Франция иска да опрости издаването на визи за чужди таланти

Новите мерки, препоръчани от министерствата на вътрешните и на външните работи, визират бизнесмените, университетските преподаватели, учените, артистите или туристите, които са предпочели Франция като първа дестинация.

© Ройтерс

Новите мерки, препоръчани от министерствата на вътрешните и на външните работи, визират бизнесмените, университетските преподаватели, учените, артистите или туристите, които са предпочели Франция като първа дестинация.Франция ще облекчи процедурите за издаване на визи за период от шест месеца до пет години, но за чуждите таланти, предадоха БТА и "Франс прес", позовавайки се на съвместно съобщение на френските министерства на външните и на вътрешните работи.


Двете министерства са дали инструкции на дипломатическата и консулската мрежа на Франция да увеличи процента на издаваните визи за чужди таланти. Инструкциите касаят и продължителността на визите.


Този род визи във Франция сега са известни като визи за придвижване. Те позволяват на лицето, на което са издадени, да пребивава във Франция и съответно в шенгенската зона за 90 дни. След изтичане на период от шест месеца, визата може да бъде подновена отново. При този род визи хората, на които се издават, не трябва да подават молба за нова виза при всяко придвижване на друго място.
Новите мерки, препоръчани от министерствата на вътрешните и на външните работи, визират бизнесмените, университетските преподаватели, учените, артистите или туристите, които са предпочели Франция като първа дестинация.


Двете министерства искат опростяване на процедурите за онези, които искат да създадат във Франция работни места, да развият стокообмена и да участват в изследователските дейности или творческите проекти.


През 2011 г. Франция издаде 1 947 521 визи за кратък период от време, от които 1 879 386 обикновени и 67 865 официални. Най-много визи страната е издавала за Русия (над 300 000), Китай (над 200 000), Мароко (над 150 000), Алжир и Турция (съответно над 130 000 и близо 110 000).


Новината идва малко след като Европейската комисия направи законодателно предложение, с което за талантливи студенти и научни работници от държави извън ЕС да стане по-лесно и привлекателно да влизат и пребивават в ЕС за периоди над три месеца.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK