Властите в Гърция ще имат достъп до банковите сметки на проверявани данъкоплатци

Целта на този механизъм е да се сложи край на порочната практика в страната за укриване на доходи и пране на пари.

© Reuters

Целта на този механизъм е да се сложи край на порочната практика в страната за укриване на доходи и пране на пари.Служба за борба срещу финансовите престъпления в Гърция от следващата седмица ще има автоматичен достъп до сметките на данъкоплатци, които са обект на проверки и разследвания, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.


Очаква се новият механизъм да даде решение на проблема с липсата на информация от страна на банките за сметките на вложители, проверявани от данъчните власти.


Автоматичният достъп ще даде възможност да се следи движението на парите в банковите сметки на отделните данъкоплатци. Под лупа ще бъдат поставяни сметки от 2008 г. насам.
Целта на този механизъм е да се сложи край на порочната практика в страната за укриване на доходи и пране на пари.


Преди месец гръцкото финансово министерство обяви, че ще запорира заплати, пенсии, банкови сметки и други доходи на 2.5 милиона граждани с просрочени задължения. Целта е да се събере част от задълженията към държавата, възлизащи общо на 56.4 милиарда евро.


През 2012 г. финансовите власти в Гърция са блокирали банкови сметки и са конфискували имоти на длъжници към държавата в размер на 1.5 млрд. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK