Според чешкия премиер ситуацията с ЧЕЗ в България е политическа игра, намеси Цацаров и Борисов

Петър Нечас

© Reuters

Петър НечасСложната ситуация в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, не е нищо друго освен политическа игра на хората от висшите кръгове на властта в страната, заяви чешкият премиер Петър Нечас в интервю за вестник "Право", цитирано от агенция ЧТК и БТА.


"Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас.


Чешката държава е собственик на контролния пакет в ЧЕЗ, която е единственият доставчик на електроенергия в Западна България. Нечас вече заяви веднъж, че проблемът с чешката компания в България е изключително политизиран.
"Ако погледнете структурата на цените на енергията в България, ще установите, че не разпределителят ЧЕЗ, а енергията от възобновяеми източници има много по-голям дял за растежа им", според премиера.


"Освен това можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", отбелязва правителственият ръководител. Той допълни, че обвиненията на българския главен прокурор срещу ЧЕЗ не са разследвани от независим регулаторен орган.


"Никой освен независим регулатор не може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти", заяви Нечас, допълвайки, че неотдавна Чехия се е застъпила за присъединяването на България към шенгенското пространство.


Изданието припомня, че кабинетът "Борисов" подаде оставка на 20 февруари заради масовите протести срещу високите цени на тока, които отчасти бяха насочени срещу местния клон на ЧЕЗ, който обслужва и абонатите в столицата София.


Българските власти започнаха процедура срещу ЧЕЗ, която може да доведе до отнемането на лиценза на дружеството за дистрибуцията на ток, добавя още "Право". Чешката компания обяви, че не е нарушили Закона за обществените поръчки. От централата на ЧЕЗ в Прага също отхвърлиха обвиненията в България.


Регулаторът заяви, че повечето от критиките са неоснователни, и допълни, че цените на електричеството в България се определят от регулаторния орган. По-голямото потребление на ток и по-високите сметки са резултат от по-дългия период на отчитане през декември, добавиха още от компанията.В края на януари подобен случай имаше и в Албания, където държавният енергиен регулатор отне в началото на тази седмица лиценза на чешката компания заради "неспазване на споразумението с правителството на Албания". Позицията на правителството е, че ЧЕЗ е пренебрегнала ангажиментите си за инвестиции в инфраструктурата.


Тогава чешкият премиер изпрати в Тирана остър протест срещу отнемането на лиценза на чешката електрокомпания ЧЕЗ (CEZ), която извършваше разпределението на електроенергията в Албания. По информация на албанските медии Нечас дори се е заканил, че Чехия ще се противопостави на интеграцията на Албания в Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK