦИТЕ са си дали задниците под наем с цел изравняване СТАНДАРТИТЕ ни с тези в ЕС.[/quote]

  Това става с изравняване на покупателната способност, не с изравняване на цените, но за целта трябва да си внесем политици.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  При нормална средна работна заплата от 6 000 лева/месец в България може плащане на ток на 3 месеца при над 5 доставчика без монопола на червените хрантутници от БКП и ДС .

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Един път годишно, ама при други доходи.
  В България ако му дойде на човек годишна сметка за ток 800-1000 лв., ще види зор при плащането ѝ.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Подопечните медии продължават лудото надпрепускане да ни убеждават, че вината за надутите декемврийски сметки е у нас, а не у любимите на властта монополи?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 581 Весело

  В магазина:
  - Колко струва хляб "Добруджа"?;
  - Ами 50 стотинки, НАЙ-ЕВТИНИЯТ в цяла Европа."
  - Дайте ми един хляб тогава.
  - Момент, такааа... - един хляб: 0.50лв;
  -- пренос на хляб:0.45лв
  -- достъп на камиона за пренос по магистрала: 0.35лв;
  -- пренос на хляб на ниска скорост: 0.25лв;
  -- пренос на хляб на висока скорост: 0.50лв;
  -- добавка за минаване на зелено: 0.75лв;
  -- високоефективно комбинирано производство на хляб: 0.30лв;
  -- невъзстановяеми кражби на хляб от поточнат линия: 0.60лв.
  -- Общо: 3.70лв., ...ааа и нещичко за държавата: 20% ДДС:

  - Дължите 4.44 лв. - ето Ви го и се радвайте, че ядете най-евтиния хляб в Европа!

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 9. 9 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ами да си изберем европейски доставчик. Току виж плащаме по-малко

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  Цената на тока подлежи на толкова регулации, че възможността за смяна на доставчика в България няма да намали цената. И трите ЕРП и сега предлагат еднаква цена! BTW, далеч съм от България и може да греша, че цената е еднаква. Поправете ме, ако е така!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4814 Неутрално

  [quote#6:"Dehumanizer"]Един път годишно, ама при други доходи. [/quote]

  Изравнителните сметки за парно са веднъж годишно. Не виждам сериозен проблем електромерите да се засичат не всеки месец, а на тримесечие!

 12. 12 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Елементарно, Уотсън: като има няколко доставчика, те се конкурират за клиентелата и се получава естествена регулация на цените, невъзможна при сегашния монопол.

  Една българка
 13. 13 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "В България токът е най-евтин в цяла Европа, но когато се сравни със заплатите, се оказва, че българинът отделя за ток много повече отколкото в другите страни."

  ДНЕВНИК В БЪЛГАРИЯ ТОКЪТ Е НАЙ-СКЪП КАТО СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВИД ДОХОДИТЕ!

  КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ - СТАТИЯ БЕЗ АВТОР?

  ПОДИГРАВАТЕ ЛИ СЕ!?

  Аз знам много малко.
 14. 14 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#12:"Палица"]Елементрно, Уотсън: като има няколко доставчика, те се конкурират за клиентелата и се получава естествена регулация на цените, невъзможна при сегашния монопол.[/quote]
  И каква е файдата, ако клента ще може да избира между средната за ЕС и най-високата в ЕС цена на тока, вместо най-ниската сега?

 15. 15 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хората се чудят как ще платят таксата за детската градина при тези сметки за ток и как да нахранят децата и да им купят това или онова те взели да ни плашат с ГУЛАГ, вдигат рамене и казват "не мога на този етап" или се крият и мълчат!
  КЪДЕ Е ТАКА НАРЕЧЕНИЯ цар!?
  КЪДЕ Е пръмовица?

  Имало нередности в ДЕКВР!

  ЗАЩО НЯМА НАКАЗАНИ?

  Аз знам много малко.
 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "Проверка на БНТ показва, че в един от източните квартали на Лондон има поне осем доставчика, а разликата в цените може да достигне около 150 евро на година".....и всичките тези 150 евро в плюс от минималната са ПЕЧАЛБА за компаниите! Ако в България се либерализира пазара по-евтина електроенергия няма да има-ще има само по-високи тарифи, а нормалната ще бъде наречена "намалена"..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  А у нас ЕРП-тата налагат токова диктатура

  През 2005 г. ЕВН свали всички скъпи кабели, наследени от държавните регионални представителства и ги продаде с печалба от 420% на база алуминиевите. Старите кабели за високо и средно напрежение имат проводник, който има и % злато и платина. Първата работа на чужденците бе да разпродат скъпата инфраструктура. Това е абсолютен грабеж! Ако има срив в системата, ако дойде по-силно напрежение, тези кабели от алуминий и мед ще рухнат. Няма по-добро решение от национализацията на трите дружества за този момент и директно снабдяване на населението с електричество, без каквито и да са посредници, както до 1989 г. Тогава цената на тока бе 0.02 лв. Дали цената на тока сега ще спада, дали ще вървят цените надолу? Не няма, всички го знаем, държавата загуби милиони от либерализацията на пазара на ток, получихме токова диктатура.

 18. 18 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дано някой ден и ние да можем да си сменяме доставчика на ток! Трябва да има поне някаква конкуренция!

 19. 19 Профил на string12
  string12
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Извинявам се, но дали сте навършили 10 години? Тока бил най-скъп спрямо заплатите. Щото бензина е най-евтин. Ама той е на нашите братчета и ни е хубаво. Гадните австрийци и чехи-марш. Всичко в България е най-скъпо спрямо заплатите. Големите сметки станаха защото инкасаторите минаха до 20 декември, а след това празници. След това отчетоха към 30 януари. Дълък период, празници и голяма сметка.

 20. 20 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#12] от "Палица":
  Получава се естествен частен монопол от трима доставчика,които е по - вероятно да се договорят в картелно споразумение за цената на тока и да продължават да печелят по същия начин.(Телеком средата е пример за това) Ако могат да печелят по 1 лев на единица ще го направят без да ги е еня за клиента и свободната конкуренция, ще се договорят задкулисно за рейнджове на цените.Затова са регулаторите - да регулират средата на тези естествени монополи. Свободна конкуренция в борбата за клиенти на енергиен пазар, не може да доведе до сериозно понижаване на цените,а по скоро до повишаване на качеството на услугата.

  На 12 май с 27 номер
 21. 21
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 22. 22
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 23. 23 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#16:"ostin22"]Ако в България се либерализира пазара по-евтина електроенергия няма да има-ще има само по-високи тарифи, а нормалната ще бъде наречена "намалена".[/quote]
  И не само, но и всички доставìци ще се струпат в центровете на градовете, а крайните квартали и селата ще се върнат към бита на древните траки, защото като са неплатежоспособни, малко на брой или на отдалеèно място, кой ще тръгне да им доставя ток и да им поддържа инфраструктурата?

 24. 24
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 25. 25 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#3] от "vassilun":

  В циганските квартали пък не е проблем, изобщо да не се засичат... С малки изключения...

 26. 26 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нашего брата обича "око да види, ръка да пипне", когато потребява (но в щепсела не пипа)... Може би ни трябват битови електромери а ла бензиноколонки Вечер ти се връщаш с бавни стъпки в къщи, в брояча поглеждаш уморен; бойлерът изключен, киловатчасът приключен - и така всеки ден...

 27. 27
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 28. 28 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#27:"SorryLol"]Но не знам до апартамента на моя приятел в Брюксел да ходят 4 различни кабела[/quote]
  Ами те ако не прекарат кабели, нали това значи, че ще ни се натресат няколко дузини посредници да имитират конкуренция помежду си. И тях ще трябва да храним и да им ръкопляскаме за добрата работа.

 29. 29 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#27:"SorryLol"]не знам до апартамента на моя приятел в Брюксел да ходят 4 различни кабела[/quote]
  Определено... Явно ключът от бараката е в достъпа до една и съща електропреносна мрежа, но на различна - по презумпция - добавена стойност по веригата

 30. 30
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 31. 31 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#24:"SorryLol"]Не ЕРПтата са виновни, а скапаната държава, че не прави никакъв контрол![/quote]
  Айде да се разберем сега, щото под някои статии държавния контрол е лош, под други е добър. Обърквам се вече.

 32. 32
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 33. 33 Профил на киро акционера
  киро акционера
  Рейтинг: 237 Любопитно

  В региона Брюксел доставчиците на ток са 20, а на газ 13! http://www.brugel.be/fr/acteurs-sur-le-marche-liberalise-de-l-energie-en-region-de-bruxelles-capitale/liste-des-fournisseurs-d-electricite-et-de-gaz-en-region-de-bruxelles-capitale
  Повечето обаче не са ми познати.
  Обикновено един доставчик има няколко абонаментни плана. Цената на тока е 38% от крайната цена, останалото са такси и администрация.

  Не може да имаш нещо, което никога не си имал, без да направиш нещо, което никога не си правил.
 34. 34
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 35. 35
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 36. 36 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ние можем приживе само да си изберем погребално бюро.
  Като умрем- могат да го сменят.

  ЧЕРЕН ХУМОР ПОДХОДЯЩ ЗА СТРАНАТА НИ !

 37. 37 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ,,
  "Белгийците се оплакват, че цената на тока е много висока. Някои потребители се оплакват и от грешно пресмятане на фактурата. Те искат прозрачност на сметките. Ако хората се съмняват, че сметката е надута, могат да се оплачат на омбудсмана за енергетиката. В случай, че мислят, че проблемът е в електромера, той се проверява от лицензиран специалист в лаборатория за сметка на потребителя, цената е между 50 и 80 евро",

  Тази информация е платена от монополистите за да бъде доказано, че в България е най-добре. Омбудсмана на България, К. Пенчев, твърди, че начисляването и заплащането на прогнозни дялове и тръбите на Топлофикация, не било нарушение на Конституцията, защото КС се бил произнесъл, че това не е нарушение.

 38. 38 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Чакам с радост денят, в който ще има къде да се пренасоча като потребител на електроенергия...

  Хем ще искам да запазя ИН....че вече помня на изуст 12-те цифри

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 39. 39 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Периодичността се определя от договор между компаниите доставчици и клиентите.
  -----------------------------
  Разликите между Бг и Европа са много по-големи!

  Аз си отчитам сам електромера от 18 години, винаги на 09.02! На база годишната фактура ми искат авансови вноски всеки месец. На края на периода само се изравнява, ако съм платил повече авансово ми връщат, ако е повече доплащам!

  А мантрата, че като можеш да се сменяш доставчика ще имаш ниска цена не е верна! И тук успяват да се договарят!

  Тази година навсякъде токът струва с 11 стотинки на киловатчас повече! Заради зелената енергия!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на pavlov10
  pavlov10
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Колеги от форума,днес ни дадоха редовен аванс от
  450 лева.

 42. 43 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Просто,заплатите ни малки и мизерни..........това е целият ни проблем...........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 43. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Я виж ти.
  Любимата мантра за "ЕСТЕСТВЕНИТЕ МОНОПОЛИ" ?!?!?! на тукашната енергийна мафия май-май ще излезе една ГОЛЯМА ЛЪЖА.
  По-"простите" от нас европейци си сменяли доставчиците,а тук преживяваме в режим на КРЕПОСТНИЧЕСТВО,приспиван от мантрата за "ЕСТЕСТВЕНИТЕ МОНОПОЛИ".
  Толкова ЕСТЕСТВЕНИ,колкото СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО.
  Осъзнавате ли,че КОЛКОТО ПО-БЛИЗО ДО РУСИЯ е една държава,ТОЛКОВА ПО-ГНУСНО Я ОГРАБВА БЪЛГАРО-РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ.

 44. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  [quote#43:"sto67nes"]Просто,заплатите ни малки и мизерни..........това е целият ни проблем...........[/quote]
  ПРОЦЕНТА НА ОГРАБВАНЕ Е ГОЛЯМ.
  Затова са малки и заплатите.
  Защото това,което се дере и стриже от раята,това са ДАНЪК И ТАКСА "ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ".
  То не отива за инвестиции и повишаване на заплатите на трудЯщите се.

 45. 46 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 810 Любопитно

  "Ако потребителите в Европа смятат, че токът им е скъп, могат да изберат друг доставчик."
  ==================================
  А у нас цените са еднакви.
  Картелно споразумение!?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 46. 47 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 810 Любопитно

  [quote#42:"pavlov10"]Колеги от форума,днес ни дадоха редовен аванс от
  450 лева. [/quote]
  .... и ще Ви дадат още 100 на заплата ли?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 47. 48 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#45:"Hawaii"]Защото това,което се дере и стриже от раята,това са ДАНЪК И ТАКСА "ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ". [/quote]

  И как тук има енергийна мафия пък токът ни е най-евтин в ЕС?
  Или в момента е спусната директива да се пише за енергийната мафия?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 48. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  [quote#48:"др. Иванов"]И как тук има енергийна мафия пък токът ни е най-евтин в ЕС?
  Или в момента е спусната директива да се пише за енергийната мафия? [/quote]
  Другарю Иванов,
  Кажи го и на другаря ти Антон Кутев.
  И на останалите 49 ФОРУМНИ КУТЕВЧЕТА го кажи.
  Отговорът е повече от елементарен.
  Просто ДОХОДИТЕ на РАЯТА ОТ ЗАДУНАЙКА след 70 години СЪВЕТСКА и постСЪВЕТСКА ВЛАСТ са толкова НЕНОРМАЛНО НИСКИ,че дори ВСИЧКИТЕ ДА ГИ ПРИБЕРЕ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ,пак токът ще бъде най-евтин в ЕС в номинално изражение.
  ПАНИМАЙШ ?

 49. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  [quote#42:"pavlov10"]Колеги от форума,днес ни дадоха редовен аванс от
  450 лева. [/quote]
  Другарю Кутев....другарю Кутев....

  Само толкова ли ????

 50. 51 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Не пиши ГЛУПОСТИ, кат не разбираш нещата . Единственото предимство на алуминия, че че е еФтин.

  Бегай чети данните за металите.

  [quote#30:"SorryLol"]А наясно ли че алуминия има по-добра проводимост от медта, т.е., по-малко загуби? [/quote]

 51. 52 Профил на maksim2genov
  maksim2genov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "А БЪ В":

  Политиците са отдали под наем ни СВОИТЕ ,а НАШИТЕ задници! То така е най-лесно. Нали точно за това ги избираме,ама защо нямаме възможност и да ги сваляме?

 52. 53 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#33] от "киро акционера":
  И при 20 доставчика на електроенергия каква е разликата в цената?

 53. 54 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ами нали ЧЕЗ когато поискаха да въведат тримесечно отчитане всички скочихте и оревахте ортаклъка. Тогава те си включиха месечното отчитане в цената ...

 54. 55 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#14] от "Отнесен":
  [quote#14:"Отнесен"]И каква е файдата, ако клента ще може да избира между средната за ЕС и най-високата в ЕС цена на тока, вместо най-ниската сега?[/quote] Изобщо не е най-ниската, защо сте така податлив на манипулации? Както са казали по-горе, най-високата е, сметнато пропорционално на доходите. Освен това не съм убедена, че цитираните цифри са съвсем коректни. Преди време ми попаднаха други данни, в които абсолютните стойности в цената на тока в България бяха по-ниски само от тези в Германия.

  Една българка
 55. 56 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#20] от "paprika": Колкото и да се договарят конкурентите, факторът, че са конкуренти, ги държи в напрежение. Като няма конкуренти (а също и контрол!), такова напрежение липсва. Това са естествените пазарни лостове.
  Разбира се, само свободната конкуренция няма да реши енергийните ни проблеми, защото тук са навързани много теми - и за АЕЦ, и за въглеродните емисии, и за "зелената" енергия, и за шистовия газ.

  Една българка
 56. 57 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#26] от "Умир Гай Мудно":
  [quote#26:"Умир Гай Мудно"]Може би ни трябват битови електромери а ла бензиноколонки[/quote] На някои места в Англия е така - пускаш монета в електромера (или жетон) - и имаш ток, докато не ги изхарчиш. Тоест, предплащаш си.

  Една българка
 57. 58 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 466 Гневно

  Токът бил най-евтин ли? За сина на министъра сигурно.

 58. 59 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Весело

  В България токът е най-евтин в цяла Европа, но когато се сравни със заплатите, се оказва, че българинът отделя за ток много повече отколкото в другите страни,
  Гладен -но му свети в къщата

 59. 60 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  " Освен това в част от държавите членки гражданите могат да сменят доставчиците си, когато пожелаят. "

  В държавите членки , политическите партии си имат други източници за финансиране . До преди време и у нас беше така , но източниците започнаха да прибират повече от самите партии и бяха отстреляни своевременно. И сега , българинът може да си сменя партията и рожденото място , но доставчиците - не .

 60. 61 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#56] от "Палица":
  Какво разбирате под напрежение?Напрежение за клиенти, може би. Няма много варианти за драстичен спад на цените, защото имате една изкупна цена на енергия от три фирми опериращи на един пазар.Получава се естетвен монополен диктат, трите фирми нямат много варианти за ценови маневри, могат да играят с лоялни програми, отстъпки и облекчения, могат да предложат високо качество на услугата и клиентско обслужване, това могат да направят. Ако въпреки всичко цените бъдат бъдат смъкнати в най-ниските възможни рейнджове, с цел борба за клиенти, това означава че ЕРП-тата трябва да продават повече продукция, за да компенсират спадналите приходи,което е невъзможно.Няма как да накарат клиента да потреби повече продукт- енергия, за да ти повиши паричния оборот.

  На 12 май с 27 номер
 61. 62 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#10:"vassilun"]Цената на тока подлежи на толкова регулации, че възможността за смяна на доставчика в България няма да намали цената. И трите ЕРП и сега предлагат еднаква цена! BTW, далеч съм от България и може да греша, че цената е еднаква. Поправете ме, ако е така![/quote]
  Проблемите у нас са два:
  1. Мизерни доходи и затова и най-евтината цена ни идва в повече!
  2. Абсолютен монопол и то на държавно ниво.
  а) Какви договори е сключила държавата с ЕРПтата и как теаи догховори ги стимулират/задължават да подобряват мрежата, намаляват загубите и в края на краищата подобряват качеството на услугата.
  б)Има ли в договорите клауза, която да поощрява намалението на крайната цена за потребителя, като за това се премират ЕРПтата от социалния бюджет?
  в) Има ли възможност някой да си смени доставчика (ЕРПто) и ако няма защо? Ето в статията се посочва че всички европейци имат тази възможност. Калинката министър да обясни (съмнявам се дали може) как става технически това. Колко още пъти трябва да си сменяме електромерите, докато калинките си "научат урока"? Ще им подам жокер.Европейския номер е на базата на договорите за концесия. Никога една мрежа не се концесионира само от една фирма, както при нас и което е абсолютен монопол, а от няколко конкуриращи се фирми, всяка със своето дялово участие. Да вметна само, че пък национализацията, каквото искат някои "протестиращи" е хипер монопол характерен за тоталитаризма и за нас поне би трябвало да е ясно до какво води това. Във всеки случай не до намаляване на цената и подобряване на качеството.
  ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
  Дори и Европейската система с редки изключения е тромава и стара. Има вече системи (в САЩ, Япония и др.) където се използват системи от СМАРТ електромери, с вградени компютри и множество регистри на отчитане, които комуникират със системата получават данни за цената за всеки от концесионерите (както по Блумберг курсовете на валутите или борсите) и превключват веднага измерването на регистъра на този концесионер, който дава най - добрата цена в момента! Няма такова нещо, като договор с определен концесионер и три месеца срок за да се прехвълиш на друг. И това ще стане и в Европа, а защо не първо у нас? Няма технически причини, което да пречат. Има само "парически" причини и "юридически" демек мафиотско мутренски причини, които да пречат. Но дори и двойно да намалее цената, пак ще си остане висока за мизерните доходи (ако изобщо ги има) в изпосталелия български джоб!

 62. 63 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Май най-добрия вариант за България е както тук в Англия, а и в други страни също го има.
  Зареждането на ток става с карта с чип, купуваш си от "фантастико" например 50лв. ток с картата, прибираш се, слагаш я в електромера си и започваш да харчиш тези 50лв. Спорет това колко харчиш, примерно след месец и четири дена парите в картата свършват (преди да станат 0лв.) пак отиваш до магазина, зараждаш картата отново и така всеки път. Ако искаш, може по 10 пъти на ден да си следиш тока
  Има два минуса на този вариант:
  Първо първоначален разход за електромера, който ще ти е в апартамента, а не долу във входното табло (около 80-90лв.).
  Второ реално като си купиш ток, ти го предплащаш и после почваш да го харчиш.
  Плюсовете са много повече:
  Няма инкасатори да идват всеки месец да засичат, можеш да си следиш по всяко време колко ток ти остава и най-важното: не плащаш, нямаш ток!!! А не сега подчовеците да го консумират, но да не го плащат.

 63. 64 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Защо продължават да спекулират с тоя период на засичане ??? Това са пълни глупости. Моята декемврийска сметка за ток беше за 32 дни , и пак беше с 50 % отгоре. А другата причина , издекламирана от Делянчо Добрев , че имало много празници , е още по голяма глупост. Именно заради празниците не съм си бил в къщи от Коледа до след Нова година. Като ще се явяват говорители на монополните дружества , Бойковите министри да вземат да си напишат домашното , та оправданията да звучат поне малко правдоподобно.

 64. 65 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#61] от "paprika":
  Имам предвид механизмите, които регулират цените на интернет доставчиците, да речем. Точно заради тях непрекъснато се предлагат намаления, пакетни облекчения и др. трикове. И се поддържат приемливи цени.

  Една българка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK