Германия търси квалифицирани работници от засегнатата от кризата Южна Европа

Франк-Юрген Вайзе

© Associated Press

Франк-Юрген ВайзеРъководителят на германската агенция по заетостта покани лекари и архитекти от Южна Европа да работят за най-голямата икономика на континента, предаде агенция "Франс прес".


"Германският пазар на труда ще се нуждае евентуално от 200 000 нови чуждестранни работници всяка година, за да се справи с нуждата от работна ръка", заяви изпълнителният директор на Федералната агенция по заетостта Франк-Юрген Вайзе.


Броят на заетите в Германия, които идват от Испания, Гърция и Италия – три от страните, които бяха сред най-засегнатите от кризата в Европа – е нараснал с 8% през изминалата година, коментира Вайзе.
"Нашите усилия в тези страни са фокусирано основно върху инженери, лекари и други професионалисти в областта на здравеопазването", каза експертът в интервю за вестник "Райнише пост". "Трябва да станем дори по-привлекателни за чуждестранните работници", допълни той.


По време на посещението си в Испания миналата година, където младежката безработица надхвърля 50%, германският канцлер Ангела Меркел изрично настоя млади професионалисти да търсят работа в Германия.


Недостигът на работна ръка е едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена Германия. Страната регистрира едно от най-ниските нива на раждаемост и се справя със сериозния демографски спад през последните години благодарение на работещите имигранти.


Вайзе заяви, че от 2014 г., когато паднат трудовите ограничения за българи и румънци, се очаква от двете най-нови членки на Европейския съюз да пристигат между 100 000 и 180 000 души годишно. През 2011 г., откогато са най-скорошните официални статистики, от Румъния и България са дошли в Германия 112 000 работници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK