Шойбле: Без "подстрижка" на банковите депозити трудно ще има решение за Кипър

Волфганг Шойбле

© Reuters

Волфганг ШойблеБез "подстрижка" на банковите депозити трудно ще бъде намерено решение на проблема за Кипър, смята германският финансов министър Волфганг Шойбле. В интервю за гръцкия вестник "Та неа" Шойбле изказва надежда, че въпреки трудностите, е възможно да бъде изработена спасителна антикризисна програма за острова, съобщи БТА.


Надявам се, че компетентните власти ще разберат, че е в интерес най-вече на Кипър да бъде договорена спасителна програма по линия на Европейския стабилизационен механизъм с участието на Международния валутен фонд.


Кипър е в трудна ситуация, всички в еврозоната сме готови да помогнем на партньорите си, но трябва да има една програма, която да реши проблема из основи, както в случая с Гърция, казва Шойбле. Според него кипърският проблем не може да бъде решен само от данъкоплатците от еврозоната без участие на големите кредитори на кипърските банки.
Германският финансов министър отбелязва, че всяка програма за оказване на помощ има смисъл само, когато е насочена срещу причините, довели до кризата. В Кипър става дума за един прекомерно раздут и отчасти банкрутирал банков сектор. Затова трябва да се намери решение, посочва той.


Колкото до алтернативните мерки, които кипърското правителство готви, Шойбле подчертава, че "ще бъдем доволни", ако те позволят на Кипър да изпълни целите по антикризисната програма, тоест да бъде гарантирана жизнеспособността на дълга и да постави икономиката на острова в устойчива орбита.


Според германския вестник "Билд" Шойбле заявил по време на среща на партиите от управляващата коалиция в Германия в четвъртък следобед, че има дълбоки съмнения и че "само козметичните щрихи" няма да бъдат достатъчни. Кипър трябва "да действа и сериозно да пести", добави той.


Кипърското правителство, изправено пред колапс на финансовата система, предложи вчера създаване на "фонд за солидарност", базиран на приходите от експлоатацията на въглеводороди, облигации и други активи, който да помогне за събирането на милиардите евро, необходими за сключването на спасително споразумение с Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK