В гръцкия бюджет има недостиг от 1 млрд. евро, възможни са нови икономии

Андонис Самарас

© Reuters

Андонис СамарасВ държавния бюджет на Гърция се е появил недостиг в размер на 1 милиард евро, което според премиера Андонис Самарас може да наложи въвеждането на нови мерки за строги икономии. Това съобщи днес гръцкият вестник "Вима", цитиран от БТА и ИТАР-ТАСС.


Самарас е говорил вчера на четиричасово заседание в кабинета на финансовия министър Янис Стурнарас преди очакваното другата седмица посещение на "тройката" международни кредитори (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ).


След маратонското заседание правителствен представител съобщи, че всички предложения на кабинета трябва да бъдат направени до 12 април, когато ще се състои следващото заседание на Еврогрупата, на което ще се взимат решения по повод отпускането на нови траншове от кредитния пакет за Гърция.
Правителственият представител е пояснил, че последните оценки свидетелстват за наличието на "черна дупка" в бюджета за 2013 година в размер на 1 милиард евро, което означава, че "тройката" може да поиска нови мерки за строги икономии, посочва "Вима".


Очаква се представителите на кредиторите да пристигнат в Атина на 4 април. От 1 април гръцкият министър на финансите ще започне консултации с представители на партиите ПАСОК и Демократична левица, очаква се лидерите на партиите да разговарят и с премиера.


По време на посещението на "тройката" ще бъде преценено, дали на Гърция ще бъдат отпуснати траншове в размер на 2.8 милиарда евро (за март) и общо 6 милиарда евро за първото тримесечие на годината. Целта на правителството е да получи зелена светлина за отпускането на тези траншове на заседанието на Еврогрупата на 12 април в Ирландия, а веднага след това на заседание на Съвета на директорите на МВФ, пише "Вима".


За да вземе Еврогрупата решение за отпускане на Атина на сумата от 2.8 милиарда евро, одобрена още на заседанието през декември 2012 година, е необходимо на първо място Гърция да предостави на "тройката" заслужаващ доверие план за преместване на друго работно място на държавните служители, които се налага да бъдат съкратени.


Кредиторите също така очакват да бъдат утвърдени критерии за оценка на професионалните качества на служителите, въз основа на които ще се взима решение кои служители да бъдат съкратени.


Неразрешен остава въпросът за отмяната на данъка за недвижимо имущество, включен в сметките за ток и въведен от 2011 година. В зависимост от размера на жилището данъкът за различните граждани възлиза на суми от 500 до 2.5 хиляди евро годишно. Данъкът стана причина за редица протести на населението и някои политически партии, но тази мярка е ефективно средство за запълване на държавната хазна, тъй като в случай че не бъде платен, се спира токът на длъжниците.


Очаква се с "тройката" да бъдат разгледани и въпросите, свързани с финансирането на пенсионните фондове, и установяването на нивото на минималната работна заплата в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK