Британският посланик: Лондон се подготвя, но не се плаши от вдигането на трудовите ограничения

Джонатан Алън

© Надежда Чипева, Капитал

Джонатан АлънИзбори 2022

Великобритания се подготвя за вдигането на ограниченията за българи и румънци в края на годината, но не се притеснява от това, каза британският посланик в София Джонатан Алън. Той увери, че отношението към българи и румънци ще е като към всички други граждани на Европейския съюз.


Изказването на Алън дойде след публикуването на доклад на британския Национален институт за икономически и социални изследвания, изготвен по поръчка на британското външно министерство.


Посланикът обясни, че това е независима организация и докладът трябва да помогне на местните власти да се подготвят за идването на нови имигранти след вдигането на ограниченията за българи и румънци в края на тази година. Подготовката ще се състои например в това местните власти да разберат къде може да се увеличи броят на имигрантите, които обикновено с млади хора с деца и това би означавало, че са необходими повече места в детски градини и училища.
Алън подчерта, че правителството не иска да дава конкретни числа за очаквания брой българи и румънци, защото това зависи от множество фактори.


Посланикът припомни речта на британския премиер Дейвид Камерън за имиграцията, в която миналата седмица той настоя, че временните мерки за гражданите на двете страни ще бъдат вдигнати в края на годината и никой в британското правителство не се опитва да удължи този временен контрол.


В речта си Камерън също така настоя, че няма дискриминация срещу българи и румънци и никой не търси специални мерки срещу тях. Алън припомни и думите на премиера, според когото българи и румънци, които вече живеят във Великобритания, работят усилено, плащат данъците си и са ценени от работодателите си.


По повод негативната кампания в някои британски медии срещу двете страни посланикът каза, че британското правителство не може да контролира какво се казва в медиите и от опозицията и е изразило ясната си публична позиция.


По думите му не трябва да се мисли, че британците са уплашени от очакваните нови имигранти. Хората във Великобритания са изключително отворени, можете да ходите в Лондон и да видите хора от различни националности, каза посланикът. Според него във Великобритания е много по-лесно да се живее в сравнение с други страни, където има по-малко опит и толерантност към чужденците. Алън подчерта, че британците вече са преодолели предразсъдъците си, но винаги когато става въпрос за големи неща като имиграцията, трябва да се даде време на хората да свикнат и да се адаптират.


Той също така изтъкна, че за имигрантите е много важно да знаят английски език, когато отиват да работят във Великобритания, защото в противен случай може да станат обект на експлоатация от страна на работодателите си, да не получават заплати и да не познават правата си.


Характеристики на българските и румънските имигранти


Според доклада, огласен по-рано днес, Основните дестинации на имигрантите от България и Румъния са Испания и Италия и в по-малка степен, Германия.


В него се посочва, че повечето имигранти от двете страни са млади, до 35 години, като мъжете и жените са почти еднакъв брой. Те са концентрирани в относително малък брой сектори и работят в строителството, хотелиерството и кетъринга и в частни домакинства.


Данните от проучване за работната сила показват, че броят им във Великобритания е относително малък - 26 000 българи и 80 000 румънци. Българите и румънците в Обединеното кралство се насочват към хотелиерството, услугите, строителството и търговията. Те освен това в по-голяма степен работят като самонаети в сравнение с други имигранти от Източна Европа. 


Причини за имиграцията


Имиграцията от България и Румъния се дължи предимно на икономически причини и има за цел по-добри перспективи за намиране на работа и по-висок стандарт на живот. Тези цели отразяват значителните разлики, които съществуват между заплатите и стандарта на живот в България и Румъния и останалите страни от ЕС, се посочва в проучването. По-специфични причини са образованието, кариерните възможности, а за ромите - бягството от дискриминацията.


Отбелязва се, че макар според проучвания в България и Румъния да има интерес от емигриране във Великобритания, страната не е предпочитана дестинация и има признаци, че интересът е насочен към временния престой, а не към дълготрайното настаняване.


Социален ефект


Много услуги не бяха добре подготвени за миграцията от ЕС-8 (Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия, които влизат в ЕС през 2004 г.) и затова беше трудно да се отговори на увеличеното търсене, се казва в проучването. За разлика от тези осем страни, миграцията от България и Румъния е по-малко вероятно да е толкова многобройна.


Във връзка със здравните услуги е малко вероятно бъдещата имиграция от България и Румъния да доведе до значителни последици. По отношение на образованието, потенциалната семейна имиграция от страните може да увеличи натиска върху местата в началните училища в някои региони.


Има ограничени данни за последиците от имигрантите върху социалната система. Проучвания за ЕС-10 (Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия) показват, че те в по-малка степен търсят социални помощи в сравнение с други групи имигранти и в повечето случаи става въпрос за детски помощи.


Наличните данни показват, че Великобритания не е предпочитана дестинация за българи и румънци. Въпреки това нестабилния икономически климат в ЕС и особено растящата безработица в южните страни в ЕС може да променят това, продължава изследването.


Възможно е след като ограниченията бъдат вдигнати, броят на българите и румънците, които работят във Великобритания да не се увеличи значително. Проучванията показват, че голяма част от имиграцията от Източна Европа към Великобритания е временна. Въпреки това сегашния профил на мигрантите от двете страни - млади и без деца, може да се промени, ако се установяват за по-дълго време.


Защо без числа?


В доклада се отбелязва, че не е възможно да се предвиди сигурният брой на мигрантите от България и Румъния във Великобритания. Има две основни причини за това: на първо място, липсата на точни данни за сегашната миграция и броя на имигрантите, които са се установили. Вторият проблем е свързан с непредвидимостта на миграцията, която ще зависи от различни фактори, като икономиката в България, Румъния, Великобритания и други страни от ЕС, политически и социални фактори.


Докладът се опитва да определи факторите, които ще насърчават или ще отказват хората да емигрират, потенциалният ефект от имиграцията и каква може да е подготовката за нея. Те са оценени според съществуващите сведения за ефекта от имиграцията от ЕС-8 върху услугите във Великобритания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK