Еврокомисията: България остава най-бедната държава в ЕС

49% от населението, 52% от децата и 61% от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване

© Красимир Юскеселиев

49% от населението, 52% от децата и 61% от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключванеЕвропейската комисия определи днес нивата на бедност в България като тревожни. Пет пъти повече българи от средното за Европейския съюз ниво търпят сериозни материални лишения, гласят данните към представения анализ на социалната ситуация в ЕС, предаде БНР.


Според еврокомисията масовите протести, довели до оставката на правителството, са били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства. 85% от месечните доходи на домакинството отиват за покриването на основни нужди, а 44% от българите търпят сериозни материални лишения, пише още в анализа.


България остава най-бедната страната в Европейския съюз, констатира еврокомисията. 49% от населението, 52% от децата и 61% от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевропейските.
Заедно с Испания, Италия, Гърция и Кипър България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля 20 на сто. В края на миналата година в страната е регистриран и вторият най-голям спад на заетостта като цяло.


В същото време българите са на първо място в съюза по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.


Негативната картина допълват и неблагоприятни демографски тенденции. Продължителността на живота на жените в България е най-ниската в ЕС - 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живот.


Според анализа на Брюксел през четвъртото тримесечие на 2012 г. социалното положение и положението със заетостта в ЕС са останали критични. Заетостта като цяло е спаднала, безработицата се е покачила, а финансовото положение на домакинствата е тежко.


Неблагоприятните последици от намаляването на публичните бюджети и увеличаването на данъчната тежест върху заетостта и жизнения стандарт се забелязват все по-ясно в някои държави от ЕС. В прегледа на Брюксел се отбелязва също, че нетната имиграция от страни извън ЕС се е забавила и че кризата е повлияла отрицателно върху раждаемостта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK