Миграцията от Румъния и България е благоприятна за ЕС, твърди изследователски институт

Няколко държави членки вече изразиха опасения, че с падането на ограниченията на пазара на труда в края на 2013 г. ще нахлуят вълни българи и румънци.

© Георги Кожухаров

Няколко държави членки вече изразиха опасения, че с падането на ограниченията на пазара на труда в края на 2013 г. ще нахлуят вълни българи и румънци.Миграцията от Румъния и България е благоприятна за страните от Европейския съюз, тъй като тези имигранти често изпълняват дейности, които гражданите на страната не искат да вършат - като например сезонна работа - а много от тях са квалифицирани. Това се казва в статия на Таня Вундерлич, член на базирания в САЩ изследователски институт "Джърман Маршал фънд" (German Marshall Fund), предаде БТА.


В документ, разпространен от Асоциацията на германските градове, са описани предизвикателствата за градските райони от социалното подпомагане на обеднели имигранти от Румъния и България, най-вече принадлежащи на ромското малцинство, припомня публикацията.


Този документ се позовава на данни на Федералната статистическа служба, сочещи увеличение от 24% на българските и румънските имигранти през първата половина на 2012 г. извън вече регистрираните в страната 147 000 (без да се броят нерегистрираните).
Според авторката обаче докладът има някои сериозни недостатъци, като например, че не всички имигранти от България и Румъния зависят от социални помощи: 80 на сто са пристигнали в Германия след присъединяването на двете страни към ЕС през 2007 година и вече имат работа и доходи.


Около 22% от тях са високо квалифицирани, а 46% са квалифицирани и упражняват тъкмо такива професии, от които Германия спешно се нуждае, продължава публикацията.


Авторката подчертава, че да се определя имиграцията от България и Румъния като бедна е не само некоректно, но и икономически вредно.


Може обаче да се очаква, че с наближаването на изборите в Германия дебатите за имиграцията ще стават все по-емоционални, поляризирани и радикализирани, предупреждава авторката. В заключение тя припомня отговорността на правителствата на двете страни за интеграцията на ромите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK