Исландия като тежък урок за контрола върху капиталите в Кипър

Исландия удължи контрола върху капиталите за неопределен срок

© Associated Press

Исландия удължи контрола върху капиталите за неопределен срокЗа Исландия коментарът на кипърския министър на финансите, че контролът на капитали вероятно ще продължи няколко седмици, изглежда като дежа вю. Пет години след срива на банковата система, северният остров тъкмо разшири контрола върху капиталите за неопределено време, пише "Ройтерс".


Когато Исландия за първи път обяви тези изненадващи планове през ноември 2008 г. - след като пазарите са затворили - директорът на Конфедерацията на исландските работодатели се втурва към парламента, за да се опита да убеди депутатите да променят решението си.


"Те говореха за това, че ще вдигнат контрола (върху капиталите)в рамките на три месеца. Опасявах се, че ще бъде за постоянно", спомня си Вилхялмур Еилсон. "Но политиците нямаха нито енергията, нито интелектуалния капацитет да го осъзнаят", обяснява той.
"Всеки изглеждаше изморен от късните нощни срещи", продължава Егилсон и допълва, че тогава никой не е мислел правилно.


Както и в Кипър, огромният банков сектор на Исландия, който беше 10 пъти по-голям от на икономиката на страната, експлодира. Правителството защити местните вложители, но външните кредитори платиха цената.


Контролът върху капиталите може да е бил болезнена необходимост, за да се спре сриването на исландската крона, но всъщност обезценяването на националната валута преди въвеждането на ограниченията помогна за по-бързото постигане на растеж от малката икономика. Кипър обаче не може да девалвира парите си, защото е член на еврозоната, отбелязва агенцията.


Оказа се, че Исландия има проблеми с това как да вдигне ограниченията без да предизвика повече изтичане на капитали от чуждестранни инвеститори. Има опасения обаче, че задържането им отблъсква инвестициите и създава балони от авоари, подобни на тези в сферата на недвижимото имущество.


"Контролът върху капиталите ще се окаже скъпоструващ и пречка в дългосрочен план", смята Йон Сигурдсон, главен изпълнителен директор на Össur, исландска компания за протези. "Проблемът е, че е лесно да се оправдае поставянето на контрол върху капиталите, но изглежда е по-трудно да се намери надежден план за премахването му", допълва той.


Протести в Исландия през 2008 г.

© Associated Press

Протести в Исландия през 2008 г.


Ограниченията за движение на капитали изключва износителите и вносителите, както и лихвените плащания по външния дълг. Те включват чуждестранни притежатели на депозити и облигации. Исландците имат право да купуват ограничено количество чуждестранна валута, ако отиват на почивка, например.


Най-голямата разлика между Кипър и Исландия е валутата. Информацията, че Исландия обмисля да приеме канадския долар не са празни приказки. Тя отразява усещането, че единственият изход може да се окаже в приемането на друга валута - най-вероятно еврото.


Но има и прилики. И двете са малки островни държави с малко население, където банковият сектор и туризмът са носели големите доходи. И двете са принудени да използват контрол на капиталите по една и съща причина - да се гарантира финансовата система.


Самозалъгване


През 2008 г. Исландия заяви, че контролът ще бъде краткосрочен, докато се стабилизира валутата си. МВФ каза, че той ще бъдат вдигнат "в близко бъдеще". Правителството заяви, че това ще се случи "колкото е възможно по-скоро". През 2009 г. от централната банка обявиха, че контролът върху капиталите ще бъде отменен в рамките на няколко месеца.


Сега това изглежда като самозалъгване, но в най-добрия случай.


"Ще отнеме повече време. Нямам представа колко дълго", каза управителят на Централната банка Мар Гудмундсон в интервю за "Ройтерс" миналия месец.


Това, което може би спаси кроната, сега е тежест за бизнеса, а изпълнителните директори казват, че контролът пречи на зараждащото се възстановяване, пише агенцията.


МВФ първоначално прогнозира годишен растеж от около 4.5% в периода 2011-2013 г. В действителност ръстът е по-малко от половината от това, макар и все още да е впечатляващ спрямо европейските стандарти. Инвестициите са по-малко от 15 на сто от БВП - рекордно ниски нива.


Исландия има образована работна сила и фирми, като най-голямата технологична компания CCP – създател на компютърни игри – твърдят, че контролът е направил труден достъпа на чуждестранни инвестиции, както и наемането на талантливи служители.


МВФ, който скъса с традиционната си сдържаност за контролът, даде Исландия като пример за възстановяване на Европа. Решението на правителството да действа бързо, позволявайки на банките да фалират, се приема като нещо положително увъртанията и заплетеното вземане на решения в еврозоната.


"Очевидно е, че се възпрепятства растежът на инвестициите в Исландия и се пречи на преструктурирането, тъй като инвеститорите не са склонни да инвестират в облигации", заявява обаче в противовес на тези хвалби икономистът на Danske Bank Ларс Кристенсен, познат с това, че предсказа исландския колапс преди 2008 г.


"В момента сме в омагьосан кръг. Имаме нужда от нови притоци на средства, но докато има контрол над капиталите хората не искат да инвестират", казва и Хафстайн Гунар Хауксон, икономист в новата банка Arion.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  исландия даде пример как европа може да се справи с кризата.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Балоните с въздух рано или късно се пукат.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#1:"In my world"]исландия даде пример как европа може да се справи с кризата.[/quote]


  Статията е дава представата да са се справили...

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Нищо чудно, спекулативния банков капитал трябва да се държи постоянно под око, ако не искате проблеми....
  Те спекулантите в САЩ предизвикаха банкова криза, та в Кипър няма да могат...
  Затова следене и бой с нагайката като се опитат да кръшнат...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "00222":
  2012 са имали 2-3 % икономически разтеж и безработица под 5 % .Хората трябва да прочетат малко за исланската революция http://saprotiva.org/islandiya-tihata-revolyutsiya/

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  -В цялата статия се описва правенето на някакви "фокуси"! -Ако "BMW" или "Рено" искат да построят заводи в Исландия, то едва ли "контролът" върху капиталите ще им попречи !

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Толкова много правописни и смислови грешки не помня да е имало в друга статия в Дневник.Направо не се разбира за какво си говорим.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Това да не е Гугъл- превод от исландски?

 9. 9 Профил на mario.1993
  mario.1993
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Исландия е велика и пак си остава най-богатата държава в света. ОБОЖАВАМ СКАНДИНАВИЕТО. То е раят на земята. А адът го знаете - балкански полуостров, прибалтика,близък изток и Русия - самойубийства,бедност,диктатура,корупция,ниска продължителност на живота...

 10. 10 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "vjacho":

  Съгласен съм. Статията е превеждана от английски очевидно съдейки по начина на съставяне на изреченията. Това , което иска да каже ,е че контролът върху капиталите се слага лесно и се вдига трудно. С едно изречение това. А да се правят аналогии между Кипър и Исландия е малко рисковано. Кипър е член на ЕС, Исландия не е. Съгласно европейското право контролът върху движението на капитали може да бъде временен при определени форсмажорни обстоятелства. Тъй че този контрол в Кипър ще падне може би в рамките на три месеца ( не казвам , че Кипър ще цъфне и ще върже точно обратното). Но да се сравняват ябълки с круши и всичко това гарнирано с лош превод не говори добре за журналистите.

 11. 11 Профил на rali.germanov_86
  rali.germanov_86
  Рейтинг: 434 Неутрално

  САМО НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ ПОДЗЕМНИ и НАДЗЕМНИ БОГАТСТВА, БАНКИТЕ, ИНДУСТРИЯТА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ.. ОРГАНИЗИРАН КОМПЕТЕНТЕН ОТГОВОРЕН КОНТРОЛ, ще осигорят човешки живот без крадливи алчни завистливи човешки ненаситни на власт и имоти " личности ". ПРИМЕРА НА ИСЛАНДСКИЯ НАРОД ПОКАЗВА ПРАВИЯ - ВЕРЕН ПЪТ за ОПРАВЯНЕ НА НЕЩАТА... Да следваме примера на Исландците, НО НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТЧЕТА МЪЛЧАТ, не коментират нищо за техния пример

 12. 12 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 630 Неутрално

  статията е меко казано лъжлива, автора дори не знае на снимката за какво са протестирали - аман от лъжи!

 13. 13 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#12] от "ръмжо":

  Да бе и аз се чудя какъв е този бълвоч който са пуснали.
  Който се е интересувал малко какво е ставало в Исландия в последните години той знае как там стоят нещатата. Линкът от коментар #5 хвърля малко светлина.
  В Исландия хората казаха какво ще става в тяхната държава. Толкоз. Тези които ги докараха до просешка тояга ги осъдиха и тикнаха в затвора. Заемите казаха че няма да ги връщат. Крайният печеливш се оказаха хората е на банките... за разлика от всяка друга държава в Европа

 14. 14 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 400 Неутрално
 15. 15 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тази статия си е чиста подигравка с читателите.
  Написана е с користна цел, бездарен стил и смешно изобилие от грешки.

 16. 16 Профил на kreppa
  kreppa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно никой няма представа какво иска да каже статията, а то е: контролът над капиталите и свободното им движение от Исландия спъва развитието на икономиката, защото налага драконови мерки над парите най-вече на обикновените граждани, а оттам индиректно и на инвеститори. Никой не инвестира в Исландия. А на Исландия са и жизнено необходими парите на другите. Така е създаден един омагьосан кръг, както се казва и в статията - това, което спаси страната 2008 година, сега се е превърнало в тежко бреме за развитието на икономиката.
  Лошото е, че правителството явно не вижда изход от тази ситуация и лесно наложи ограничението върху свободното движение на капитали, но сега не може да намери начин да го вдигне или най-малкото да го либерализира.
  "Исландия се оказа на загуба за това как да се вдигне ограниченията, без да предизвика повече изтичане на капитали от чуждестранни инвеститори. Има опасения, че това отблъсква инвестиции и създава балони от авоари, подобни на тези в сферата на недвижимото имущество."
  Явно или исландската икономика все още не е "узряла" за това или има некадърни финансови експерти.

 17. 17 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#16] от "kreppa":

  Не мисля че проблемът е там. Международните банки не искат да инвестират в Исландия защото видяха че финансовото заробване на народа много трудно ще стане.
  Не могат и енергийно да ги рекетират - над 80% от енергията е от геотермални и водни електроцентрали. Исландия е една от първите държави която има автомобили на водород. Планът е най-късно до 2050 да са енергийно независими

 18. 18 Профил на kreppa
  kreppa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "gabrovski":

  Няколкото автобуса от градския транспорт на Рейкявик, които се движат с водород и които твърде дълго време не са нищо повече освен един експеримент, едва ли ще съживят мъртвата икономика на страната. Въпреки че притежава възобновяеми енергийни източници, Исландия едва ли ще стане 100% енергийно независима. Това на практика е невъзможно. Внася доста горива, необходими за транспорта и корабите.
  Истината е, че на тази страна й трябват свежи пари и то много. Откъде ще дойдат, като няма и инвестиции... Само риба не може да ги набави. Истината е, че Исландия почти няма разумни алтернативи пред себе си, които да я измъкнат от блатото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK