Полицията претърси апартамента на Лагард във връзка със съдебен спор

Кристин Лагард

© Reuters

Кристин ЛагардФренските власти са претърсили днес апартамента на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в Париж като част от разследване, свързано с продажбата на компанията за спортна екипировка "Адидас" на банка "Креди Лионе", предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".


Полицията разследва обвинения, според които, когато Лагард е била финансов министър по време на управлението на президента Никола Саркози, тя действала незаконно, одобрявайки обезщетение на стойност 285 милиона евро за бизнесмена Бернар Тапи, който пък е от близкото обкръжение на Саркози. Лагард отхвърля обвиненията.


По думите на адвоката й Ив Рьопике Лагард няма какво да крие и претърсването ще помогне за разкриването на истината. Лагард е била във Франкфурт, а не в Париж по време на проверката, каза говорител на МВФ.
През 2011 година френското правосъдие започна официално разследване срещу директора на Международния валутен фонд. През 2007 г. Лагард реши да повери на арбитражен съд дългогодишен съдебен спор за продажбата и препродажбата на компанията "Адидас", някогашна собственост на Бернар Тапи.


Бернар Тапи започна дългия съдебен спор първо с държавната банка "Креди Лионе" в средата на 90-те години, защото се смяташе за финансово ощетен при продажбата и препродажбата на "Адидас" на финансов консорциум, в който участваше "Креди Лионе".


С течение на времето спорът се разгоря между Тапи и френската държава, защото "Креди Лионе" почти фалира през 90-те години, но беше спасена от френската държава и сега нейните пасиви се управляват от държавна структура.


След решението на Лагард да отнесе случая до арбитражен съд през 2008 г. съдът постанови на Тапи да бъде платено обезщетение от 285 милиона евро, което заедно с лихвите правеше 400 милиона евро.


Това породи полемика във Франция и тогава и Лагард увери, че след плащане на данъци и на суми на кредиторите Тапи ще получи едва 20-50 милиона евро. После обаче френският в. "Канар аншене" разкри, че Тапи е взел поне 210 милиона евро държавни пари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK