Британската икономика ще нарасне по-малко от очакваното през 2013 и 2014 г.

Джордж Озбърн с прословутото червено куфарче с бюджета

© Reuters

Джордж Озбърн с прословутото червено куфарче с бюджетаБританската икономика през 2013 и 2014 година ще нарасне по-малко от очакваното в официалните прогнози от декември, заяви днес британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от "Ройтерс".


Според новите оценки на независимата Служба за бюджетна отговорност британската икономика ще нарасне с 0.6% през 2013 г. и с 1.8% през 2014 г., посочи министърът пред парламента. Службата прогнозира, че растежът ще се ускори до 2.3% през 2015 г., както бе посочено и през декември.


През последния месец на миналата година службата понижи прогнозата си за икономическия растеж през текущата година до 1.2% и очакваше растеж от 2% за 2014 година.
Може да се наложи Банк ъв Ингланд (Bank of England) да приложи нетрадиционна парична политика, отбеляза Озбърн, призовавайки централната банка да направи повече за стимулиране на националната икономика. "Както видяхме през последните пет години, ниската и стабилна инфлация е необходимо, но не единствено условие за просперитет", обоснова се финансовият министър.


Целеното равнище на инфлацията трябва да остане 2%, но това не е достатъчно, отбеляза той.
Текстът на речта, която беше очаквана с голямо внимание от пазарите, изтече в интернет минути преди Озбърн да започне да говори.


Финансовият министър заяви още, че Великобритания ще взема назаем повече средства през следващите години, отколкото се предвиждаше през декември. Дългът на държавния сектор ще бъде 7.4% от брутния вътрешен продукт през финансовата 2012-2013 г., 6.8% през 2013-2014 г. и 5.9% през 2014-2015 г., според най-новите прогнози на Служба за бюджетна отговорност, които Озбърн цитира в речта си.


През декември службата прогнозираше дефицит от 6.9% от БВП през 2012-2013 г., 6.1% през 2013-2014 г. и 5.2% през 2014-2015 г.


Озбърн се ангажира да се придържа към плана си за икономии, посочвайки, че възстановяването отнема повече време от предвижданото, но "трябва да се придържаме към правилния път".


Проблемите в Кипър тази седмица са още едно доказателство, че кризата не е приключила и ситуацията продължава да е обезпокояваща, посочи Озбърн, имайки предвид усилията на кипърското правителство да постигне споразумение по спасителния план от 10 милиарда евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK