Френските министри ще трябва да спестят още 5 млрд. евро

Жан-Марк Еро

© Reuters

Жан-Марк ЕроФренският премиер Жан-Марк Еро нареди на министрите си да намерят начин да спестят 5 милиарда евро, тъй като по-ниският от очакваното икономически растеж принуждава правителството на социалистите да затегне коланите, предадоха БТА и "Франс прес".


Трябва да определим нови мерки за икономии на обща стойност 5 милиарда евро в държавния бюджет за 2014 година, посочи Еро.


"Тези спестявания ще ни дадат възможност да гарантираме възстановяването на държавните финанси и ще осигурят финансирането на вече договорени мерки за увеличаване на конкурентоспособността, справяне с безработицата и укрепване на социалното подпомагане за повечето нуждаещи се", допълни той.
Съкращенията, които са в допълнение към 60-те милиарда евро, определени от френския президент Франсоа Оланд за периода на мандата му, целят да възстановят баланса във френския бюджет до 2017 година.


Досега правителството се отнасяше с неохота към идеята за съкращения и предпочиташе да се опитва да уравновеси разходите и приходите чрез повишаване на данъците, отбелязва ДПА. "Днес съсредоточаваме действията си върху контролиране на разходите", посочи Жан-Марк Еро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK