Брюксел: Икономическата активност в ЕС е разочароваща, възстановяването продължава

Оли Рен отново представи по-лоша прогноза от предишната такава

© Reuters

Оли Рен отново представи по-лоша прогноза от предишната такаваДокато условията на финансовия пазар в Европейския съюз се подобриха съществено от миналото лято, икономическата активност беше разочароваща през втората половина на 2012 г. Това посочва Европейската комисия в зимната си икономическа прогноза 2012-2014 г., която е озаглавена "Постепенно преодоляване на насрещния вятър".


От Брюксел отбелязват, че въпреки лошите икономически показатели водещите индикатори посочват, че БВП в ЕС сега се отлепя от дъното и се очаква икономическата активност постепенно да се засили. Икономическият подем ще бъде провокирано първоначално от повишаващото се външно търсене.


Вътрешните инвестиции и потребление най-вероятно ще се възстановят по-късно през годината и до 2014 г. вътрешното търсено отново се очаква да стане основен двигател за засилване на растежа на БВП.
Въпреки опита за оптимизъм прогнозата на Еврокомисията за бъдещото икономическо развитие отново е по-лоша от предишната такава, публикувана през ноември, което означава, че възстановяването на европейската икономика ще отнеме повече време от очакваното миналата есен.


В началото на миналия ноември Брюксел прогнозира растежът на БВП през 2013 г. да бъде 0.4% в ЕС и 0.1% в еврозоната, като тогава комисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен го определи като "скромен". Сега картината обаче изглежда още по-скромна, ако се влезе в реториката на еврокомисаря, като се имат предвид и прогнозите за повишаващата се безработица.


Слабостта на икономическата активност към края на 2012 г. създаде ниска стартова точка за настоящата година. Комбинирано с по-постепенно възстановяване на растежа от очакваното преди, това води до прогнозите за нисък ръст на годишния БВП през 2013 г. – слабо нарастване от 0.1% в ЕС – и до свиване с 0.3% в еврозоната.


На тримесечна основа промените в БВП са по-динамични, отколкото подсказват данните за годината, като БВП през четвъртото тримесечие на 2013 г. се очаква да надвишава с 1% равнището от последното тримесечие на 2012 г. в ЕС и с 0.7% – в еврозоната.


Контрастът между подобреното положение на финансовия пазар и не толкова добрите макроикономически прогнози за 2013 г. до голяма степен се дължи на процеса на балансови корекции, който продължава да се отразява върху растежа в краткосрочен план. С напредването си този процес ще доведе и до укрепване на основата за растеж през 2014 г. - очаква се той да достигне 1.6% в ЕС и 1.4% в еврозоната.


Постепенно повишаване на потреблението и инвестициите


Връщането на доверието на домакинствата и предприятията би трябвало да намали отрицателното въздействие на тези фактори. Тъй като се очаква намаляването на напрежението на финансовите пазари да доведе до подобряване на условията за кредитиране, това би трябвало да открие пътя към постепенно нарастване на потреблението и инвестициите през 2013 г.


Очаква се настоящата слаба икономическа активност да доведе до повишаване на безработицата през тази година до 11.1% в ЕС и 12.2% в еврозоната.


Тъй като се очаква отслабване на ефекта на по-високите цени на енергията върху инфлацията, прогнозите са, че инфлацията на потребителските цени ще спадне постепенно през 2013 г. и през следващата година ще се стабилизира на равнище около 1.7% в ЕС и 1.5% в еврозоната.


Напредък в областта на фискалната консолидация


Мащабните фискални мерки, прилагани от страните членки, би трябвало да доведат до ново намаляване на общите фискални дефицити до 3.4% в ЕС и 2.8% в еврозоната през 2013 г.


Въпреки че рисковете пред перспективите за растеж все още са предимно към евентуално влошаване, тяхното разпределение е значително по-балансирано. Ефективното прилагане на политиките за укрепване на Икономическия и паричен съюз и за стимулиране на необходимите корекции е много важно за избягване на риска от ново влошаване на кризата с държавните дългове.


Други рискове от влошаване са свързани със слабостта на трудовия пазар, отразяваща се негативно на вътрешното търсене и забавяща инерцията на реформите, както и все още големите средносрочни бюджетни предизвикателства в САЩ и Япония.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  0.1-0.3 % растеж - та това е игра на цифри или по дипломатично казано е в ниските граници на погрешноста .
  ЕС е пред разпад или преофрмяне на нови членки и правила .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  А БГ с Бойко какъв по-висок ръст показа, а?
  И го махнахте.
  Ами правителството ни беше напълно готово да замени цялата европейска комисия и да покаже едни забележителни растежи...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Възстановяването по принцип е бавно и мъчително, но при нас е почти невъзможно, след хаоса, който оставиха ГЕРБ след себе си.

 4. 4 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  За сметка на това в САЩ предвиждат за тази година над 2% ръст,а предварителните данни за 2012 посочват 2.2% ръст.Европа се повече се очертава като склерозирал музей...

 5. 5 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мадлен":
  Хаоса е в главата ти само! А нашите икономически показатели са стабилни. Виж оценките на водещите рейтингови агенции за България. И иди на Позитано да ти сменят плочата - че тази вече се изтърка.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 6. 6 Профил на tinucio
  tinucio
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#2] от "Депутат 241":
  [quote#2:"Депутат 241"]Ами правителството ни беше напълно готово да замени цялата европейска комисия и да покаже едни забележителни растежи...[/quote]
  Можеше да покаже всичко друго, но не и растеж

 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Анализатор":
  Вярно е,че сме стабилни.Ама сме стабилни като замръзнала в мрака кола,с угасен двигател,студена и тъмна,и с дръпната ръчна спирачка...И лошото е ,че ни бензин има наоколо,ни някой знае къде са ключовете...

 8. 8 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "eurogi":
  Брюксел. Европейската комисия очаква Брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 1,4% през 2013 г. и с 2% през 2014 г. Това сочат прогнозите на Брюксел, които бяха оповестени отново днес.

  Свали си червените очила и отново прочети горния текст. Дано нещо влезе в главата ти!...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Докато не се изрита ЕНП отвсякъде ЕС няма да се оправи.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Анализатор":

  Не ги знам агенциите, но по улиците обикалят озверели от глад и мизерия тълпи и търсят тези, дето ги "стабилизираха".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анализатор":
  Ти си свали розовите и се позамисли.Ако мислиш,че тези 1.4% са някакъв растеж за страна с нашето ниво на брутен продукт...Че то щатите,които имат 49000$ на глава от населението,за 2012 отчетоха 2.2% предварителни данни ,с тенденция за повишаване при окончателните,и очакват над 2% за 2013 г.А да не говорим,че най-вероятната цифра няма да е 1.4%.То и заминалата година приказваха за 1.5%,ама май се очертава 0.5%,а общо за 2010,2011 и 2012-общо за трите години-е2.5%.Един от най-ниските темпове на растеж в целия свят,като изключим няколкото закъсали европейски държави....С тва темпо нивото от 2008 ще го достигнем някъде през 2017 година...евентуално...

 12. 12 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "др. Иванов":
  По улиците обикалят гамени и шайки хулигани на Слави Бинев, Расате и Трактора. Да ти кажа ли защо са на улицата? Защото съдии са червени идиоти! На България и трябва Пиночет, за да се оправи. Червената чума е по-страшна и от кафявата.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 13. 13 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "др. Иванов":
  И си смени слогана! За да се оправи България, трябва да се изгонят комунистите. А не ГЕРБ.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 14. 14 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "eurogi":
  Ти май искаш след обрания бостан, оставен от Тройната крадлива, за 4 години да станем Сингапур? Истината не е само в цифрите, а в логиката на цифрите. Да сравняваш опоскана след управлението на комуноидите България със САЩ е повече от малоумно!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#13:"Анализатор"]! За да се оправи България, трябва да се изгонят комунистите. [/quote]

  Ние ги изгонихме - и Бойко и Цецо и Цачева.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анализатор":
  Сигурно се майтапиш...Що да не ни сравнявам с Щатите,там за разлика от нас имат огромен дълг за обслужване.А тука ГЕРБ имаше солиден резерв и много нисък дълг,което ,при добро управление,можеше да доведе до много добри резултати..каквито постигнаха много други страни през същия този период на управлението на ГЕРБ...

 17. 17 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Оли Рен се опитва да гледа лошо, ама не му се отдава много.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2163 Любопитно

  До коментар [#15] от "др. Иванов":

  Що забравяш дебелобузото Лиле ?

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анализатор":

  Съдиите или дознателите на цецко ?

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2163 Весело

  До коментар [#5] от "Анализатор":

  Не бъркай ФИНАНСОВИТЕ с икономическите , че и аз ще се засмея . Дето не разбирам дори и колкото Дянков от икономика и финанси .

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  Докато ядрото/най-вече Германия/ и северните нации дърпат ЕС нагоре,т.н. периферия /южните държави/ дърпат здраво нещата надолу!За мене лично това състояние "на замръзване" ще продължи поне две-три години/дано не е повече от пет/!

 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#21] от "bat_plamen":
  Притеснява ме,че напоследък и Германия забуксува..

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  Докато не наритаме яко брюкселските зелки, като имбецила на снимката и разните му пишман канцлерки "Икономическата активност в ЕС ще продължава да е разочароваща....., "
  Ама който е глупав, то е за дълго..... Д.Диро преди 1782 година....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Брюксел: Икономическата активност в ЕС е разочароваща, възстановяването продължава
  растежът на БВП през 2013 г. да бъде 0.4% в ЕС и 0.1% в еврозоната, като тогава комисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен го определи като "скромен". Сега картината обаче изглежда още по-скромна
  Faillites bancaires : Vers une « islandisation » de la gestion de la crise
  Bank failures: Towards an « Icelandation » of the banking crisis’ management---Според други по професионални мнения - ЕС ОТИВА КЪМ ФАЛИТ (накратко превод --банков фалит и примера на Исландия)
  източник за информация
  ZeroHedge, 07/02/2013. Wall Street Journal, 04/02/2013. Forbes, 11/02/2013.
  Та всичките комбинации от думи и цифри за "щастие и богатство"-.или по точно хляб и работа ще бъдат далечна мечта за милиони

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  До коментар [#22] от "eurogi":
  Прав се и немската икономическа машина се задъхва,но имай предвид ,че Германия е много стабилно стопански управлявана ,има много конкурентно способна икономка,ниска задлъжнялост/спрямо другите световни икономики/!Според немските прогнози тази година ще има символичен растеж,но следваща ще е по-добра!Близките пет години еврозоната ще е в такава патова ситуация като днес!

 26. 26 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#25] от "bat_plamen":
  Аз я знам каква е в момента Германия,но не знам нататък как ще е..А нивото на държавния дълг не е много ниско-направих една справка и устнавих,че е към 80% от БВП-вярно доста по ниско ниво от Италия да речем,но пък по-високо от Швеция,(38%) или от Холандия (69%)...

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  До коментар [#26] от "eurogi":
  Имах предвид ,че немските дългове са доста по-малко от САЩ,Япония,Италия и т.н.!Недей забравя,че Германия е основния донор на ЕС!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK