Медведев очаква скорошно опростяване на визовия режим с ЕС за служебни пътувания

Жозе Мануел Барозу и Дмитрий Медведев

© Reuters

Жозе Мануел Барозу и Дмитрий МедведевОчаквам в най-близко бъдеще Русия и Европейският съюз да сключат споразумение за облекчаване на визовия режим за притежатели на служебни паспорти, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от БТА и ИТАР-ТАСС.


По думите му преговорите по визовия въпрос вървят по "две писти за движение, по-важната от които е отменянето на краткосрочните визи за гражданите на Русия и ЕС, а втората - облекчено получаване на визи за служебни посещения.


На пресконференция след съвместно заседание на Европейската комисия и руското правителство Медведев подчерта, че по второто направление има добър напредък и изрази надежда, че при отчитането на някои детайли, много скоро ще може да бъде подписано такова споразумение.
Визите са нещо, което подлежи на отменяне и "Картаген трябва да бъде разрушен", послужи си с класическа крилата фраза руският премиер. Медведев подчерта, че Русия би желала визовият проблем с ЕС да бъде решен доста по-бързо, например до Зимните олимпийски игри в в Сочи догодина.


На пресконференцията председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу заяви, че ако зависи от него, безвизовият режим между ЕС и Русия би бил въведен незабавно. Той окачестви като "мечта" свободното придвижване на хора и стоки от Лисабон до Владивосток, но припомни, че за отменяне на визите е необходимо съгласието на всичките 27 страни от съюза.


"Има технически проблеми, които се надявам да бъдат отстранени, и тогава то (споразумението) ще бъде подписано", каза председателят на Еврокомисията.


Барозу заяви, че ЕС гледа на Русия като на важна част от европейската цивилизация и възнамерява да развива конструктивни партньорски отношения с нея. "Има някои трудности, някои въпроси, по които се разминаваме, но ние открито обсъждаме всичко", каза той.


Барозу поясни, че Русия и ЕС имат например различни подходи към ролята на гражданското общество и разногласия по въпроса за основните човешки права и свободи. Същевременно той изрази мнение, че тези различия едва ли ще станат реално препятствие за двустранната търговия, инвестициите и преноса на енергия.


На съвместното заседание с руското правителство, както и на отделните си срещи с Медведев и с президента Владимир Путин той е изслушал безпокойствата на Русия за ситуацията в Кипър и е обяснил на руските си партньори какви са били основанията на Еврогрупата при изработването на условията за отпускане на спасителни кредити на Кипър.


"Струва ми се, че в хода на консултациите с Русия ние можахме по-добре да разберем какво е заложено на карта и разбрахме, че Русия има определен интерес към начина за излизане от ситуацията в Кипър", каза още Барозу.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK