Финландският премиер също настоя данъкоплатците да не плащат за спасяването на банки

Юрки Катайнен

© Associated Press

Юрки КатайненФинландия се присъедини към призива на Европейската комисия от вторник данъкоплатците в еврозоната занапред да не плащат за спасяването на закъсали банки. Премиерът на страната Юрки Катайнен призова вместо това сметката да се поема от акционери и инвеститори, предаде агенция "Франс прес".


"Навсякъде в Европа трябва да се движим към нормална пазарна икономика, където собствениците и инвеститорите страдат от загубите, в случай че банка се провали", каза Катайнен по време на реч за Европа в Хелзинки.


По думите му европейският банков съюз, който в момента се изгражда, ще съдържа като основен принцип именно тази идея, в противен случай "ще останем в настоящата ситуация, при която данъкоплатците плащат за банковите кризи", каза той след речта.
Плановете за банков съюз предвиждат механизъм за самоспасяване, при който акционерите, кредиторите, а ако е нужно и държателите на големи депозити да плащат при ликвидацията на провалили се банки.


След речта му хора от екипа на Катайнен все пак се опитаха да смекчат коментара му, като заявиха, че Финландия приема спасяването на Кипър за уникално и че то не е модел, който да се използва занапред. Те подчертаха, че финландската позиция подкрепя притежателите на малки депозити – под 100 000 евро – които трябва да запазят целите си спестявания.


Данъкоплатците във Финландия – единствената страна в еворозоната, която запазва отличния си кредитен рейтинг AAA от трите основни рейтингови агенции, са все по-негативно настроени към идеята да участват в спасяването на други страни.


Според скорошно проучване на обществената телевизия YLE половината финландци вече не искат да финансират спасителни пакети в чужбина, дори ако това означава разпадане на еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK