Кипърски министър: Приключи един дълъг период на несигурност за страната

Михалис Сарис

© Reuters

Михалис СарисПриключи един дълъг период на неувереност и несигурност за кипърската икономика. Това заяви финансовият министър на Република Кипър Михалис Сарис след заседанието на Еврогрупата, на което снощи беше одобрено споразумение за отпускане на спасителен пакет от 10 млрд. евро на страната за излизане от кризата, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.


Споразумението дава възможност на Кипър да избегне неконтролиран фалит, като поставя основите за едно надеждно начало. Ние не спечелихме една битка, а избегнахме риска от катастрофално излизане на страната от еврозоната.


Одобреният от Еврогрупата антикризисен план за Кипър променя икономическата история на Кипър, казва още Михалис Сарис, като подчертава, че страната ще трябва да понесе жертви и да мине през трудни изпитания, но икономиката има възможност да бъде рестартирана, а социалната кохезия - подпомогната.
Запитан кога ще отворят врати кипърските банки, финансовият министър каза, че решението за точната дата ще бъде взето съвместно с европейските партньори. Целта е това да стане възможно най-скоро, допълни той.


Сарис поясни, че парите, които ще дойдат от Европейската централна банка, ще бъдат прехвърлени в Банката на Кипър, която ще трябва да поеме значителната тежест от икономиката на острова.


Михалис Сарис каза още, че преструктурирането на Народната банка (Popular Bank of Cyprus - Laiki) ще отнеме време и че депозитите в нея независимо от техния произход ще бъдат превърнати в акции, а новите собственици на банката буквално ще бъдат днешните вложители с големи депозити.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK