ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Брюксел готви обществена консултация за медийните свобода и плурализъм в ЕС

Нели Крус

© Цветелина Белутова, Капитал

Нели КрусЗаради значителните притеснения за свободата на медиите в различни части на Европа се очаква днес Европейската комисия да започне обществена консултация по този въпрос, съобщиха източници от Брюксел.


Целта на консултацията, инициирана от еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, ще е да събере мненията на всички заинтересовани страни и в последствие евентуално да изготви законодателни предложения, които да помогнат за разширяването на медийната свобода и плурализъм.


По-късно днес Крус трябва да изнесе в Дълбин реч за
дебатите, които са нужни на Европа за свободни медии


Според нея този диалог е нужен, за да се изяснят всички позиции, тъй като често политиците в Брюксел размахват юмруци едни срещу други само заради политическите вражди.


Обществената консултация е провокирана и от резултатите на независим доклад, публикуван в края на януари, според който в ЕС съществуват множество предизвикателства, които потенциално биха могли да ограничат свободата на журналистите било то чрез политическо влияние, търговски натиск, въвеждане на нови бизнес модели в средствата за масова информация.


В края на миналия септември еврокомисар Нели Крус беше на посещение в България и организира среща с представители на българските медии. На нея тя коментира, че липсата на прозрачност за собствеността и финансирането на медиите е сериозен проблем в страната, като подчерта, че е получила потвърждение за това от самия премиер. Тогава тя определи насилието над журналисти в България като абсолютно неприемливо, автоцензурата - като притеснителна.


По-късно тя изпрати критичното писмо на тогавашния премиер Бойко Борисов. В него тя поиска от министър-председателя да предприеме адекватни мерки за това да осигури медиен плурализъм в България. В началото на тази година Европейската комисия заяви, че няма да се намесва в уреждане на медийните проблеми в България, въпреки че разбира тяхната острота.


Медийният монопол в България


Концентрацията на медии, която започна още по време на мандата на Тройната коалиция, но продължи и се увеличи при управлението на ГЕРБ, е съсредоточена в една основна група под влиянието на банкера Цветан Василев (Корпоративна търговска банка - КТБ) и на вече бившия депутат от ДПС (в момента възстановен като следовател) Делян Пеевски. Официално част от медиите, които те контролират се притежават от майката на Пеевски - бившият шеф на тотото Ирена Кръстева.


Самият Пеевски няма регистрирана нито една фирма и никога не е имал, а Цветан Василев предпочита да се представя като медиен консултант на ТВ7.


Преди две седмици изданието New Europe (то е базирано в Брюксел, но има и българска версия. Неговият гръцки издател беше представен като партньор, с когото ще работят при старта на вестника на Ирена Кръстева, издаван в Брюксел - Europost - бел.ред.) директно посочи за Василев и Пеевски, че "за незапознатите - двамата са бизнес съдружници, а Пеевски е също собственик на няколко вестника и една телевизия".


Синът на Ирена Кръстева, който се очаква отново да бъде водач на листа на ДПС на предстоящите избори, беше посочен и от бившия премиер Бойко Борисов като човека, през когото се контролират голяма част от медиите в България. В тв интервю в началото на февруари, тогавашният министър-председател заяви: "Цинизмът, е че партията която контролира голяма част от медиите в България чрез своя депутат от ДПС г-н Пеевски, има нахалството да ни обвързва нас с медии". Няколко дни по-късно лидерът на ДПС Лютви Местан заяви в отговор, че "ДПС не само, че няма медийна империя, но няма и своя една единствена даже медия".


Официално Пеевски е председател на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни изделия (СВРПИ), от чиито членове повечето фирми са собственост на майка му Ирена Кръстева. В тази си роля той влезе и в управителния орган на учредения в началото на 2012г. Български медиен съюз -  създаден от отцепилите се членове на Съюза на издателите в България. Той обаче би следвало да е напуснал тези сдружения, след като преди седмица точно в последния ден на парламента, ВСС го възстанови набързо като следовател.


В различни правни и финансови конструкции през последните 7-8 години тандемът Василев - Пеевски придоби, създаде или подчини изумително количество медии (сред тях са "Телеграф" и "Всеки ден", "Монитор", "Политика", имат влияние и върху ТВ7, "Уикенд", сайтове и регионални медии). Групата на Василев - Пеевски е почти пълен монополист и в разпространението на печатни медии. В последните дни на тройната коалиция тя получи и още един монопол - върху цифровото разпространение на телевизионен сигнал, чрез две компании, сега с неясна (формално) собственост, заради който ЕК реши да заведе дело срещу България, а вчера служебният министър на транспорта Кристиан Кръстев обяви, че ще поиска отсрочка, докато се ориентира и държавата подготви единна позиция по темата.


Много от медийните операции са финансирани през КТБ - банката, в която голяма част от държавните фирми държат своите пари. Последната официална информация беше за средствата на БЕХ, което международната агенция "Фич" (Fitch) посочи като слабост и риск, че холдингът държи 87% от средствата си в една банка и според данните към септември 2012г. това са били почти 624 млн. лева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK