Тройката иска незабавни съкращения на държавни служители в Гърция

Финансовият министър Янис Стурнарас (на снимката) ще приеме Матиас Морс от ЕС, Клаус Мазух от ЕЦБ и Пол Томсън от МВФ.

© Reuters

Финансовият министър Янис Стурнарас (на снимката) ще приеме Матиас Морс от ЕС, Клаус Мазух от ЕЦБ и Пол Томсън от МВФ.Преговорите между ръководителите на тройката международни кредитори на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд) и гръцкото правителство са водеща тема за гръцките печатни издания. На масата за преговори са поставени горещите теми като укриването на данъци, приватизацията и съкращенията в държавния сектор, пише в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.


Проверката на тройката започна на 3 март и ще приключи на 10 март, пише вестник "Вима", като посочва, че днешният ден е най-важният до момента. Финансовият министър Янис Стурнарас ще приеме Матиас Морс от ЕС, Клаус Мазух от ЕЦБ и Пол Томсън от МВФ. Разговорът ще бъде фокусиран върху финансовата рамка на административната реформа и средствата, които ще бъдат спестени от исканото от кредиторите съкращаване на 25 хиляди служители.


Очаква се Стурнарас да изнесе данни, според които без съкращения ще бъде постигната заложената в кредитното споразумение цел през 2015 г. държавните служители да са със 150 хиляди по-малко спрямо 2010 г. Преговорите няма да се леки, тъй като съкращенията са условие за отпускане на транш в размер на 2.8 милиарда евро през март, коментира изданието.
В. "Та неа" отбелязва, че Брюксел иска правителството незабавно да "покаже вратата" на седем хиляди служители като първа стъпка към изпълнението на поетите от Атина ангажименти. Кабинетът на Самарас има срок едва няколко седмици - до началото на април, за да вземе решение по въпроса, допълва изданието.


Според публикация на в. "Етнос" на днешните срещи на представителите на кредиторите с министрите на финансите и на труда ще бъдат обсъдени финансовото състояние на пенсионните фондове, рекордното покачване на безработицата и размерът на минималната работна заплата. Темата за съкращенията в държавния сектор се очаква да бъде поставена и най-високо политическо ниво - пред премиера Андонис Самарас, с когото тройката ще има среща утре.


Финансовият министър Янис Стурнарас иска да покаже, че механизмът за събиране на данъци работи, за да избегне допълнителен натиск от страна на кредиторите за нови мерки, пише по темата в. "Прото тема". За да покрие изоставането на приходите в държавния бюджет, Стурнарас обяви масови данъчни проверки на данъчни и митнически служители, отбелязва вестникът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK