ЕЦБ: Структурата на данъка върху банковите депозити зависи от Кипър

Йорг Асмусен

© Associated Press

Йорг АсмусенЗависи от кипърското правителство да реши структурата на данъка върху банковите депозити, но размерът на приноса от него трябва да бъде до 5.8 милиарда евро, заяви Йорг Асмусен, член на управителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от "Ройтерс".


В замяна на спасителен план от 10 милиарда евро международните кредитори поискаха от Кипър да въведе извънреден данък от 6.75% върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9.9% върху депозити над този праг, което предизвика гнева на вложителите. Кипърското правителство отложи за понеделник дебата в парламента за спасителния план, като депутатите изглеждат резервирани да одобрят текста.


Преди гласуването правителството в Никозия работи по план за смекчаване на последиците за дребните вложители. Представители на кипърското финансово министерство се опитват да намалят данъка за малките депозити. Те предлагат за суми под 100 хиляди евро данъкът да е 3%, а за големите депозити да бъде увеличен до 12.5%, според близък до преговорите източник.
"Това е програмата за реформи на кипърското правителство. Зависи от правителството само да реши дали иска да промени структурата на... приноса (от) банковия сектор", уточни Асмусен. "Важното е финансовия принос от 5.8 милиарда евро да остане. Разбира се, в ръцете на кипърското правителство и на парламента е да реши структурата", допълни той.


През уикенда жители на острова опразниха банкоматите в страната. Решението на Еврогрупата не само ядоса кипърските граждани, но изплаши държателите на сметки в слабите икономики на еврозоната и инвеститорите, които се страхуват, че прецедентът може отново да създаде смут на пазара.


Късно в неделя германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че кипърското правителство, Европейската комисия и ЕЦБ са настоявали за решението чрез банковия данък. Асмусен обаче настоя, че сделката е била резултат от преговори между различните страни.


"Искам да подчертая, че не ЕЦБ настояваше за тази специална структура на принос, която сега беше избрана. Тя беше резултат от преговори в Брюксел. Предоставихме техническа помощ с изчисленията, както винаги, но не сме настоявали за тази специална структура", каза още той.


Асмусен заяви, че няма лесно или напълно безопасно решение за справянето със силно задлъжнелия кипърски банков сектор и подчерта значението на малкия средиземноморски остров за цялата еврозона.


"Винаги сме казвали, че страната е системно значима за цялата еврозона. Може да има зараза, особено чрез банковата система към Гърция или за страните, които се приближават към края на програмите си, като Ирландия и Португалия", допълни той.


Попитан дали споразумението може да засегне вложителите в други страни, Асмусен отговори, че според него "Кипър и кипърският банков сектор са уникални" и ги определени като специален случай.


Междувременно Шойбле каза, че решението не е било германска идея и е отворен за промени. "Данъкът върху депозитите под 100 000 евро не беше идея на германското правителство", настоя министърът, като обаче допълни, че е невъзможно кипърските финансови проблеми да се решат без да се намали размерът на банковия сектор на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK