Дейселблум: Данъкът върху кипърските депозити е неизбежен

Йерун Дейселблум

© Reuters

Йерун ДейселблумРусия няма да се включи в сделката за Кипър с нови заеми и всеки спасителен план за средиземноморския остров ще трябва да включва някакъв вид данък върху депозитите, каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от "Ройтерс".


Кипър е изправен пред опасността да фалира след като във вторник парламентът отхвърли данъка върху депозитите, с който трябва да се съберат 6 милиарда евро като условие за отпускане на спасителната помощ от 10 милиарда евро.


По думите на Дейселблум пред Кипър има малко алтернативи. "Вероятно е неизбежно да има някакъв вид данък в крайния пакет, с който ще се съгласим", подчерта той пред Европейския парламент.
"Мога силно да защитя данъка, защото той е директен начин да се поиска принос от депозитите в банковия сектор в Кипър, което е неизбежно, ако искаме да изготвим пакет, който да не донесе повече заеми или повече дълг за Кипър", подчерта Дейселблум.


Като предупреди, че проблемите на Кипър представляват системен риск за еврозоната, той изрази надежда Никозия да договори справедлив баланс между вложителите в техния принос за подпомагането на страната.


"Голямата част от депозитите в Кипър не са на спестители, а на инвеститори", подчерта Дейселблум. По думите му той и партньорите му от еврозоната са призовали Никозия да намери начин да не засегне сметките под 100 000 евро и вместо това да увеличи данъка за по-големите депозити.


"Еврогрупата е на мнение, че е много важно бремето да бъде справедливо споделени, а това означава по-голям принос от големите вложители отколкото, разбира се, от малките", допълни председателят на Еврогрупата.


Дейселблум каза, че Кипър не трябва да дава надежди, че Москва ще спаси страната, ако тя не може да постигне сделка с Еврогрупата и посочи, че удължаването на руския заем от 2.5 милиарда евро се обсъжда.


Всякакви други варианти, "друг заем или инвестиции в банките, руснаците дадоха да се разбере, че не искат да го направят. Разбира се, кипърското правителство сега разговаря с руското правителство какво може да се направи и не знам какъв ще е изходът от това", заяви още той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK