Лондон обмисля забрана за приема на деца на нелегални имигранти в училище

Според имейлите групата обмисля да забрани на децата на нелегалните имигранти да посещават училище.

© Цветелина Белутова

Според имейлите групата обмисля да забрани на децата на нелегалните имигранти да посещават училище.Британски министри обмислят план училищата в страната да проверяват имиграционния статут на възпитаниците си, предаде Guardian. Предложението се разглежда от министерската група за достъпа на имигранти до помощи и публични услуги, показват изтекли имейли на официални лица от департамента по образованието миналата седмица.


Според имейлите групата обмисля да забрани на децата на нелегалните имигранти да посещават училище. Служителите, които са изготвили писмата, обаче предупреждават, че с подобни мерки Великобритания може да наруши Конвенцията на ООН за правата на детето.


Проучване от миналия май, публикувано от Оксфордския университетски център за миграция, политика и общество, показа, че 120 000 деца живеят във Великобритания, без да имат статут на легални имигранти.
В дълъг документ, изпратен в петък до Дейвид Маквийн, заместник-директор на департамента по образованието, един от служителите обяснява следващите стъпки, които департаментът ще направи, за да подкрепи групата по въпроса за мигрантите.


"Групата поиска департаментът да разгледа доколко е възможно провеждането на проверки за статута на мигрантите като част от приема в училище... Мисля, че някои членове на групата се съгласиха, че не трябва да има забрана нелегалните имигранти да ходят на училище", се посочва в имейла.


Директори на училища предупредиха, че подобно предложение може да политизира образователния процес. Лесли Ганън от Националната асоциация на директорите на училища каза, че е "много обезпокоена" от идеята. "Не може да държите децата отговорни за поведението на техните родители, това просто не е справедливо", подчерта тя.


"Освен това е много притеснително училищата да бъдат въвличани в политиката по този начин", каза още Ганън, според която подобни мерки може да накарат родителите, които се притесняват за имиграционния си статут, да не изпращат децата си на училище, за да не бъдат разкрити. "Това поставя в риск правото на детето на образование", допълни тя.


Според най-скорошния имейл, изпратен в понеделник, проучването на имигрантския статут на децата преди да бъдат приети в училище може да бъде полезна стъпка, ако министрите решат по-късно да им забранят достъпа до образование. "Въпросът сега е дали, ако забраната не влезе в сила, няма да бъде полезно да се правят проверки на статута на мигрантите като част от приема в училищата", се казва в имейла.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK