Брюксел: Кипърската сделка трябва да гарантира устойчивостта на дълга

Банковата система на страната остава затворена и в сряда, но от снощи се коментира, че не е изключено заради избягването на паническо опразване на банковите сметки, тя да не работи до следващия вторник.

© Reuters

Банковата система на страната остава затворена и в сряда, но от снощи се коментира, че не е изключено заради избягването на паническо опразване на банковите сметки, тя да не работи до следващия вторник.Новата спасителна сделка за Кипър трябва да гарантира устойчивостта на кипърския дълг, заяви Европейската комисия, цитирана от "Франс прес".


След като парламентът на Кипър отхвърли спасителната сделка, договорена в събота, заради безпрецедентния данък върху банковите депозити, сега зависи от Никозия да представи алтернативен сценарий, който да спазва критерия за устойчивост на дълга и да отговаря на финансовите параметри, посочи говорител на еврокомисията.


Всяко ново предложение ще трябва да бъде договорено между всички замесени страни, включително и Кипър, посочи той, допълвайки, че Брюксел и Никозия поддържат постоянен контакт в опитите за намиране на решение.
Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ) се съгласи да дадат на Кипър 10 милиарда евро спасителен заем, при условие че Никозия събере 5.8 милиарда евро от еднократен данък върху депозитите. Те обаче отказаха да предложат 10 милиарда евро, защото това щеше да увеличи дълга на страната до неустойчиви нива.


Говорителят посочи, че планът за банковия данък е бил одобрен от всички финансови министри на еврозоната, въпреки че Европейската комисия е изразила някои резерви, преди да го подкрепи. Брюксел се почувства задължен да подкрепи спасителния план, защото алтернативите бяха по-рисковани и щяха да подкрепят в по-малка степен кипърската икономика, уточни той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK