Премиерът и двама министри пристигат в Брюксел за разговори за фондовете и енергетиката

Освен Марин Райков и Екатерина Захариева в Брюксел ще бъде и Асен Василев

© Юлия Лазарова

Освен Марин Райков и Екатерина Захариева в Брюксел ще бъде и Асен ВасилевБългарска правителствена делегация е на работно посещение в Брюксел, където ще има срещи с представители на Европейския съвет, Европейската комисия и НАТО, предаде БТА. В центъра на разговорите ще е ситуацията в България, усвояването на еврофондовете и либерализацията на българския енергиен пазар.


Служебният министър-председател и министър на външните работи Марин Райков ще бъде приет последователно от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.


Служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, както и служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев ще бъдат приети в Еврокомисията. Те ще разговарят с еврокомисарите по регионалното развитие Йоханес Хаан и по енергетиката Гюнтер Йотингер.
Очаква се сред основните теми на срещите в комисията да бъде въпросът с въвеждането в България на третия енергиен пакет на Европейския съюз, който предвижда либерализирането на пазара. През януари комисията поиска от Съда на ЕС да се произнесе по въпроса със забавеното пълно въвеждане на съответните директиви в посочената област от нашата страна, а също от Естония и Великобритания.


Тогава Еврокомисията отчете, че трите държави са въвели само частично директивите за електроенергията и за природния газ. Въвеждането на директивите трябваше да бъдат приключено до 3 март 2011 година.


За България за всяка от трите частично приложени директиви Еврокомисията предложи санкция от 8448 евро на ден за всеки ден просрочване. В случай на решение на Съда срещу България дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до окончателното въвеждане на директивата. Окончателният размер на дневните санкции се определя от съда.


Третият пакет за вътрешния енергиен пазар на ЕС съдържа разпоредби за правилната работа на пазарите на енергия, включително нови правила за отделянето на мрежите, за укрепването на независимостта и на правомощията на националните регулаторни органи, както и правила за подобряване на дейността на пазарите на дребно в интерес на потребителите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Чудото на предприемачеството" Асен Василев да уреди на брюкселските чиновници по едно евтино самолетно билетче? Все пак е криза?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Трябва да се натърти, че доста от ВЕИ-проектите начело с Цанков камък представляват внос на корупция от ЕС към България. Такъв беше случаят и с т.нар. френски ваучери за храна.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Премиерът да докладва, че Р.Овч. се кани да строи Белене, въпреки, че строежът е официално спрян!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бе служебно, временно и т.н., ама ще похвъркат до Брюксел и насам-натам, пък колко ще я свършат ще видим!

  ура и да живей!!!
 5. 5 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Откакто са на власт непрекъснато провеждат разни безсмислени срещи,които не решават по никакъв начин проблемите,заради които бяха избрани да управляват ... Явно,ще изкарат дните си в харчене на пари и нищо неправене,типично по герберски...

  Liberate Your Mind!
 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  преговорите трябва да започнат с възможностите за възстановяването на спрените блокове от АЕц Козлодую и след това въвеждане на европейските дерективи ,а не само да искат ,а никой да не ни компенсира реално ,най добре това правителство да проведе преговорите ,защото хем Райков е дипломат от кариерата ,знае как да поиска и да даде ,а и не му пука дали ще го преизберат ,защото няма да прави кариера на този пост като Путин и станишев напр.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  До коментар [#6] от "tur671":

  Електричество има в излишък.Въпросът е да не плащаме глобите за либерализацията.Според мен трябва да ги платят боце и Д.Добрев.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Отиват на килимчето! Тоя поне не е тъп като предишните 3-ма, които бяха толкова загубени, че безропотно изпълняваха и най-неуместно зададените команди за България!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Успех!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 10. 10 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Това служебно правителство не е неутрално, а е на ГЕРБ и на изборите ще има манипулации организирани от Цветан Цветанов,които ще бъдат прикрити от Райков и министрите му! :|

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#6] от "tur671":
  Супер! Пускаме реактори 3 и 4 на Козлодуй, след като върнем 500 млн. евро, които са ни дадени безвъзмездно точно заради спирането им. Отказваме се и от новите 230 млн. евро за тях, които ЕП ни гласува миналата седмица. След това гледаме кога им изтича експлоатациония срок и виждаме, че ще работят има няма няколко месеца. Обаче сме твърди и решаваме да удължим експлоатационния им срок за което са ни ще са ни нужни още 200 млн. евро. Обаче не ни пука и продължаваме. И понеже нямаме нужда от нови 800-900 Мвт. започваме да закриваме ТЕЦ-ове - Бобов дол, Брикел, Марица 3 Димитровград ....
  Другарят Ковачки, обаче, ще изкара 2-3000 миньори на улицата (да се омешат с протестиращите, с тия дето искат 3 и 4 в Козлодуй) Е... миньорите са наши хора... пък и кирки носят...ще ги компенсираме някак ...
  И така - УРА ДРУГАРИ! НАПРЕД към светлото бъдеще на малоумието!

 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#6] от "tur671":

  ААААаа пропуснах "американските" ТЕЦ-ове. Понеже не можем да закрием тецовете на Ковачки, ще закрием американските! Ама има един малък проблем.... ако в мини Бобов дол работят 1200-1500 миньора в държавните Мини Марица Изток са около 6000 ...
  Значи ... и там не става.
  Обаче... насочваме минорите с кирките и чуковете да трошат фотоволтаици. Е те тва е истината! Изпотрошваме де що има соларни паркове и .... установяваме.. че те освобождата само 20% от пространството, което ни е необходимо за реактори 3 и 4...

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  [quote#11:"Дамян"]Пускаме реактори 3 и 4 на Козлодуй,[/quote]Дамяне, имаш желязна логика ..., обаче проблема не е се чудим кой далавераджия да спрем от хранилката, а точно обратен. Проблема е да мотивираме фирмите да работят на три смени, да произвеждат, да си плащат данъците и заплатите и да РЕИНВЕСТИРАТ печалбите си за още повече общ просперитет. Тогава не е проблем да има пари за всички и за всичко, та ако решим, не само реактори ами и космодрум да си правим = пак ще е печеливш. Икономиката да върви!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bay Tan":
  С това съм съгласен. А това става само чрез ПАЗАР и Конкуренция.
  Очевидно сме се нагъбаркали с окромни неефективни излишни мощности. И изобилие от преференции...
  Решението коя мощност да остане и да работи и коя да потегля полека лека може да се направи само на пазарен принцип. Оставим ли нещата пак да се решават с непазарни регламенти от ДЕКВР и ЕСО си гарантираме продължаване на корупционни схеми при това със сигурност свързани с политици и управляващи на високо ниво.

 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bay Tan": Има нещо много порочно в нашата енергетика, което никой не желае да произнесе в публичното пространство.. това е проблемът с ниските цени на микса на НЕК, наследство от дългогодишна практика на субсидирани цени в енергетиката ни.
  Решава правителството на ОДС след кратки колебания да разива енергетиката ни в района на Марица Изток на база местен ресурс. Пари за инвестиции няма. Обръщаме се към чужди инвеститори - ЕНЕЛ и АЕС... Хората гледат, правят си сметки бизнес планове и казват - с цена около 3 евроцента нямаме никакъв шанс да си върнем инвестицията и за 100 г. Дайте ни твърда изкупна цена с договор. И ние им я даваме (съвсем друг е въпроса КОЛКО сме им дали, кога, и защо сме приели отпределени индексации на първоначално договореното)
  Идва царчето и вади Белене от нафталина. Искат кредит от СБ за целта. СБ гледа цената на микса и им казва. Вдигате го поне на 3.5 евроцента и даваме кредит, иначе не даваме. И през 2002-2003 г. цената намикса на НЕК нараства с около 17% следващата година с още 15-16%. Протестиращи няма!
  През 2006-2007-ма пак във връзка с Белене микса отново се повишава с около 20% но това не проличава особено в цените на дребно, защото се орязват други разходи по веригата.
  Днес, при свит износ, основните ни ДЪРЖАВНИ централи не могат да натрупват собствени пари за РАЗВИТИЕ. Но ние продължаваме да се хвалим с евтиния ток от Козлодуй и МИ2 ...
  Но всичко това в крайна сметка има и добра страна. Държавното регулиране в енергетиката доведе цените до нива, при които либерализацията на пазара ще донесе облекчение.
  Ако към либерализация беше пристъпено примерно през 2001 (от ОДС) цените щяха да скочат поне двойно. Днес утре либерализацията може да доведе даже до спад! Е, май си трябва още една годинка регулации за по-сигурно

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  А ето и една проста сметка за цената на тока.
  Микса на НЕК е 80 лева за МВт. Държавата казва на разпределителните дружества, продаваме ви тока на цена 80 лева. На тази цена можете да сложите 25% печалба с която печалба да си покривате всички разходи. И така 80 лева +20 лева = на 100 лева за МВт. Или това прави средна цена за нас потребителите от 0,10 лева за КВтч.. Освен това държавата казва на тези които произвеждат ,,зелена,, енергия до тук от сега нататък излизате на пазара и си продавате тока вие. Или ако искате аз държавата да ви го изкупувам ще го купувам на цена 110 лева за МВт, ако намерите купувач който да ви даде по висока цена продавайте. Ето това е от една страна държавно регулиране на пазара, държавата дава най високата допустима цена на която да се продава дадена продукция, а оттам нататък който има сметка може да продава и на по ниска цена от държавната. Ето това е стимула, да можеш да намалиш цената си за да можеш да продадеш повече и да спечелиш повече. Оттам ида и еврейската поговорка, че ,,не високата цена прави печалбата а високия оборот прави печалбата,,

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  [quote#14:"Дамян"]С това съм съгласен. А това става само чрез ПАЗАР и Конкуренция. [/quote]То по много начини може да стане, ама до един порочни, освен този (не че и "пазара" е много китка е България).

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#16] от "sider":Донякъде си прав и един ден вероятно това ще се случи, и този ден не е далеч... Но схемата е малко по различна - ЕРП ще купуват от местни производители на ВЕИ на цена по-ниска от микса на НЕК (или енергийната борса)+ таксата за ЕСО и ще го продават локално на други местни потребители като крайната цена ще е по-ниска, ако купуват от НЕК (енергийната борса) При наличие на пазар и конкуренция ЕРП ще купуват само от тези ВЕИ, които предлагат на цена по-ниска от посочената. В същата схема могат да се включат и други допълващи мощности като когенерациите. Въпросните схеми вече започват да се случват в ЕС.
  Все пак трябва да спомена че цената за краен потребител не е само цена на производител + печалба за ЕРП. Има си присъщи разходи за преноса по мрежа ВН и СН (ЕСО) и мрежа НН (ЕРП)
  Например; на изхода на една централа излизат 100 единици електроенергия и влизат в мрежата на ЕСО. Но към мрежа НН не достигат същите 100 единици а примерно 85 единици. Има нормални и неизбежни ФИЗИЧЕСКИ загуби на електроенергия по мрежата. Разликата отива в крайния потребител. Друг е въпросът дали тази нормална физическа загуба не е станала твърде голяма заради лошото състояние на мрежата... т.е. трябват постоянни разходи за поддръжка, обновяване и развитие на мрежите. Тези разходи също неизбежно се плащат от крайния потребител. Друг е въпросът колко са тези разходи, реални ли са или са надути с чисто корупционни цели.

 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bay Tan": Искаш да кажеш, че може и с държавно (БЕХ, НЕК) и с регулациики от ДКЕВР? Може и да може... не съм съвсем сигурен, че не може. Но знам, че за да може микса на НЕК не трябва да е 80 лв. а примерно 100 лв. Мвтч. Цената на тока от Козлодуй не трябва да е 44 лв. а 60 лв и т.н. Ако през последните 10 г. цените се бяха повишавали плавно и съобразно целите на развитието, днес щяхме да имаме един нов реактор в Белене (или Козлодий) построен с поне 50% собствени средаства и да се строи вече втори (евентуално). Защото, ако за 10 г. си успял да заделиш едни 3-4 млрд. лв. за бъдещо развитие чрез отчисления от цената на електроенергията, всяка банка ще ти даде дългосрочен нисколихвен кредит с обезпечение в самата енергийна мощност. Ще дойде всеки нормален инвеститор, партньор, с лекота ще приватизираш миноритарен дял на която си искаш борса...
  Голямата грешка е в свързването на социалното с цените. Не може хем ТАКОВА социално, хем бързо и модерно развитие. Смятам че историята до 1990 г. го доказа. Социалното трябва да минава през фондове генерирани от една добре развиваща се икономика, а не през цени. Цените трябва да се подтискат от конкуреницията. В нашата енергетика днес няма и ГРАМ конкуренция. Но конкуренцията е като гравитацията, няма значение дали признаваш съществуването и... и един ден разбираш,че не се съобразяваш с природен закон и си тупнал тежко и от високо.
  Все пак трябва да се добави, че наред със сбърканото социално тече и голямо крадене, хаос, безхаберие...

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  [quote#19:"Дамян"] Не може хем ТАКОВА социално, хем бързо и модерно развитие. [/quote]Абе то може, ама няма да е много хуманно ..Пази Боже! Ти си фен на абсолютния пазар, Не е лошо, Само че тук всичко е българско, "пазарът" и той "български" = в най-лошия вариант. Освен това аз допускам голямо разнообразие във възможни обществени отношения в някакво бъдеще ... не мисля, че сегашното е върховия и последен стадий на развитие. За сега само хаос, безумия и корупция + кражби ... в енергетиката още повече

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK