Много европейски държави наблюдават с опасение България, твърди анализатор

Протестите в България притесниха и други държави в ЕС

© Анелия Николова

Протестите в България притесниха и други държави в ЕСПоколението на 40-годишните европейци ще трябва да плаща почти през целия си живот дълговете на страните си, натрупани по време на родителите им, прогнозира Янис Емануилидис, анализатор от Центъра за европейска политика в Брюксел пред БНТ. Според него много европейски държави наблюдават внимателно случващото се в България.


Продължаващите вече 20 дни протести в България, внезапната оставка на правителството и процесът на формиране на ново се следят в много европейски страни. Има опасения, че нещата в някои страни се движат в грешна посока, че хората ще излязат на улиците и правителствата могат да бъдат дестабилизирани и това, което става в България може да се случи и на друго място.


Този страх е широкоразпространен и се изразява в гласуване по време на изборите за популистки или радикални партии, коментира Янис Емануилидис. Според него най-загрижени от това са страни като Гърция, Италия, Испания, Португалия, дори Унгария.
Там, където хората са най-засегнати от покачването на цените, има най-много опасения, че политическата ситуация може да стане нестабилна. Виновни за това са мерките за икономии. От една страна те са добри, защото стабилизират страните, от друга са лоши, защото от тях страдат най-бедните хора.


Някои икономисти смятат, че е добре да се налагат ограничения. Но все повече специалисти казват, че това е погрешен начин за справяне със ситуацията. Трябва да кажа, че и двете страни имат добри аргументи. Въпросът е да се намери правилният баланс, смята експертът.


Със сигурност ще трябва и време, вероятно до края на десетилетието, смята Янис Емануилидис. В такъв случай поколението на 40-годишните европейци ще плаща почти до края на живота си дълговете, натрупани, за да може родителите им да водят сравнително добър живот. Сега тези хора плащат повече данъци, но получават срещу тях по-малко услуги от правителствата, в сравнение с преди, каза още той.


Анализаторът смята, че трябва внимателно да се прецени дали новите идеи за управление ще бъдат по-добри от старите, например участие на граждански комитети в работата на правителството, или възможността за оттегляне на народен представител.


Според него повече прозрачност не означава задължително по-добро управление. Важното е да се променят навиците. Защото вярно е, че Швейцария се управлява с референдуми, но там хората знаят много добре до какво ще доведе тяхното "да" или "не", а това се учи продължително.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK