ЕЦБ: Структурата на данъка върху банковите депозити зависи от Кипър

Йорг Асмусен

© Associated Press

Йорг АсмусенЗависи от кипърското правителство да реши структурата на данъка върху банковите депозити, но размерът на приноса от него трябва да бъде до 5.8 милиарда евро, заяви Йорг Асмусен, член на управителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от "Ройтерс".


В замяна на спасителен план от 10 милиарда евро международните кредитори поискаха от Кипър да въведе извънреден данък от 6.75% върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9.9% върху депозити над този праг, което предизвика гнева на вложителите. Кипърското правителство отложи за понеделник дебата в парламента за спасителния план, като депутатите изглеждат резервирани да одобрят текста.


Преди гласуването правителството в Никозия работи по план за смекчаване на последиците за дребните вложители. Представители на кипърското финансово министерство се опитват да намалят данъка за малките депозити. Те предлагат за суми под 100 хиляди евро данъкът да е 3%, а за големите депозити да бъде увеличен до 12.5%, според близък до преговорите източник.
"Това е програмата за реформи на кипърското правителство. Зависи от правителството само да реши дали иска да промени структурата на... приноса (от) банковия сектор", уточни Асмусен. "Важното е финансовия принос от 5.8 милиарда евро да остане. Разбира се, в ръцете на кипърското правителство и на парламента е да реши структурата", допълни той.


През уикенда жители на острова опразниха банкоматите в страната. Решението на Еврогрупата не само ядоса кипърските граждани, но изплаши държателите на сметки в слабите икономики на еврозоната и инвеститорите, които се страхуват, че прецедентът може отново да създаде смут на пазара.


Късно в неделя германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че кипърското правителство, Европейската комисия и ЕЦБ са настоявали за решението чрез банковия данък. Асмусен обаче настоя, че сделката е била резултат от преговори между различните страни.


"Искам да подчертая, че не ЕЦБ настояваше за тази специална структура на принос, която сега беше избрана. Тя беше резултат от преговори в Брюксел. Предоставихме техническа помощ с изчисленията, както винаги, но не сме настоявали за тази специална структура", каза още той.


Асмусен заяви, че няма лесно или напълно безопасно решение за справянето със силно задлъжнелия кипърски банков сектор и подчерта значението на малкия средиземноморски остров за цялата еврозона.


"Винаги сме казвали, че страната е системно значима за цялата еврозона. Може да има зараза, особено чрез банковата система към Гърция или за страните, които се приближават към края на програмите си, като Ирландия и Португалия", допълни той.


Попитан дали споразумението може да засегне вложителите в други страни, Асмусен отговори, че според него "Кипър и кипърският банков сектор са уникални" и ги определени като специален случай.


Междувременно Шойбле каза, че решението не е било германска идея и е отворен за промени. "Данъкът върху депозитите под 100 000 евро не беше идея на германското правителство", настоя министърът, като обаче допълни, че е невъзможно кипърските финансови проблеми да се решат без да се намали размерът на банковия сектор на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Люсьен Пирожков
  Люсьен Пирожков
  Рейтинг: 388 Весело

  ЕЦБ - банкрот?

  Мне плевать, что вы обо мне думаете. Я о вас не думаю вообще. © Коко Шанель
 2. 2 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Решението е на кипърците, ама ЕЦБ е застанала на "Ф".

 3. 3 Профил на soldat1975
  *****
  Неутрално

  Имаше по-социален вариант, да оставят банките да фалират в понеделник, а от вторник подновяват работа, като до 1оо ооо евро влиза в сила гаранцията срещу фалит, а богатите над този праг си разпределят 5,8 милиарда евро според големината на депозитите!

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1046 Весело

  Офшорките са една от причините за финансовата криза и трябва да бъдат наказани това, което се случва с Кипът ми харесва
  Дано и повечко от нашите чевени пари бъдат подтригани с 10-15%

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Полека, полека на мошениците ще почне да гори под крилата в целия свят, особено как са се събирали като пеперуди около горяща свещ.

 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "soldat1975":
  Този вариант не само е по-социален,той е и по-справедлив и във всяко едно отношение по-добър,най-малкото защото запазваше доверието в системата за гарантиране на депозитите..
  Решението за облагане на депозити под 100 000 евро на практика нарушава тази гаранция и може да има много неприятни дългосрочни последици за банковата система в Европа...

 7. 7 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Този данък е престъпление срещу човечеството. Така Европейската демокрация се приравнява с тоталитарните режими от близкото минало в Южна Америка.

 8. 8 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 435 Весело

  Междувременно Руснаците разиграха шах с пешката и поставиха Кипър в патова ситуация ;;Руския гигант газпром,предлага да спаси кипърската банкова система срещу предоставяне на цесия за добив на газ в новооткритите газови находища в изключителната икономическа зона на страната ;; Не , че някой ще им даде на рушнята , но наглите джуджета направиха ситуацията патова , сега трябва нов сценарии , този не сработи

 9. 9 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Значи вида на данъка е измислен от Кипър, не от Европейската комисия.

 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  А вижте кой се опасява от тоя данък!

  http://top.rbc.ru/economics/18/03/2013/849603.shtml

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#10:"lone_wolf"]А вижте кой се опасява от тоя данък! [/quote]
  Путин сказал, что такое решение, в случае его принятия, будет несправедливым, непрофессиональным и опасным", - процитировал президента пресс-секретарь.
  ------------
  Ми не е ли верно? Кипър купува грътски облигации за 4,5 милиарда евро, после ги опрощава, и после конфискува 5,8 милиарда, като голама част от тях са и кредити на руски банки, отпуснати на офшортки в Кипър.


 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#0:"статията"]Късно в неделя германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че кипърското правителство, Европейската комисия и ЕЦБ са настоявали за решението чрез банковия данък. Асмусен обаче настоя, че сделката е била резултат от преговори между различните страни[/quote]

  Хах... някой някъде да е чувал кредитоискателя да определя правилата на играта? Много ясно, че ЕЦБ и МВФ са настояли за тази мярка... и то не просто настояли, а направо са си заявили, че ако това не се приеме няма да има пари. Какво се правят на ударени?

  Това е все едно аз да искам пари от банката и да и кажа, че лихвата и условията трябва да са приемливи за мен, а не за нея... смях

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#11] от ".":

  + това тези 10% ще са публични приходи към бюджета, тоест ще е ясно колко пари се държат там

  Жената е покана за щастие
 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#12:"bgpainter"]Това е все едно аз да искам пари от банката и да и кажа, че лихвата и условията трябва да са приемливи за мен,[/quote]
  Не е същото, става дума за фалит. Кипър фалира, но парите се изплащат, това бе почтенната позиция. Сега Кипър пак ще фалира, но по бавен и мъчителен начин. А тоя "банков номер" ще тежи на цела Европа с години.

 15. 15 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#13:"bgpainter"]+ това тези 10% ще са публични приходи към бюджета, тоест ще е ясно колко пари се държат там[/quote]
  Тия пари ще заминат извън Кипър, Кипър няма да ги види...Ще обере само "активите". Еврото вече тръгна надолу де.

 16. 16 Профил на бай Кольо
  бай Кольо
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ЕЦБ тества системата с Кипър.Крайната цел според мен е катаклизъм, обезценка на еврото и плащане на сметката на Гърция и другите закъсали страни от средната класа чрез техните спестявания.Къде са новите регулации за банковият сектор за които се заговори в началото на кризата и защо банкерите получават 5 цифрени заплати и шест цифрени бонуси в края на годината?

 17. 17 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  И се споменава цифра 44 000 българи, гурбетчии,

 18. 18 Профил на simo_somov
  simo_somov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Еврозоната скоро може и да фалира! Тогава ще стане опасно за всички.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Северните страни, които ще дадат парите са наложили правилата. Фалит на кипърските банки ще повлече фалити в Европа и по света, затова е недопустим. Повечето големи депозити са руски. Банките предлагаха по добри условия на вложителите, а това означава, че риска също е по голям. Поздрави. http:\\www.istinski-pari.com

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#11] от ".":

  Мога да си го преведа, но дали точно толкова много бащицата се е замислил за съдбата на кипърци, или кучето е заровено другаде?

  Да разлая троловете!!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#21:"lone_wolf"]Мога да си го преведа, но дали точно толкова много бащицата се е замислил за съдбата на кипърци, или кучето е заровено другаде? [/quote]
  Виж, не е честно, естествено по много причини. Дори и факта, че в Лондон са знаели, че са предупредени руските еврейски олигарси.....Като на 11-ти, пострадал еврейн няма да има...

 24. 24 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#23] от ".":

  Преигравате с тези еврейски конспирации!

  Да разлая троловете!!
 25. 25 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  В продължение на пост №24:

  На времето Чърчик казва:
  "Не се страхувам от евреите, защото не мисля че са по-умни от мен!"
  .....
  Вие за по-глупав ли се възприемате от евреите, че у тях търсите цялото зло на тая планета?

  Да разлая троловете!!
 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#25:"lone_wolf"]Чърчик [/quote]

  Чърчил

  Грешка!

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Доста статии по темата - едва днес ги виждам.
  Такива действия на правителството са за революция от страна на народа. Тия хора се опитват за една нощ да експроприират(да присвоят, да откраднат) активи на хората.
  Следователно народа трябва да грабне кой каквото има и да излезе пред парламента и правителството. Това е кражба, пладнешки обир на народа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK