Бепе Грило: италиански клоун или политически стратег

Бепе Грило

© Reuters

Бепе ГрилоПоявите на Бепе Грило със сигурност предизвикват силни емоции. Неговите поддръжници вярват, че той ще изчисти италианската политика и ще даде на обикновените хора повече глас във взимането на решения. Опонентите му гледат на него като на опасен популист, който буди спомени за фашисткия диктатор Бенито Мусолини. Международните медии описват Грило като комик, какъвто е в действителност. Мъжът, който създаде и ръководи партията, постигнала впечатляващ възход за едва три години, обаче е много повече от това, пише "Ройтерс".


Зад тирадите му срещу политическия и бизнес елит, стоят проницателен ум и желание да вземе цялата власт в третата по големина икономика в еврозоната. "Левите и десните ще управляват заедно върху руините, които са създали, това ще продължи най-много година, след това нашето движение ще промени света", заканва се Грило.


Въпреки че името му изпълни първите страници на ежедневниците след вота, то е само част от историята на "Движение пет звезди". По-голямата част от стратегията се решава от Джанроберто Касаледжио, интернет експерт, който рядко се появява пред публика.
"Един човек начело не е демокрация", коментира Пиер Луиджи Берсани, чиято Демократическа партия спечели мнозинство в долната камара на парламента. "Зад Берсани стой Демократическата партия, искам да знам кой стои зад Грило", настоя той.


Джанроберто Касаледжио и Бепе Грило

© Associated Press

Джанроберто Касаледжио и Бепе Грило


Отговорът е Касаледжио и неговата базирана в Милано фирма Casaleggio Associates, която се занимава със създаване на уебсайтове и уеб-базирани маркетингови компании за клиенти. Двамата се срещат през 2004 г., а на следващата година компанията на Касаледжио създава изключително успешния блог на Грило. От тогава Касаледжио се занимава с публичните дейности на Грило и двамата заедно основават "Пет звезди".


В един от най-впечатляващите дебюти на партии в Западна Европа след Втората световна война, "Пет звезди" спечели 26% от вота. "Освен ако останалите партии не променят лидерите си и по някакъв начин не си върнат контакта с обикновените хора, той със сигурност ще продължи да расте", коментира професор Елизабета Гуалмини, която следи от близо движението на Грило.


Демократ или деспот?


Грило яхна вълната на общественото недоволство от рецесията, безработицата и бедността с кампания, която убеди милиони италианци, че може да им предложи скъсване с миналото. Той "беше единственият, който даде някаква надежда за промяна", коментира Матео, 22-годишен студент от Рим.


Грило и неговите предимно млади последователи се представят като пионери на нов, тип демокрация, даващ много повече равенство и основан на прякото участие, вместо на делегирането и йерархията.


Критиците му обаче твърдят, че той е по-скоро деспот, отколкото демократ и дават за пример факта, че Грило не само контролира движението, но и го притежава. "Цялата зависимост от Грило не е устойчива, ще трябва да създадат структура и ще трябва да дадат възможност за изява на малки лидери", смята Гуалмини.


Грило показа железния си юмрук миналата година, когато изключи двама местни съветници, критикували липсата на вътрешна демокрация и нарушили правилото на партията да не участват в телевизионни предавания с политици от противниковия лагер на "старите" партии.


"Няма прозрачност, Касаледжио създаде всичко и единствената структура е Casaleggio Associates", посочва Джовани Фавиа, съветник в региона Емилия-Романя, който беше изключен от партията след конфликт с Касаледжио.


Самият Касаледжио (59) искрено вярва в силата на интернет да промени света. Тези, които са го срещали обаче го описват като практичен и решителен. Неговият кумир е монголският завоевател Чингис хан, а крайната му цел е всички италиански партии да изчезнат. "Аз съм на улиците, а Касаледжио е онлайн, това са взаимно свързани роли и никой от нас не е лидер", казва Грило в книга, която публикува заедно с Касаледжио миналия месец.


Мусолини ли? 


Някои коментатори сравняват Грило с Мусолини, виждайки сходства в култа към личността, яростните нападки срещу опонентите им и отхвърлянето на традиционните партии. И макар политиката на Грило да е на светлинни години от тази на фашисткия диктатор, подобно на Мусолини комикът притежава рядко срещана харизма и енергия.


За да постави началото на кампанията си за изборите в Сицилия миналата година, той преплува Месинския пролив, широка около три километра ивица вода, която разделя острова от останалата част на Италия. Грило и Касаледжио разбраха, че италианците се нуждаят от нещо различно. А в "Пет звезди" всичко е различно.


Бепе Грило: италиански клоун или политически стратег

© Associated Press


Това е единствената партия, която отказва държавно финансиране, а избраните й представители доброволно са намалили заплатите си. Членовете й никога не се появяват в телевизионни предавания, а комуникациите се осъществяват главно чрез блога на Грило (www.beppegrillo.it), който отказва да сформира съюзи с други партии. Той опитва да привлече поддръжници и от ляво, и от дясно. Атакува както старите партии и бизнеса, така и синдикатите, които по думите му вече не представляват интересите на работниците.


Грило обаче отправя и позитивното послание, че политиката може да бъде изчистена и различна и постоянно дава за пример местните съветници, които са се отказали от по-голямата част от заплатите си, за да предоставят евтини кредити на малкия бизнес.


Непредумишлено убийство


Самият Грило обаче няма да влезе в парламента заради присъда за непредумишлено убийство, което го прави неизбираем по правилата на движението. Джипът, който той е карал с приятели по планински път през 1981 г., се подхлъзва по леда, излита от скала и трима от пътниците умират.


Може би има противоречия в Грило и движението му, но общото твърдение, че няма никакви политики, не е вярно. Той е еколог с лява платформа, основана на атаките срещу привилегиите, преразпределението на богатството, засиления публичен контрол върху училищата и здравеопазването и намаляването на разходите за отбрана. Грило вярва в по-пряката демокрация чрез използването на референдуми и интернет и иска нови закони, които да изчистят политиката.


Той обаче се поколеба за ключовия въпрос за членството на Италия в еврозоната, като първо настояваше за излизане, след това само за референдум, а накрая каза, че иска просто онлайн незадължителна консултация.


Бепе Грило: италиански клоун или политически стратег

© Reuters


Евентуален данък богатство със сигурност ще засегне и самия Грило, който е един от най-успешните изпълнители от повече от 30 години. За данъчната 2005 година той е спечелил 4.3 милиона евро. Начинът му на живот не винаги е отговарял на екологичните му призиви. Преди време той притежаваше "Ферари", но сега кара екологична хибридна "Тойота". Има две деца от иранската си съпруга и още две от предишния си брак.


Въпреки че политиките му клонят към ляво, той получава значителна подкрепа и от консервативните избиратели, които са изморени от дискредитираните партии и искат нещо ново. Около 46% от гласовете за него идват от ляво, 39% от дясно и център, а останалите от хора, които преди не са гласували. За разлика от останалите партии, неговата подкрепа е равномерно разпределена географски и сред социалните слоеве.


Цялото движение на Грило, създадено преди три години, се основава на интернет. То няма партийна централа, офиси или йерархия, по-различна от това, че Грило е безспорният лидер. Самият той дори отхвърля това определение и се опасва с известна ирония просто като "говорител" на движението.


Организацията на движението му помага на практика да се финансира само. На блога на Грило има реклами, а симпатизантите му могат да допринасят със средства онлайн.


Произход


Грило и Касаледжио вероятно са си дали сметка за политическия си потенциал през 2007 г., когато протести, организирани на блога на Грило, започват едновременно в италианските градове, събирайки около 2 милиона участници.


Преди предизборната кампания набръчканото лице и рошавата коса на Грило са малко познати на международната сцена. В Италия обаче той е добре познат главно след като се появява като телевизионен комик в края на 70-те години.


Въпреки че политиките му клонят към ляво, той получава значителна подкрепа и от консервативните избиратели.

© Reuters

Въпреки че политиките му клонят към ляво, той получава значителна подкрепа и от консервативните избиратели.


Син на собственик на малка компания за заварки, той учи икономика в университета в родния си град Генуа, но не завършва. После за кратко работи като продавач на дрехи, преди да стане комик. След кратък период в телевизията се насочва към театрите и площадите, започвайки метаморфозата си на политически лидер.


В яростните си изяви по време на предизборната кампания той говори за възобновяемата енергия, по-зелените градове и корупцията сред италианските лидери. Именно последната тема отекна най-силно сред публиката.


Сега лявоцентристката коалиция, която спечели най-много места, се опитва да ухажва Грило, за да сформират правителство като му обещава реформи. Италия чака решението на Грило и Касаледжио.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4521 Неутрално

  и нас ни чака нещо подобно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Съдейки по статията, този човек не е добър избор за Италия. От 60 милиона италианци сигурно има далеч по стойностни хора.
  ==============================
  "Самият Грило обаче няма да влезе в парламента заради присъда за непредумишлено убийство."
  ==============================
  "Той учи икономика в университета в родния си град Генуа, но не завършва."
  ==============================
  "Критиците му обаче твърдят, че той е по-скоро деспот, отколкото демократ."

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Предполагам, че току що го отминахме и дано си направим нужните поуки в което не съм сигурен.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Цяла Европа я чака нещо подобно ако не се върне към растеж и намаляване на безработицата.
  ... и озаптяване на банките, монополите и корпорациите.

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1117 Весело

  А у нас комиците са на власт много отдавна!

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  [quote#0:"статията"] Аз съм на улиците, а Касаледжио е онлайн, това са взаимно свързани роли и никой от нас не е лидер", казва Грило в книга, която публикува заедно с Касаледжио миналия месец.[/quote]
  Остава да добавят още един и светата троица е готова...
  Отец, Бог и Свети дух!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  "Членовете й никога не се появяват в телевизионни предавания, а комуникациите се осъществяват главно чрез блога на Грило.."

  Нежеланието да участваш в диспут, да срещнеш опонентите си пред хората съвсем не е демократично.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 150 Неутрално

  [quote#4:"Jordan"]Цяла Европа я чака нещо подобно ако не се върне към растеж и намаляване на безработицата.
  ... и озаптяване на банките, монополите и корпорациите. [/quote].............................................
  100/100
  Доста верно е.Хората навсякъде им писна от *традиционните* партии и ей тия хм,хм...маргинали все повече печелят точки...
  Посочи ми една партия в БГ днес,за която би гласувал с двете ръце и без предубеждения...
  ПП!Не съм ходил на избори от 16 години

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 9. 9 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#4:"Jordan"]и корпорациите.[/quote]

  растежът откъде идва? местната бакалия?

  Governments never learn. Only people learn.
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  А може би на Каселаджио му е трябвал рупор и в лицето на Грило го е намерил. Грило е ивестен, неформален, комик т.е. критик на обществените порядки.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#8:"Tai pan"]Не съм ходил на избори от 16 години [/quote]

  чудесно, може би, ако беше ходил, нещата ще са по-различни

  Governments never learn. Only people learn.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Най-важният резултат е, че Италия показа, че така повече не може!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 15. 15 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]и нас ни чака нещо подобно ![/quote]
  Чака ни комик? Ние сме къде-къде напред с мат'ряла. Малко ли клоуни имаме за пример- Ганчев, Сидеров, Янка ...

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 16. 16 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#13] от "vladimirkarolev":
  Спамиш нещо!

 17. 17 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Европа ще се успокои - тя друг избор няма, италианците направиха своя избор и Брюксел ще не ще ще се примири.Но именно този избор е вероятния подтик който ще накара Европа да се промени.
  Мнозина се страхуват от Грило защото той е непознат защото не е ординарен политик и клати статуквото - е и какво от това Италия има икономика и тя няма да се изпари за един ден. Грило ще се научи да се съобразява с реалностите, факта че се спря полемиката за излизането от еврозоната е показателен.Грилините носят промяна и това е страхът на политиците - обикновенните хора прекалено дълго бяха лъгани и прекалено дълго старите политици с различни мимикрии успяваха да подлъжат избирателите.Мнозина от тях/политиците/ се чувстваха недосегаеми и избрани по презумпция, време е това да се промени.Време е да се потърси сметка от тези, които с лека ръка зачертаваха бъдещето на нациите си гледайки днешните си изгоди, време е да се влее малко свежа кръв в застиналия политически живот на континента.
  Подложени на натиск от улицата и от хора като Грило политиците ще трябва да потърсят отговорност на тези сред тях забъркани в далавери.В Гърция бе осъден кмета на Солун за злоупотреби, бивш министър на отбраната ще лежи в затвора а на подсъдимата скамейка е наредена цяла плеяда от бивши величия в Испания правителството се тресе от корупционни скандали а в Чехия Клаус може и да загуби президентската си пенсия заради един откровенно лобистки закон за амнистията , който облагодетелства хора подсъдими за корупция.
  Грило не е само в Италия това е добре, имам усещането че европейските държави ще погледнат с малко по различно око на исландския модел и в скоро време ще видим не само един Цохадзопулус в затвора а цяла кохорта подобни нему ще платят своя дан за това че са се опитали да префасонират демокрацията в плутокрация.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 18. 18 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Весело

  Каквото и да се каже за Грило ще е малко, най-важното нещо е, че появата му беше неизбежна! Някои го харесват, други не, но според мен съществуването му ще окаже положително влияние върху политическия и обществен живот в Италия!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 19. 19 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#0:"Дн"] Самият Грило обаче няма да влезе в парламента

  заради присъда за непредумишлено убийство,

  което го прави неизбираем по правилата на движението.

  Джипът, който той е карал с приятели по планински път

  през 1981 г.,

  се подхлъзва по леда, излита от скала и трима от пътниците умират. [/quote]

  Как ке ги стигнеме жабаро/макаронаджиите !?

  през 1981 , непредумишлено........

  преди 32 год.......

  и ще му тежи цял живот

  а при нес - днес престъпник -

  утре .... Политик

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  [quote#15:"ь"]Малко ли клоуни имаме за пример- Ганчев, Сидеров, Янка ..[/quote]
  Изобщо в този жанр сме много напред....избираме си...цар, шивача на военни униформи, пожарникар....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  Нещо против бакалиите ли имаш?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 22. 22 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Аз не съм ходил на избори от 1991/първи и последен път/ защото ( гласувах за СДС ) и още 1992 г разбрах , че тези ГОСПОДА от парламента нищо няма да ми "помогнат" та се залових сам да си оправям в живота .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 23. 23 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "кумонист ":

  Как няма да му тежи, като това са били негови приятели...Бил е осъден на 1,3 г. условно...Но човекът каза, че хора които имат някакви присъди, дори условни, нямат право да бъдат представители на хората в парламента.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#17] от "Цъкльо":
  Аз зададох този въпрос още в началото на нашите протести. "Като свалим султана, кого ще туриме за цар?" Махаме ги тези лошите партии и партийци, и какво правим после?
  Ако не се създадат достатъчно добре работещи механизми, с които да се контролират новите, които също биха се корумпирали, крали и т.н. А ти нищо ново не предлагаш....И не само ти...Никой нищо ново и добре работещо не е предложил.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#13] от "vladimirkarolev":

  "чудесно, може би, ако беше ходил, нещата ще са по-различни"


  Пробвахме с 40 вида комунисти, време е за 41ия. Вашият мадридски дядо с основно образование се срещна с Илия Павлов на Гранд хотела на Дружба месец пледи изборите. Наистина е много важно дй се гласува, хе хе...

  In debt we trust
 26. 26 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2266 Гневно

  До коментар [#4] от "Jordan":

  [quote#4:"Jordan"]... и озаптяване на банките, монополите и корпорациите.[/quote]

  И не може някакво момченце/момиченце (наречено брокерче) вчера завършило колеж да взема заплата и бонуси, които надхвърлят с десетки, ако не стотици пъти заплатата на един професор, лекар или инженер. Не може разни "директорчета" по на 60-7 години да вземат бонуси равни на 20 - 30 техни годишни заплати.

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  Каролев и ти си от тези хибридни "бизнесмени-политици" за които идва "видов" ден. И само не ми обяснявай, как с "честен" труд и "огромни" знания правиш "пачки".
  Хубаво имаш пари (твои, чужди, крадени), но доволен ли си до къде докарахте България ти и твоите приятелчета. Ако бяхте поне малко честни хора нямаше да ми говорите за разни тъпи икономически теории, а щяхте да се хванете и да оправите България. Нямам в предвид "оправите" - по думите на твоя лидер, а за реална работа за (първо) себе си, близките си и държавата ни. Вие обаче спряхте само до първата стъпка, най-много втората.
  И много пъти съм те слушал и чел, как на теб не ти пука от състоянието в родината, щото си можел да се преместиш другаде. Бих искал да те видя как ще се справиш, ако ти се наложи да тръгнеш на някъде с един куфар дрехи, уменията/дипломите които имаш и 100 евро. Тогава ще си проличи какъв "пич" си.
  На теб лично не ти вярвам.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":Мда, много лош избор, друго си е ДС апаратчик, партиен секретар, а след това десен деец!!!
  Дано наистина промени нещо, иначе не виждам много начини за промяна. А и това онлайн консултиране също ми харесва, дали не може да се помисли и за това в България?

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "vladimirkarolev":владимир каролев е голям демагог

 30. 30 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дуче Грило не бил Мусолини?

  Точно той е, на малко по-високо ниво!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 31. 31 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Те наште клоуни, дето ни се изредиа, беа по големи клоуни и от тоа...

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 32. 32 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Клоунът в Италия поне има завършено средно образование, неизпълнима мечта за Сакскобурготски. Такива с основно образование обикновено носят каска докато са на работа, а у нас управляват държава.

  In debt we trust
 33. 33 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  """ . . . и корупцията сред италианските лидери. Именно последната тема отекна най-силно сред публиката. """
  ========================

  Корупцията е не само сред италианските лидери !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 34. 34 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dollar Akbar":

  Остави го Каролев, тая медийна звИздЪ... Обича да казва, че не е политик, ама беше избран за депутат...После само той си знае защо се отказа от парламента, със сигурност по шутовщина бие дори Грило!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 35. 35 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#29:"dgidgo"]владимир каролев е голям демагог [/quote]

  Каролев не е демагог

  той е овчар , защото има овце за стригане

 36. 36 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#19:"bugarin "]а при нес - днес престъпник -
  утре .... Политик[/quote]

  ... а при нас днес престъпник, утре политик-престъпник. Колко депутати ги хвана КАТ да шофират след употреба на алкохол. Няма нито един наказан! Мен ако ме хванат да карам велосипед след пиене, сигурно ще ме вкарат в кауша. Да де, ама аз не съм нито депутат, нито известен актьор или спортист. Няма да ги изброявам. Всички ги знаем.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  "Организацията на движението му помага на практика да се финансира само. На блога на Грило има реклами, а симпатизантите му могат да допринасят със средства онлайн."

  Колко български партии и политици могат да се похвалят с това?

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  А защо трябва да има нещо ново - ако обществото функционира и проявява нетърпимост към действия като корупция,лобизъм, вътрешни назначения и др то тогава няма нужда да се променя нищо.И най добрата система може да се опорочи ако няма контрол от страна на активно гражданско общество.
  Такова за съжаление няма в България - в Италия то не функционираше и когато проблемите надделяха се появи Грило като контрапункт на разпищолилите се партии.Далеч съм от идеята че Грило ще унищожи старите партии - прекалено са влиятелни и са се вместили в конюнктурата. По скоро ще ги накара да се променят в посока по голяма осветеност и чистота.
  За България не знам - бях казал на един познат евреин че ние сме по месиански народ от тях.Той ме изгледа неразбиращо и попита "Защо мислиш така ? " - "Защото Вие го чаката тоя Месия от векове а ние на всеки четири години си намираме по един такъв !".От тогава всеки път като ме види и пита кой е новия месия и дали ставал .
  При цялото ми уважение за протестите, но няма нужда да търсим някакви промени или нов месия - нужно ни е просто да държим политиците под натиск,постоянно до тогава докато не научат че има правила които са за всички.Трябва да имаме готовност да се излезе на улицата по всеки повод - само така ще развием рефлекс в политиците и ще ги накараме да бягат от корупцията и шуробаджанащината както дявола от тамян.
  Каквито промени да направим каквато и система да изградим , ако обществото спи политиците ще я разложат и ще четат законите както рогатия чете Евангелието.


  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 39. 39 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Да не участваш в диспут, това правеха Дедо Мони и ББ

 40. 40 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#26:"Zamen"]а щяхте да се хванете и да оправите България. Нямам в предвид "оправите" - по думите на твоя лидер, а за реална работа за (първо) себе си, близките си и държавата ни.[/quote]

  1. Царят никога не е казвал, че ще "оправя" някого
  2. Имам реална работа за себе си. Моята съпруга има също реална работа. Както и синът ми. Давам работа на няколко служителя, която също е реална, имайки предвид, че издържат семейства.

  Ако и ти вземеш та оправиш себе си, вместо да ревеш друг да те оправя, може би и ще са по-добре нещата

  Governments never learn. Only people learn.
 41. 41 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Така и не прочетох какво всъщност КОНКРЕТНО ПРЕДЛАГА господин Грило. Само някакви мъгляви неща за равенство, братство и преразпределение на богатства. Клоун е, при това опасен клоун.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  [quote#38:"Цъкльо"]А защо трябва да има нещо ново - ако обществото функционира и проявява нетърпимост към действия като корупция,лобизъм, вътрешни назначения и др то тогава няма нужда да се променя нищо.[/quote]
  Тези, които крадоха и корумпираха до сега, да не би да сме ги обичали някога? Не! Не сме!
  Ние просто не знаехме какво са правили, защото те криеха всичко. И до сега догора за големия шлем на Гоце е засекретен. Защо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  [quote#39:"tree"]Да не участваш в диспут, това правеха Дедо Мони и ББ[/quote]
  Сегашните ГЕРБ и БСП не са излизали една срещу друга по ТВ-то от времето на предните парламентарни избори. Избягват го, но иначе непрекъснато се бият по гърдите и мерят мускули (електорат). Така те избягват предлагането и разискването на идеи за разрешаване на проблеми.
  Не е много лесно да запазиш авторитет ако спориш пред обществото и предлагаш идеи, които са критикувани от истинска опозиция (истински противник).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#30:"Курт Деликуртев - фен на Карла!"]Дуче Грило не бил Мусолини?

  Точно той е, на малко по-високо ниво! [/quote]

  Не си прочел добре статията, доста компактна за генезиса и развитието на движението . Едва ли би се изцепил с подобно сравнение за Грило .
  Това е любимата дефиниция на опонентните му партии, обхванати от масов истеризъм и виждайки неминуемият им крах. Олицетворявайки го с "диктатор" се надяват да предизвикат у хората неприязън и негативни емоции от стандартен тип, та барем откажат все по мощната вълна от последователи на иноваторът в италянската политика .
  Казаледжо е менторът(генялен е !), който предвиди още през 2005 год. развитието и инфлуентността на соцялната мрежа посредством виртуалната такава , като главен механизъм в развитието ма гражданското и политическо иновиране на обществените отношения и доказа ефикастността в бъдещето . Сработи се с Грило в придвижването на идеята и спечели .
  Браво на тандемът ! Революционен почин, който тепърва ще доказва предимствата си пред все повече губещата апликация партийна система, доказала неефикасността си като действаща матрица в демократично управление за страната .

 45. 45 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Комедия дел'Арте!
  А ние си имахме Жорж Ганчев...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 46. 46 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#40:"vladimirkarolev"]1. Царят никога не е казвал, че ще "оправя" някого [/quote]

  Аха, на Мадридския казинаджия много му тежи думата ше знаеш ....!
  Той заяви , че и притенции към собствената си страна няма, ама не се умори да търчи по съдилищата за "реституиране" на гори , терени , резиденции и де що му подшушнаха вътрешни продажници и клакьори на заплата . Та чак и държавата се втурна да съди, че му била длъжна .
  За това недуразумение и и всичките облажили се покрай него слуги, облекли се в "партия" и издържани с народна пара като такава, освен да бъдете извергнати нищо друго не заслужавате .
  Без "индулгенция" за 800 дни, обаче !

 47. 47 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#18:"Gaetano Scirea"]според мен съществуването му ще окаже положително влияние върху политическия и обществен живот в Италия! [/quote]

  Постави началото на нова конфигуративна карта за начин на управление . Новаторство е . Недоказано е, дали формулата с широка подкрепа на гражданското общество ще издържи и пробие изпитанието на занитената , гангренясала политическа система . Важното е че се постави началото на нещо ново и логично, като реакция на нефункциониращото и деградивно 20 годишно управление на страната .

 48. 48 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#42] от "Храбър":

  За това говорих в първия коментар а и във втория, ако обществото реагира ако то има непоносимост към всички язви на политическия ни живот, то тогава политиците ще бъдат принудени да се нормализират.Ще бъдат принудени да намерят изкупителна жертва - и колкото е по голям натиска,толкова по големи ще са жертвите сред крепителите на статуквото.
  Именно обществото чрез механизма на натиска може да принуди една политическа каста да се нормализира -да отлъчи крадците.Било те Гоце,Симо,Гаргамел,Сокола или г-н 10%.Няма нужда да си правим експерименти с драстични промени - ако просто ги следим изкъсо "наште" си политици ще ги принудим да действат в общ а не в частен интерес.
  Не че не са дискредитирани - повече от такива са и за това не желаят да приемат най важните елементи на промяната , правото на гражданите да пренареждат избирателните листи и идеята за референдумите като начин на налагане на волята на избирателите.
  Честно казано съм скептичен за задаващите се избори - прекалено малко е времето за да се зададе някакъв български еквивалент на Грило.Това ползва старите партии, ще се понапудрят ще се снишат и ще чакат бурята да отмине а после айде пак по старому - единственият изход е дори и след изборите уличния натиск да продължи и то в насока на нетърпимост към кулоарна политика към изчистване на корупционните проблеми и към сваляне на чадъра от "наши" и "ваши".
  Към момента само президента има ресурса да заложи чрез служебния кабинет някакво ядро от промени - но все пак и той е от старата кохорта и не трябва да се приема на доверие нищо от това което прави.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 49. 49 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#28:"Zamen"]Не забравяй Буда и Цвък, а и Миро мършата. [/quote]
  До коментар [#20] от "Храбър":избираме си...цар, шивача на военни униформи, пожарникар....

  Цитирах преднамерено само доказаните "артисти"-клоуни, а цитираните от вас са си най-обикновени, повярвали си смешници ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 50. 50 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#40:"vladimirkarolev"] Имам реална работа за себе си. Моята съпруга има също реална работа. Както и синът ми. Давам работа на няколко служителя, която също е реална, имайки предвид, че издържат семейства. [/quote]

  Владимирчо,що се абиш да обясняваш ???
  остави матряла да хейтва , това ще им остане

  не им сядаш на софрата,че да им дължиш обяснение.......

  свят широк,нароТ прос.......
  виновници за дереджето ни - БОЛ

  световна конспирация
  световно затопляне
  световно застудяване
  световна криза
  ...........
  за всеки по собствена мярка

 51. 51 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  От десетки хиляди "местни бакалии", които не изнасят оборотите си зад граница.

  I'm addicted to the truth.
 52. 52 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#51:"ashamana"]От десетки хиляди "местни бакалии", които не изнасят оборотите си зад граница.[/quote]

  Каква иновация може да дойде от местна бакалия?
  Каква икономия на мащаба?
  Как можеш да изнесеш оборот зад граница?
  Дребният и среден бизнес е двигател на заетост, но на нивото на българската икономика няма как да си набием канчетата на корпорациите. От там идват иновациите.

  Governments never learn. Only people learn.
 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Общо винаги появяването на нова медия в обществото е водело до сътресения и промени в обществено-политическия живот.
  Печатната преса на Гутенберг през 15-те век дава тласък на Ренесенаса в Западна Европа и началото на края на феодализма.
  Хитлер бил от първите (ако не и първия) политици използвали радиото за кампанията си и речите му са се предавали в градовете на Германия директно.
  Нормално е Интернет като революционно нова, евтина и свободна медия да роди новите лидери. На тия двамата им е светнало, че забраната в появяването в класичеките медии - телевизии и радия им носи огромен плюс и са ударили бингото. Колко въобще имат куража да си го позволят?
  В сравенения с тях нашите улични лидери пропиляха шанса си.
  Ще следим развитието на нещата в Италия с интерес, за да извадим поука.

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#52] от "vladimirkarolev":
  Местните бакалии и бакали не са проблем.
  Проблем става, когато бакалите попаднат по политическа или друга причина начело и почнат да управляват държавни или частни компании като бакалници.

 55. 55 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#13] от "vladimirkarolev":

  Аз също смятам,че една от основните причини довели ни до безпътицата в която се намираме в момента е именно не ходенето на избори и страхът на българите да поемат и търсят отговорност,като по този начин оставят управлението на държавата в ръцете на твърдия електорат.А поняието "твърд електорат" е повече от абсурдно.Хора гласуващи за пари,гласуващи под диктовката на бухалките или гласуващи за миналото,което никога няма да се върне.

 56. 56 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1625 Весело

  Абе звезди има ли бегай далече! Аман от чегеварски преврати

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 57. 57 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#55] от "detonator9":
  Защо мислиш, че ако отидат всички на 100% ще се получат различни пропорционални резултати отколкото от 50-60%?
  "Българите" са конгломерат от различни разбирания, нагласи - леви, десни, националисти, либерали и не толкова.
  Различните групи през прехода опитаха различни пътеки - Сполука за България, Цар-Спасител с "юпита" по милиционерска ДС линия, човек от народа - пожарникар, певеце и шоумен - Жорж, болшевик - същински втори Ленин - Костов, заложиха и на "тройна комбинация" и според мен нещата с всеки следващ избор се понаместват.
  Със сигурност следващите избраници ще измислят някакви още по-така врътки, но РМД приватизация няма да има, и заменки на земи и гори няма да се случват. Деректните кражби от БНБ като при Сполуката или още по преди като при Беров не мисля, че имат шанс. Касовите апарати са с онлайн ръзка, ДДС врътките ще станат трудни. Дрога и каки - от това никой не се е отървал изцяло и го има навсякъде по света.
  Кражбите от общински, държавни и европейски пари ще продължават, но при по-модерно ноу-хау, както в Европа.
  Руснаците едва ли ще успеят да се докопат до енергетиката на едро - Европа няма да им позволи и т.н.
  Помисли кой например преди десет и повече години кога най-голямата далавера беше да се шътка нафта в Сръбия и изнася пшеница писана булгур си е мислел, че ще дойде време да чупи парата от джамлъци и перки дето правят ток?
  Сред десет години тия последнитя нама да ги има, но ще има нещо друго.

 58. 58 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 585 Неутрално

  И тоя колко поразии може да надроби.

 59. 59 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#57] от "k_":

  Ниската избирателна активност не е решение,напротив води до задълбочаване на проблемите.

 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#59] от "detonator9":
  Избирателната активност е такава каквато е. Винаги са ми биле странни политиците, оправдаващи загубите си с ниската избирателна активност. Те, горките, са толкова самовлюбени в себе си, уверени в собствената си "правота", че не могат да приемат простия факт, че избирателите харесват тях и тезите им точно толкова процента от гласуващите колкото са показали последните избори.
  И вместо да погледнат първо собствените си грешки и се подготвят по-добре за следващия тираж, те съвсем неоправдано и безотговорно обвиняват "народа", че не ги разбирал и пр.
  С такива за съжаление е пълно в нашенската политическа менажерия.
  Според мен ниската избирателна активност, е признак че обществото е поумняло и разбрало, че лично за тях няма кой знае какво значение кой ще бъде избран да се натовари да управлява обществените дела за следващите 4 години и това е без решаващо значение за реализацията на техните лични планове в живота и поради това не им най-важния приоритет в изборния ден да ходят до урните. Различните хора могат да имат различни мотиви да не гласуват, но когато мнозинството осъзнае, че т политиците не зависис критично смисъла на живота им в този свят, тогава можем да кажем че нощата са се нормализирали.

 61. 61 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Говорещите от името на Движението 5 звезди твърдят да не са партия, не искат да сътрудничат с други партии и дори са за разпускането им. От това логично следва извода, че то е антипартия. До тук добре! Избирателите им обаче ще трябва да си зададат въпроса как в една демокрация ще бъдат представени от една антипартия. Избраха ги в парламента, ама те не искат да отидат там. Нямат политическа програма и не искат да представят такава. Не можеш да си против всичко, но да не знаеш за какво си. С това се нарушават основни принципи на парламентарната демокрация.
  Обобщението е ясно - това движение или ще се преформира в партия (така бяха в началото на политическата си кариера зелените, но поеха този път), или ще остане една комета на политическия небосклон, която ще изчезне така бързо както се появи, след като блесне за малко с опашката си (така се очертава да свършат “пиратите“ в Германия).

  heruvim
 62. 62 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бепе Грило: италиански клоун или политически стратег
  Демократ или деспот?
  Някои коментатори сравняват Грило с Мусолини,
  Въпреки че политиките му клонят към ляво, той получава значителна подкрепа и от консервативните избиратели.
  Незнам кои е написал или е превод тази статия но се чувства страхът на финасовата олигарсия --политически стратег това не е професия резевирана за хората от върха и сега именно тези хора от върха правят всичко с мощните средства с "независима и демокраична преса и телевизия"да очернят-- с една ума да го направят по черен от дявола Всеки от нас може да стане -"политически стратег"от момента в които знае с точност какво иска да постигне било за партия приятели народ и тн --В ФРАНЦИЯ имаше също такъв комик кои искаше да се кандатира за президент но катастофира и загина точно преди изборите името му е КОЛЮШ
  ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ Бепе Грило и ако бях италианец ще гласувам за него

 63. 63 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Горките италианци, още несвършили да сърбат популистката попара на Берлускони, сега трябва да продължат с тази на Грило.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 64. 64 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  Каролев, разберете, че този растеж нас не ни касае!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 65. 65 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#52] от "vladimirkarolev":
  Ех, г-н Каролев, как според вас да "СИ набием канчетата на корпорациите"? И за какви "иновации" говорим? Обяснете с думи прости, та да е разбираемо за народонаселението, щото ние не сме плащали някому в странство да ни налива акъл в главите. Между впочем за да влезете в час, като първа стъпка ви съветвам да си поискате парите обратно от тез, дето са ви учили на икономика, щото моделите, които предлагате са приложими на други места, но не и у нас. Просто условията са доста специфични и подобни модели са неприложими, най-вече основен фактор е беднотията, за чието задълбочаване и вие имате заслуга при управлението на г-н Кобурготски.

 66. 66 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако е така, както е описано в статията, няма да е лошо това движение

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 67. 67 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#65:"Мъдра муха"]за чието задълбочаване и вие имате заслуга при управлението на г-н Кобурготски. [/quote]

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114

  Това къде го видя? Теб, ако те е мързяло да работиш, си е твой проблем, нали?

  Governments never learn. Only people learn.
 68. 68 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#64:"forum_terrorist"]Каролев, разберете, че този растеж нас не ни касае![/quote]

  3-4 000 млади специалисти в НР дали ги касае?

  Governments never learn. Only people learn.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK