Брюксел разширява обхвата на анализа си на съдебните системи на страните от ЕС

Европейската комисия обяви, че съдебната система в България е една от най-зависимите

© Жени Колева

Европейската комисия обяви, че съдебната система в България е една от най-зависимитеЕвропейската комисия представи нов инструмент за сравнение, чиято цел е да насърчава ефективността на съдебните системи в Европейския съюз и по този начин да засили икономическия растеж, предаде пресслужбата на институцията.


"Европейското информационно табло в областта на правосъдието" ще предоставя обективна, надеждна и съпоставима информация за работата на съдебните системи в 27-те държави членки на ЕС. Повишаването на качеството, независимостта и ефикасността на съдебните системи вече е част от процеса на координиране на икономическата политика на ЕС в рамките на европейския семестър, като този процес има за цел да постави основите за възвръщане към растеж и създаване на работни места.


Според Брюксел наличието на ефективни съдебни системи е от огромно значение за растежа, тъй като доверието, че върховенството на закона се зачита напълно, води непосредствено до доверието, необходимо за инвестиране в икономиката.
Тъй като националните съдилища играят съществена роля за съблюдаването на правото на ЕС, ефективността на националните съдебни системи е от основно значение и за ефективното прилагане на законодателството на ЕС, отбелязва Еврокомисията.


По тази причина слабостите на националните съдебни системи не са проблем единствено за съответната държава членка. "Те могат да се отразят и върху функционирането на единния пазар на ЕС, както и върху прилагането на инструментите на ЕС, почиващи на взаимното признаване и сътрудничество, като могат също така да подкопаят защитата, която гражданите и бизнесът могат да очакват при упражняване на правата си, произтичащи от правото на ЕС", продължава позицията.


Акцентът в Информационното табло в областта на правосъдието за 2013 г. е поставен върху онези параметри на съдебните системи, които допринасят за подобряване на стопанския и инвестиционния климат. В него се разглеждат по-специално показатели за ефективност за граждански и търговски дела, които са релевантни за решаването на търговски спорове.


Информационното табло обхваща и административните съдилища, тъй като те играят важна роля за стопанските среди, например във връзка с издаването на лицензи или по спорове с данъчните власти или с националните регулаторни органи.Основните изводи от първото информационно табло са:
- продължителността на съдебните производства варира значително в различните държави членки на ЕС, като в една трета от тях тя е поне два пъти по-голяма, отколкото в повечето държави членки. Проблемите могат да се усложнят, ако ниският процент на приключени дела води до увеличаване на броя на висящите дела;
- извършването на мониторинг и оценка спомага за повишаване на скоростта и качеството на правораздаването. Въпреки че по-голямата част от държавите членки разполагат с всеобхватна система за мониторинг, някои от тях изостават в това отношение;
- алтернативните методи за решаване на спорове, като медиацията, намаляват натоварването на съдилищата. Те следва да бъдат по-широко използвани.
- "усещането" за независимост на националните съдебни системи също варира значително. Макар няколко държави членки да са сред първите 10 в света от гледна точка на усещането за независимост на съдебната власт, нивото на това усещане от страна на крайните бизнес потребители на съдебната система в някои държави членки е сравнително ниско.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 479 Неутрално


  Направо да назначат някой за минисър на правосъдието в България.

  Знам, че няма как да стане, ама все се надявам...

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Като вземете да пишете така "Брюксел" назовете институцията не града седалище!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Контролните органи и Съдебната система в България винаги са били ефективни за постигане на икономически растеж . Няма осъдени във високите етажи на властта .Перфектни сме ! Всичко ни е наред !Това информационно табло въобще не ни засяга !Да му мислят другите !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK