Не искам мнения за свободата на медиите, искам решения

Нели Крус

© European Commission, 2013

Нели КрусЕврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус обяви две обществени консултации, които да гарантират медийната свободата и плурализъм в Европейския съюз. Тя направи това по време на реч в Дълбин, която "Дневник" публикува с незначителни съкращения.


Знаем, че Европа е дом на демокрацията, прозрачността и основните права, знаем и, че свободните и плуралистични медии са съществена част от това.


Но как да се гарантира спазването на тези ценности на практика е по-малко очевидно. Има три неща, които бих искала да кажа днес.
На първо място, в ЕС сме изправени пред предизвикателства - понякога дори заплахи - за нашите принципи. При сравнение с останалия свят Европа се справя сравнително добре в тази област. За щастие, повечето граждани на ЕС се възползват от предимствата на свободни и плуралистични медии. Но това не означава, че няма проблеми: било на медийната концентрация и липса на разнообразие, било на ограниченията върху онлайн и офлайн медии, или на държавен контрол, натиск и намеса.


Унгария беше един от най-нашумелите случаи - там въпросите за свободата на медиите все още не са решени, а само част от препоръките на Съвета на Европа бяха изпълнени. Приветствам факта, че Klubrádió най-накрая получи спорната честота след изключително дълга и сложна правна битка.


Медийни въпроси обаче не се ограничават само в една държава членка, има безпокойство и оживени дебати на доста места в ЕС. От притеснения за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България, до разследването "Ливисън" на пресата във Великобритания, където правата и отговорностите на журналистите са подложени на изпитание от закона. Обхватът и проблемите не са винаги едни и същи, но това е дeбат, който бушува в съюза.


И това е проблем, с който трябва да се справим в Европа. Ние сме люлката на демокрацията; световен пазител на основните права. Ако Европа иска да бъде нещо повече от икономически съюз, тя трябва да бъде като модел и шампион на тези ценности. За да ги запазим за нашите собствени граждани и да ги насърчаваме по света. Нека бъдем "най-добрите в класа" в световен мащаб, да имаме най-свободните и горди медии в света.


Вторият ми въпрос е: Как да се постигне това? Тъй като има много различни мнения за най-добрия инструмент, който да се използва. Дали трябва да има намеса от страна на депутати, саморегулиране от сектора или нещо по средата. Дали трябва да бъде действие на ЕС или на националните власти. Или може би изобщо не става въпрос за правила и регламенти, а за средата, в която те (медиите) работят и се следят от потребителите, средата на професионализъм и уважение за свободните медии.


Искам да дам принос за решаването на тези въпроси в диалог с вас - по начин, който надхвърля конкретни случаи, и излиза извън партийната политика. Това, което е изложено на риск, са правата на гражданите да се изразяват свободно и правото да се ползват от свободно изразените мисли на други. Партийната политика не трябва да стои на пътя на тези правила. Твърде често политиците в Брюксел размахват юмруци срещу това, което се случва в една или друга държава членка заради лоялност към партийната политика.


И въпреки местните разлики в ЕС, за мен е ясно  - особено във времена на икономически трудности - не трябва да се ограничават медийните канали, нито информацията, до която гражданите могат да получат достъп чрез тях, например за подобряване на условията за преизбиране. Нито чрез закони, нито чрез среда, която води до автоцензура. Гражданите трябва да знаят, че могат да разчитат на неограничена информация, за да направят добър избор.


Третият момент е, че не може да се пренебрегва реалността на днешния онлайн свят. Днес ние имаме много различни системи. Например, националните регулатори - които могат да бъдат спорни, когато говорим за печатните медии - са често срещано явление за аудиовизуалното излъчване. И все пак, в дигиталната епоха ясно разграниченото съдържание се размива: между печатните и електронните източници, между организираните медии и случайните блогъри, между професионалния журналист и активния гражданин. Всеки опит да се кодифицира и защитава свободата и плурализмът на медиите се бори за ограничаване на тези променящи се понятия. Какво изобщо се има предвид с "медии"? Факт е, че в онлайн свят съдържанието лесно преминава секторни граници и лесно преминава националните граници.


Преди около 18 месеца поисках от групата на високо равнище от експерти да разгледа въпроса за свободата на медиите и плурализма. Техният независим доклад отправи 30 препоръки към ЕС, неговите държави членки, но и към медиите и журналистите.


Някои от тези препоръки вече привлякоха значително внимание по-рано тази година. Някои крещящо погрешно разтълкуваха доклада и заявиха, че ЕС ще търси правомощия да "затваря устата" на журналистите. Това абсолютно не е вярно. Това е подробен доклад, повдигащ много важни и едва забележими идеи. Като това дали законодателството трябва да се използва за защита на журналистическите източници. Или за ролята на журналистическите стандарти. Всички области, където има истински дебат, да са там. Нека задълбаем до това следващо ниво.


Осъзнавам, че това е чувствителна зона. И аз осъзнавам, че мненията по тези въпроси могат да бъдат разделени, дори и в самия сектор. Но точно затова искам да знам вашите възгледи: на журналисти, практици, експерти.


На тези от вас, които могат да извършват работата си без намеса или ограничения - страхотно. Но към тези от вас, които не се чувстват такива късметлии – кажете ни защо и какво действие може да промени това.


И така, днес обявявам началото на две консултации по препоръките на Групата на високо равнище. От днес в продължение на 12 седмици се иска вашият принос.


Първата разглежда един конкретен въпрос в област, в която ЕС вече упражнява законодателните си правомощия. Националните регулаторни органи наблюдават аудио-визуалните услуги в рамките на съществуващите правила на ЕС. Сега ние питаме дали и как да се преразгледа правото на ЕС, което се прилага към тях, за да се укрепи и по-добре да се гарантира тяхната независимост от правителствата.


По време на втората консултация искаме мнения по всяка от останалите препоръки на групата. Независимо дали сте съгласни или не, или имате други идеи - това е вашият шанс да го кажете и да помогнете за оформянето на бъдещето на медийната политика.


Въпросът за това как защитаваме основните свободи, като свободата на медиите и плурализма, не е лесен за отговор, но е жизнено важен и няма да се реши от само себе си. Както неотдавнашно писмо от четирима външни министри на ЕС до председателя (на Европейската комисия Жозе Мануел) Барозу показа – някои правителства са притеснени от заплахите за нашите общи ценности. Призовавам всички правителства в ЕС да приемат сериозно този дебат в интерес на нашите граждани и в крайна сметка на собствените си интереси.


Но точно по тази причина това е сложен въпрос, по тази причина мненията са поляризирани и затова трябва да намерим правилния път напред, в името на европейските ценности, основните свободи и същината на нашата демокрация.


Аз няма да избягвам тези трудни въпроси. Решена съм да намеря този път напред, за да се предприемат конкретни действия, ако това е оправдано, преди края на мандата си. Решението може да лежи в действие от страна на ЕС или на държавите членки; от самия сектор, или от комбинация. Но какъвто и да е отговорът, аз съм наясно, че свободата на словото е основна ценност на ЕС и ЕС има задължението да се гарантира, че е защитена.


За това как най-добре да се направи това, се обръщам към самите журналисти, както и към тези, които ценят и да защитават тези ценности.


Това е уникална възможност. И това е призив за действие към всички вас. Надявам се, че ще го чуете и ще му отговорите. Знам, че цените свободата на медиите и се страхувате от загубата им. Така че ми кажете не само какви са проблемите, дайте ми решения.


Благодаря ви.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Питай Бареков, Пеевски и Оги и Светлана.
  После всички ще цункаме Джиджи вкупом!

  apoloniy
 2. 2 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Цветан Василев вече решава и действа

 3. 3 Профил на Sylvia
  Sylvia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В Нели Крус ми е надеждата. Дано успее да направи нещо по въпроса с монопола на медиите в България, че положението е трагично.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Абе, като нямаш идеи, как да си свършиш работата, ... ами просто не си за този пост. Аман от такива дето чакат някой друг да им даде идея и те от позицията на не знам си какви да се правят на много отворени и да взимат решения.

 5. 5 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Искаш решение ли - ами ето ти едно. Забрани всички медии и остави само една, че поне да знаем, че всичко е монополизирано и да не се мъчим да търсим "непокраверната медия", щото такова животно НЯМА, НЯМА И ПОВЕЧЕ ДА ИМА. Всичко е пари, пари, пари и пак пари. МЕдиите станаха ПР-и на властта, това е драги.. за това да има само една медия, че да няма драми

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  [quote#3:"tauriel"]В Нели Крус ми е надеждата[/quote]
  Ха-ха-хаа!
  Нали преди не повече от половин година беше в китна България? Да се среща с медиите. Същото, което сега я цитират да и е "инициатива". И спомняте ли си какво станА?
  Обсъди проблема в дълбочина с ... фамилия Пеевски, Джамджиевата, Дудука, Валерия Велева, шефката на "Срамдарт" и подобни.
  Накрая взе и една "честна пионерска" и от Тиквун и си би камшика към Брюксел, от където пусна едно заключително "Проблемът на давещите се е в ръцете на самите давещи се" и "оправяйте си се там" и ... толкоз
  Прочее ... че трябва българите сами да си се потрудят, а да не чакат нея да ги оправя, е безспорно. И мнооого просто!
  Веднъж с дистанционното и пазаруването на хартиената им "продукция" може да ги отсеете и вкарате в пътя и второ - като внимавате и общественото мнение натиска непрестанно против заиграването с държавните реклами като алтернативно финансиране, за да "компенсират" вашето гласуване с дистанционното и/или купуването на боклука им.

 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1504 Любопитно

  [quote#3:"tauriel"]В Нели Крус ми е надеждата. Дано успее да направи нещо по въпроса с монопола на медиите в България, че положението е трагично. [/quote]

  Хм, пак се надяваме на спасители отвън. И пак ще се намерят нещастници, които ще реват: "На кого ни оставяш Слънчице, върни се!". Систематичното рушене на държавността в страната ни, разединението на обществото, липсата на гражданско общектво, категоричната победа на простоията, лакомията и невежеството, грабежите на национално богатство, водят само надолу към канала на историята. Ако някой има съмнения за това, нека направи преглед на класирането на България в разните проучвания и класации - ние уверено вървим към опашката на Европа, ако вече не сме там.
  Изводът - "На прав път си Бочка, продължавай да мачкаш и унищожаваш този народ".
  С това ще те запомним тебе, гамена с филията с мас...

 8. 8 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Бареков и Делян Пеевски дали могат да схванат казаното от Нели Крус

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  не вярвам да са толкова тъпи наще та да не могат да намеряят решение , обаче щом не го намират , значи не искат

  Cogito ergo sum :)
 10. 10 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ами ако вземат да направят директива, която затяга контрола при придобиването на медии, няма да имат такива проблеми и няма да има такова мрънкане и толкова драматизъм!

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тази е типичното еврочиновниче. Плампане, плямапне... и никаква смислена работа.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  До коментар [#10] от "geneva_1980":
  Генева, каква още директива тие притрябвала, след като имаме закони, СЕМ и КЗК?
  Просто трябва да се сезират и да си свършат работата.
  Но те не я вършат.
  Значи - следва да се принудят да я вършат.

 13. 13 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Баси глупостите

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 14. 14 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Унгария беше един от най-нашумелите случаи - там въпросите за свободата на медиите все още не са решени, а само част от препоръките на Съвета на Европа бяха изпълнени. "

  Сигурно визира случая с отнемането на наградата на унгарския журналист? Или май проблемът е, че се допуска да има журналисти, които имат мнение, различно от политически коректрното в ЕС?

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 15. 15 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ЕС бил световен пазител на човешките права. На тия лелки с по 20 000 евро заплата никога няма да им хрумне, че сто милиона човека в Европа ве(че живеят зле. Донякъде и заради абсурдните им права и регулации.

 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Поредно доказателство за дълбоката криза в родните медии - оказа се, че Буда е изпълнил заканата си да спретне дела на журналистите от Биволъ - срещу тях се води делото "Будали", по което може да са били подслушани и разговори между журналиста Атанас Чобанов и негови западни колеги и "Репортери без граници". Последните сигурно ще са изключително доволни да научат, че родната милиция вероятно ги подслушва.
  https://bivol.bg/budali.html

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Вторият ми въпрос е: Как да се постигне това?

  Братчедке, Нели Крус, няма как да се постигне това, което искаш. Който плаща, той поръчва музиката. Ако направиш така, че "музикантите" да са финансово независими, те ще си свирят каквото искат. Това също не е гаранция ,че ще кажат истината. Защо сте се вторачили в медиите, а не инвестирате в образованието на новото поколение, което няма да има нужда от "посредници", между себе си и политическата реалност. И това ще е признак за едно зряло общество. Жал ми е за вас - суга су опитвате, уж да кажете истината, но тя да не е неудобната истина - хем да я разберат всички, но да не проистекат никакви конкретни действия, от това разбиране. Или казано направо, опитвате се да промените статуквото, но по такъв начин, че да си остане пак същото, ако не и по-зле - натам отива напънът ви.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-напред трябва да се започне с прозрачността на собствеността на медиите след което да се разбият и ограничат монополните позиции така че да стане възможна появата на нови медии и мнения.

  Заговори, за да те видя!
 19. 19 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Доста ядосана ми се вижда баба ми Нели Крус на снимката. Вероятно с дясната си ръка показва в реално време реалния размер на мъжкото достоинство на съпруга си и по гневния и поглед съдя, че е безкрайно разочарована. Но едва ли ЕС и всички ние, носим отговорност за грешния и избор. Харесва ми това, че много жени нахлуха в управлението на бизнеса и политиката. Не ми харесва само това, че те са склонни да подменят реалните проблеми, точно о същия начин, както подменят повяхналия пенис в семейното ложе, с този на любовника си. Няма как да си щастлива в леглото, оставайки си омъжена. Това е дилемата и на целия Европейски съюз.

  /не се чете/
 20. 20 Профил на Public Enemy
  Public Enemy
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Върхът на безочието и наглостта !

  Face it ! You can hide for death ...
 21. 21 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Цензура за цензорите е едно добро решение.
  Забрана на цензуриращите медии и сайтове, особено ако имат монополен дял. Facebook например трябва да бъде забранен.
  Да се изисква възможност за анонимно участие, както е по законите на една германска привинция.

 22. 22 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Силно съм възмутен и протестирам за това посегателство върху здравето ми -защото на картинката най-горе нее поставен отличителен знак или надпис-предупреждение за въпросната снимка че: " Съдържанието на този визуален материал е опасно за хора със слаби сърца или слаба психика" !!!
  А подробностите,кухия текст в статията-той си се знае,не е за първи ,нито за последен път напечатан...коментиращ номер 6 е казал отлично ДЕ ФАКТО какво и всъщност как..НЕ СТАВА!!
  Приказки..няма пощада от тия кривогледи висши хорица към нас с тяхната бомбардировка от розови локумести балонни лустросани приказчици!!! няма пощада..друго не знаят..бомбардират и тероризират читателя,слушателя т.е. европейския редови НОРМАЛЕН гражданин!
  Пожелания и фантазии,другарски критики...а мигар на нас като българи малко ни е било в комунистическите десетилетия да слушаме пак и досущ същите НИКАКВИ лафоризми??!!!
  Гадост огромна....какъвто вида и формата им,изгледа им-такова и "съдържанието" им !!

 23. 23 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Не искам мнения за свободата на медиите, искам решения"

  Изкозируваха,застанаха ли ти мирно въпросните поръчкови медии,мастития дял от медиите по въпросните земи,и казаха ли че начаса натирват господарите си(които плащат пари за поръчки и задчки!!) по манастирите???!!
  Взеха ли вече това решение и разгониха ли господарите- собственици техни...разгониха ли ги по пустини и манастири,а?!
  В България върлува една висша "свобода"- свободата на БЕЗЗАКОНИЕТО и НЕПРАВОВАТА държава!!

 24. 24 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 958 Неутрално

  и ние искаме от ЕС повече действия вместо констатации, но...

  Истината ни прави свободни.
 25. 25 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Свободата на словото е от категорията на отрицателните права,т.е държавата трябва да гарантира,че никой няма да претърпи негативни последствия от изразяване на идеи,убеждения и мнение,било от държавен орган,било от неправомерно посегателство.Няма как да стане положително,т.е държавата да следва да даде трибуна на всеки,който иска да каже нещо.Но има интернет.Нищо не пречи на някой да направи коментар или анализ,да го снима на телефона и да го качи в тубата или вбокс.Никой и няма да му плати за това.
  Образователна телевизия може и да е доста печеливша,НГ,Виа Сат и Дискавъри имат аудтория в целия свят,при това постоянна,не случайно те са основния привличащ елемент в кабелните пакети и не са отделени никъде,щото иначе само този пакет ми стига плюс ефирните ми стига.Сериали не гледам,спорт рядко,

  Медията печели основно от реклаводатели.Т.е за да е печеливша една медия,трябва да им угажда.Зрителите,читателите и слешателите са само адресати на рекламата.Трябва да им се привлече и интереса,колкото да възприемат рекламата.Никакъв обществен интерес,свобода на словото и т.н. не присъства.
  Моделите са няколко.Доброволни дарения и труд-уикипедия.Отразява и текущи събития ,при това точно и балансирано
  Канал-.3 на Диков.Шамани за интерес,телешопове за пари и Диков си говори каквото там му се иска.
  В България работи втория.

 26. 26 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Точно така медийния бизнес се върна 500 години във времето на феодализма и сега ние само наблюдаваме как зависими медии водят безполезни разговори със зависими хора.
  Дори медиите да станат независими ако журналистите в тях са умствено ограничени и продължават да си говорят само със зависими граждани ефект пак няма да има.

 27. 27 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#26:"kepler"]Дори медиите да станат независими ако журналистите в тях са умствено ограничени и продължават да си говорят само със зависими граждани ефект пак няма да има.[/quote]
  тотално вярно!!

 28. 28 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Искаш решения? Много са скъпи! Кой ли ще плати за тях?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK