Брюксел иска данъкоплатците да спрат да плащат за спасяването на банките

Изказването дойде няколко дена след като международните кредиторите на Кипър се съгласиха страната да получи 10 милиарда евро, които да я спасят от банкрут.

© Reuters

Изказването дойде няколко дена след като международните кредиторите на Кипър се съгласиха страната да получи 10 милиарда евро, които да я спасят от банкрут.Европейската комисия иска да гарантира, че данъкоплатците ще спрат да плащат за спасяването на затруднените банки от еврозоната, заяви Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние, цитирана от "Франс прес".


Изказването й дойде няколко дена след като международните кредиторите на Кипър се съгласиха страната да получи 10 милиарда евро, които да я спасят от банкрут. Спасителният план за Кипър предвижда затварянето на втората по големина банка в страната и преструктуриране на най-голямата Bank of Cyprus. Загуби ще понесат и акционерите, държателите на облигации и незастрахованите вложители.


По думите на Хюз резултатът отразява факта, че Кипър е уникален случай, поставен в изключителна ситуация, а споразумението е "добро решение".
В същото време това не е задължително модел, който да може да се приложи в бъдеще, допълни тя, защото след време ще има цял нов пакет от инструменти за "предотвратяване на банков фалит, предварителна намеса или управление на банков фалит".


Миналата година ЕС се договори за единен надзорен механизъм, който трябва да бъде одобрен до средата на 2013 г. и представлява първата стъпка към банков съюз. Схема за гарантиране на депозитите и система за закриване на банките ще бъдат включени към механизма.


Проектът предвижда в случай на контролиран фалит да участват при известни условия акционерите, кредиторите и вложителите. Говорителят уточни, че в момента Брюксел и Европейският парламент обсъждат плана, който няма да влезе в сила преди 2018 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK