С речта си за имиграцията Камерън опита да успокои британците, но предизвика съмнения

Дейвид Камерън

© Reuters

Дейвид КамерънВодеща тема за британската преса е речта на Дейвид Камерън, произнесена вчера пред студенти от Ипсуич, в която той обяви плановете на британското правителство за затягане на имиграционната политика, за да се сложи край на практиката чужденци да живеят на гърба на държавата, предаде БТА.


Камерън обяви, че ще сложи край на британската репутация за мек подход към имигрантите, като намали правото им да получават държавни помощи, да се възползват от услугите на националната здравна система и от общински жилища и като увеличи глобите за работодатели и наемодатели на незаконни имигранти.


Камерън посочи още, че мигрантите, които не успеят да научат английски, могат да изгубят правата си за получаване на помощи за безработица. "Даунинг стрийт" 10 обаче така и не успя да предостави цифри, които да илюстрират мащабите на проблема с имигрантите, посочва британският вестник "Индипендънт".
Изданието отбелязва, че веднага след произнасяне на речта си Камерън е бил обвинен от критици, че подклажда паника с новите имиграционни мерки.


Последните правителствени данни показаха, че от 2.2 милиона имигранти от осемте източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., едва 12 850 са поискали помощи за безработни, докато са били в процес на търсене на работа, посочва вестникът.


В друга статия изданието отбелязва, че най-доволен от вчерашната реч би трябвало да е Найджъл Фараж, лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP).


Неговата формация засега няма депутати в парламента и тази ситуация е малко вероятно да се промени на идните избори, но след вчерашните обещания на Камерън за затягане на мерките за имигрантите, издържани в стила на Партията на независимостта, човек остава с впечатлението, че сякаш Фараж управлява страната, без да държи лостовете на властта, коментира "Индипендънт".


Според британския вестник "Гардиън" основната причина за обявеното затягане на мерките е да се намали общественото безпокойство, че в момент, в който британците затягат коланите, имигрантите получават незаслужено парче от все по-намаляващия пай.


Втора причина бяха частичните избори в Истли, на които торите останах едва на трето място, а партията на Фараж отбеляза напредък. Този резултат изплаши торите и ги застави да действат. Третата причина е отпадането на ограниченията за българи и румънци на британския трудов пазар от следващата година.


Камерън освен това искаше силен финал на парламентарната сесия, доминирана от имиграционната тематика, коментира изданието, припомняйки, че парламентът излиза във ваканция днес в навечерието на Великден.


В друга статия "Гардиън" акцентира върху разминаването между Камерън и министъра на здравеопазването Джереми Хънт. Според Камерън британската здравна система губи до 20 милиона лири от това, че мигрантите от страните от Европейското икономическо пространство (27-те страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) се възползват неправомерно от нея. Но според Хънт сумата е много по-голяма и е дори 200 милиона лири. Това разминаване обаче всява съмнения в цялостните твърдения на Камерън за вредата от имигрантите.


Вестник "Дейли телеграф" се спира върху данните на властите, според които само един на десет чужденци е получил общинско жилище през последните четири години и че от 121 000 небритански бенефициенти на помощите, които се изплащат по време на търсене на работа, едва 25 000 са от европейски страни, като например Франция и Испания.Част от мерките срещу имиграцията на британското правителство:


- Държавната здравна каса ще прилага по-строги правила при плащанията за лечение на чужденци - предимно от страни извън европейската икономическа общност (ЕИО).
- На общините ще бъде забранено да допускат в списъците с чакащи за социални жилища имигранти, които не са живели поне две години в съответния район. За да се приложи това правило, ще се въведат строги проверки на местоживеенето.
- Ще бъдат затегнати мерките срещу нелегалните имигранти: ще им бъде забранено да получават шофьорски книжки, кредитни карти, заеми и да си откриват сметки в банките; ще бъде подобрена процедурата за проверка на разрешителните за работа на чужденците; собствениците на жилища ще бъдат задължени, преди да ги дадат под наем на чужденец, да проверят имиграционния му статут, а ако не го направят, ще понесат сурови глоби; ще се увеличат двойно и глобите за работодатели, които наемат нелегални имигранти.
- Въвежда се нов тип документи – биометрично разрешително за пребиваване, което ще се издава на имигранти, идващи извън ЕИО.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ...основната причина за обявеното затягане на мерките е да се намали общественото безпокойство, че в момент, в който британците затягат коланите, имигрантите получават незаслужено парче от все по-намаляващия пай...

  Е, да, да, НО какво правим с местните лентяи? Или на Албиона са всичкото работливи пчелички без грам корист? Съмнявам се... Ама иначе биометрийки, кинкалерийки, ала-бала за лошите извънземни или извъностровни, амче как?

  П.П.
  ...мигрантите, които не успеят да научат английски, могат да изгубят правата си за получаване на помощи за безработица...

  Холи ш*т! Дипломантите по английска филология ще станат легион

  - Асане, научИ ли го алглийЦкия?
  - НаучИх го...
  - Е, като си толко учен, как е 10 на английски?
  - Тен...
  - А 100?
  - ...тен-тен...
  - А 1 000 000?
  - Тен-драка-тен-драка, оп-са, оп-са...

 2. 2 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Няма нищо лошо в по - строгите мерки за имигрантите, само дето са закъснели с 30г.

 3. 3 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Колкото и да се стараят, по-зле от България не може да стане !
  Юруш към Англия народе !!!

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Ислямизацията ще започне от Великобритания, види се. После към Франция, Германия, на изток - та до Босфора. Никакви административни мерки не могат да спрат простата математика с демографските процеси в политкоректна обстановка. Ориана Фалачи писа преди години книга по темата, ама кой да й обърне внимание. Българските и румънски имигранти (и в частност - циганите) далеч не са най-големият проблем на Острова. Пък и проблемът с интеграцията си остава - дали ще е в кралството, дали ще е в периферията на ЕС. Така или иначе съществуват правила за свободно движение на хора и капитали в общността.

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Камерън .. .прави камерен концерт ... за пред камерите .. май ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1247 Весело

  "Според Камерън британската здравна система губи до 20 милиона лири"

  "Но според Хънт сумата е много по-голяма и е дори 200 милиона лири"


  Айде първо да се разберат,пък после да говорят

 7. 7 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "... от 2.2 милиона имигранти от осемте източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., едва 12 850 са поискали помощи за безработни ...".

  Тоест всичко е предизборна кампания на един провалил се премиер!

 8. 8 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 683 Любопитно

  Предизборни вътрешно-политически дебати с външно-политически инструменти!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 9. 9 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Онази вечер един испанец ми обясняваше как си знае хората, и как огромна част от испанците тук във Великобритания (според него) са дошли, за да цоцат социални помощи (от Испания вземат също).

  Да видим какво ще направят.

 10. 10 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Гай Тейлър от Съвета за благо на имигрантите обвини Камерън в повишаването на нетърпимост към тях и даване на зелена светлина за тяхната дискриминация.

 11. 11 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  не може да обвърже англииския език и познанието му с парите за безработицата

 12. 12 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  по принцип трябва тези които са безработни пове4е от 6 месеца , да им се предложи об6тествено полезен безплатен труд и ако откажат тогава да се спират парите за безработица , така работи модела в германия , и това трябва да се отнася както за вси4ки европеиски граждани , така и за самите британци , тъи като дискриминацията в рамките на ЕС не е позволена , по този на4ин и много хора биха били принудени да са активни при търсенето на работа , камерън и европеиските лидери , трябва да разберат , 4е гладните и безработни европеици биха сринали цялата европеиска държавност , ако не им се помогне

 13. 13 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  британците много реват , но смятам , 4е в УК правилата са наи добри за европеиските граждани

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Много скоро Европа трябва да се откаже от своята традиционна толерантност.Реки от кръв ни чакат.....исляма ще бъде обявен за враг !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лъчо":наясно ли си какви помо6ти се взимат в УК и каква е процедурата , дигурен съм не , но коментирате , единствено семеиствата с деца бяха добре подпомогани досега , но ако , 4овек работи легално взима много ниска заплата , то тогава дори с допълнителните помо6ти трудно се живее , единствено тези , които работят на 4ерно и под4ертавам семеини хора са много здраво облагодетелствани , НО ТОВА Е КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И КАМЕРЪН ТРЯБВА ДА ЗАДЕИСТВА КРИМИНАКНАТА ПОЛИЦИЯ ДА СЕ ПОРАЗМЪРДА И ДА СВЪР6И МАЛКО РАБОТА !

 16. 16 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "EREBUS":малко е късно

 17. 17 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Абе какво заплашва този смешник... Ако не научили английски... та те и бавноразвиващите могат да проговорят английски, като че ли е супер трудно да научиш достатъчно да се оправяш!Ако искат нещо повече,като знания, тогава и половината "англичани" трябва да влязат отново по училищата, че да си научат езика...Този палячо ме забавлява, все повече и повече с простотиите си...

 18. 18 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#15] от "dgidgo":

  Мнението е на моя приятел испанец, не мое. Тук в Шотландия социалните политики са много различни от английските.

  Научи се да пишеш нормални изречения с по-малко от 50 думи, хех.

 19. 19 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ли Си Цин":и как би си платил наема за един месец , транспорт , храна , ако си тръгнал с 1000 лева си обре4ен

 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Лъчо":аз съм експерт в тази област момко , от 1991 съм по европа и америка , това , което твоя приятел испанец прави е криминално престъпление , а за толкова малко пари не си заслужава , с тези пари тои не би си покрил нормален живот в англия за месец , за него е много по добре да работи

 21. 21 Профил на eva_gr
  eva_gr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Научете се първо да пишете като хората на български, после коментирайте английската социална система. 4 и 6 не са част от азбуката, ако не знаете.

 22. 22 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Лъчо":и друго вникваи в думите , които съм написал , ако ти се иска да нау4ите някво инфо , тъи като инфото струва пари

 23. 23 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "s1lv3r":това условие за англииския език , няма как да го върже с безработицата , невъзможно е , няма такъв европеиски закон и е много субективно

 24. 24 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Не знам каква им е сега британската социална система, ама знам случай с прадядо ми, работил законно с медицински осигуровки и застраховки на острова 5 години във времето веднага след ВСВ.
  За някаква елементарна травма през работно време, паднал и си счупил ръката, която заздравяла за около месец без някакви последствия, само за това той получаваше до края на живота си (почти 15 години) всеки месец обезщетение. И това въпреки, че беше напуснал Англия и до края на живота си живя в България. А месечното обезщетение, обърнато в левове беше почти колкото заплатата на млад специалист с висше образование у нас!
  И това по времето, когато в България беше победил "най-прогресивния обществен строй", а в Англия "световният империализъм зверски експлоатираше работническата класа"!

 25. 25 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ако сръвним лондон с виена , берлин или стокхолм , то условията за европеиските граждани в лондон са наи добри , затова и наплива е към лондон , по лесно хората се устроиват

 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "marker":това е бил някакъв застрахователен фонд , законите се менят не с години , а с месеци на този етап , не бих препоръ4ал на никои в УК и където и да е в европа да се осигурява пенсионно в някакъв 4астен фонд , като допълнителна пенсия , наистина е много дълго разяснението тъи като ми трябва много място

 27. 27 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#23] от "dgidgo":

  Именно, аз ако съм един професор по английски мога да твърдя, че той не си знае езика... Както примерно много български депутати говорят като задници! Това означава, че трябва да им спрем осигуровките ли ?

 28. 28 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "s1lv3r":споко това няма как да стане , но запомни те имат силата да спрат безработицата на някои невежи след 6 месеца

 29. 29 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#25] от "dgidgo":

  Глупости... от собствена гледна точка ли говориш или наизуст ?!
  Знаеш ли колко е пренаселен Лондон в момента и колко е трудно да се намерят квартири ?! А знаеш ли също така, че подсигуряването с нужните документи, за живот например в Германия става за по-малко от месец!А в Лондон ти трябват Минимум два, това е казано от човек, който се занимава с тези неща!В момента Лондон е едно от най-неприветливите места за каквито и да е емигранти, най-вече българи и румънци!

 30. 30 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#28] от "dgidgo":
  На тях им трябват балъци, които да вършат работата, която дебелите розови прасенца не искат, да не си мислиш ,че пакистанеца или индиеца е с перфектен английски и мие чинии в ресторанта... Просто Камерън хвърля плюнки, защото се пени в собствената си агония... Усеща, че ще си ходи

 31. 31 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "s1lv3r":и друго какъв е смисъла от безплатната им медицинска подкрепа , като не ти помагат , аз бях с заболяване на белите дробове в лондон , не ми помогнаха , не им пука за теб , правят ти фиктивни прегледи , някакъв ефтин антибиотик и това е , резултат никакъв

 32. 32 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#29] от "s1lv3r":аз съм в лондон от 6 години с семеиството си , преди това две години в стокхолм , три години в лиеж белгия и две години в германия , бях сам и в америка и канада

 33. 33 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Е къде ще сравняваш Лондон преди 6 години и сега... Мой приятел се занимава с български работници там, и каза, че среща огромни затруднения при регистрации, квартири и т.н. А той не е бос в това... Просто положението е далеч от розово в Англия за емигрантите в момента .. А иначе аз в момента съм в Германия и мога да кажа, че въпреки моментни бюрократични спънки, немската машина работи перфектно!

 34. 34 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#31] от "dgidgo":

  Това ми е ясно... Безплатен обяд няма... Тъпото е, че не го проумяват... И други истории съм слушал за "невероятното" английско здравеопазване...като например как покрай юбилея на Кралицата е нямало дежурни хирурзи в някои болници и се е чакало до 24 часа за спешни операции...

 35. 35 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#33] от "s1lv3r":аз бях в германия много отдавна в бавария , много ми хареса , но сина ми бе първи клас , когато имигрирахме семеино , сега е 11 клас , знае перфектно англииски и френски език , сега отива в колеж тук в лондон и не мога да мърдам от тук поне три години , а след това съм планувал да купя имот на брега на средиземно море близо до валенсия бил съм там на ескурзия , сега съм на 47 , на около 52 отивам там да живея на топло близо до плажа и палмите , омръзна ми тази влага в лондон

 36. 36 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кой е толко' луд да се юрне към тая кочина при наличието на Германия, Белгия, Холандия, Швейцария, Австрия?!

 37. 37 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#36] от "Schliwobeatz":по принцип си прав избора след 2014 е много голям

 38. 38 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#35] от "dgidgo":

  Еми нормално...Пък и човек има нужда от почивка, какво по-хубаво от това...Като работиш 30-35 години, да можеш спокойно да си гледаш старините... Аз съм доста по-млад и съм на старта още Впечатлен съм от системата в Германия и изобщо не ми се мърда от тук! А и в Хесен хората са доста предразположени към чужденци и не чувствам лошо отношение! Дано по-бързо минеш етапа с Лондон, защото имам съмнения, че нещата ще се влошават...

 39. 39 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#19] от "dgidgo":
  според мен в БГ всички са обречени ...

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 40. 40 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#38] от "s1lv3r":с какъв статут си сега в германия

 41. 41 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#19] от "dgidgo":
  Иначе в Англия, това което е най-неприятното за българите е че се работи и то много ! Ако бачкаш стабилно нямаш проблеми, всеки си гледа интереса там, остави писанията по медиите .

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 42. 42 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#40] от "dgidgo":
  Ами постоянно пребивавам, и в момента записвам магистър... Работя с фирма, като повечето тук, и тепърва ще имам още облекчения след като стана отново студент Но цялата процедура по документите, защото работих и в един момент на договор, отнемаше не повече от 3 седмици.

 43. 43 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#20] от "dgidgo":

  Повечето вземат социални от Испания, отделно някои успяват да вземат някакви социални и от тук. Повечето по мои наблюдения вземт социалните от Испания и работят тук по кафенетата за по 20 часа седмично.

 44. 44 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#43] от "Лъчо":може но нито е голяма далавера , а е криминално престъпление

 45. 45 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Различните схеми за социално подпомагане са предназначени за ВРЕМЕННА подкрепа на хора изпаднали в затруднено положение (загуба на работа, заболяване и т.н.). Напълно нормално е достъп до системата да имат тези, които добросъвестно са допринасяли за създаването на обществено благосъстояние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK