И Оланд увери, че кипърският спасителен план е уникален и специфичен

Мариано Рахой и Франсоа Оланд

© Reuters

Мариано Рахой и Франсоа ОландФренският президент Фрнсоа Оланд заяви във вторник, че гаранциите по банковите депозити са "неотменим" принцип и кипърският случай е изключителен, съобщи "Ройтерс".


"Гаранциите на банковите депозити трябва да бъдат абсолютен и и неотменим принцип", подчерта Оланд по време на съвместна пресконференция с испанския премиер Мариано Рахой. По думите на президента Кипър е "специфичен, уникален и изключителен случай".


Изказването му дойде след като комантарът на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, че кипърската спасителна сделка ще служи за модел при решаването на други кризи, силно разтревожи пазарите. Малко след интервюто самият Дейселблум побърза да изясни изказването си и посочи, че Кипър е "специфичен случай с изключителни предизвикателства".
По-късно Беноа Кьоре, член на управителния съвет на Европейската централна банка, също настоя, че банковата криза в Кипър е уникален случай и на спасителния план за Никозия не трябва да се гледа като на модел за други европейски страни.


Късно в неделя Кипър успя да постигне сделка в последния момент с международните си кредитори за отпускане на помощ от 10 млрд. евро, с които трябва да бъде спасена финансовата система на острова.


Според условията на споразумението депозитите под 100 хил. евро ще бъдат гарантирани, но на вложителите с по-големи суми в двете най-големи банки в страната ще бъде наложен данък, а втората по големина банка в страната ще бъде затворена.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK