Британският посланик: Лондон се подготвя, но не се плаши от вдигането на трудовите ограничения

Джонатан Алън

© Надежда Чипева, Капитал

Джонатан АлънВеликобритания се подготвя за вдигането на ограниченията за българи и румънци в края на годината, но не се притеснява от това, каза британският посланик в София Джонатан Алън. Той увери, че отношението към българи и румънци ще е като към всички други граждани на Европейския съюз.


Изказването на Алън дойде след публикуването на доклад на британския Национален институт за икономически и социални изследвания, изготвен по поръчка на британското външно министерство.


Посланикът обясни, че това е независима организация и докладът трябва да помогне на местните власти да се подготвят за идването на нови имигранти след вдигането на ограниченията за българи и румънци в края на тази година. Подготовката ще се състои например в това местните власти да разберат къде може да се увеличи броят на имигрантите, които обикновено с млади хора с деца и това би означавало, че са необходими повече места в детски градини и училища.
Алън подчерта, че правителството не иска да дава конкретни числа за очаквания брой българи и румънци, защото това зависи от множество фактори.


Посланикът припомни речта на британския премиер Дейвид Камерън за имиграцията, в която миналата седмица той настоя, че временните мерки за гражданите на двете страни ще бъдат вдигнати в края на годината и никой в британското правителство не се опитва да удължи този временен контрол.


В речта си Камерън също така настоя, че няма дискриминация срещу българи и румънци и никой не търси специални мерки срещу тях. Алън припомни и думите на премиера, според когото българи и румънци, които вече живеят във Великобритания, работят усилено, плащат данъците си и са ценени от работодателите си.


По повод негативната кампания в някои британски медии срещу двете страни посланикът каза, че британското правителство не може да контролира какво се казва в медиите и от опозицията и е изразило ясната си публична позиция.


По думите му не трябва да се мисли, че британците са уплашени от очакваните нови имигранти. Хората във Великобритания са изключително отворени, можете да ходите в Лондон и да видите хора от различни националности, каза посланикът. Според него във Великобритания е много по-лесно да се живее в сравнение с други страни, където има по-малко опит и толерантност към чужденците. Алън подчерта, че британците вече са преодолели предразсъдъците си, но винаги когато става въпрос за големи неща като имиграцията, трябва да се даде време на хората да свикнат и да се адаптират.


Той също така изтъкна, че за имигрантите е много важно да знаят английски език, когато отиват да работят във Великобритания, защото в противен случай може да станат обект на експлоатация от страна на работодателите си, да не получават заплати и да не познават правата си.


Характеристики на българските и румънските имигранти


Според доклада, огласен по-рано днес, Основните дестинации на имигрантите от България и Румъния са Испания и Италия и в по-малка степен, Германия.


В него се посочва, че повечето имигранти от двете страни са млади, до 35 години, като мъжете и жените са почти еднакъв брой. Те са концентрирани в относително малък брой сектори и работят в строителството, хотелиерството и кетъринга и в частни домакинства.


Данните от проучване за работната сила показват, че броят им във Великобритания е относително малък - 26 000 българи и 80 000 румънци. Българите и румънците в Обединеното кралство се насочват към хотелиерството, услугите, строителството и търговията. Те освен това в по-голяма степен работят като самонаети в сравнение с други имигранти от Източна Европа. 


Причини за имиграцията


Имиграцията от България и Румъния се дължи предимно на икономически причини и има за цел по-добри перспективи за намиране на работа и по-висок стандарт на живот. Тези цели отразяват значителните разлики, които съществуват между заплатите и стандарта на живот в България и Румъния и останалите страни от ЕС, се посочва в проучването. По-специфични причини са образованието, кариерните възможности, а за ромите - бягството от дискриминацията.


Отбелязва се, че макар според проучвания в България и Румъния да има интерес от емигриране във Великобритания, страната не е предпочитана дестинация и има признаци, че интересът е насочен към временния престой, а не към дълготрайното настаняване.


Социален ефект


Много услуги не бяха добре подготвени за миграцията от ЕС-8 (Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия, които влизат в ЕС през 2004 г.) и затова беше трудно да се отговори на увеличеното търсене, се казва в проучването. За разлика от тези осем страни, миграцията от България и Румъния е по-малко вероятно да е толкова многобройна.


Във връзка със здравните услуги е малко вероятно бъдещата имиграция от България и Румъния да доведе до значителни последици. По отношение на образованието, потенциалната семейна имиграция от страните може да увеличи натиска върху местата в началните училища в някои региони.


Има ограничени данни за последиците от имигрантите върху социалната система. Проучвания за ЕС-10 (Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия) показват, че те в по-малка степен търсят социални помощи в сравнение с други групи имигранти и в повечето случаи става въпрос за детски помощи.


Наличните данни показват, че Великобритания не е предпочитана дестинация за българи и румънци. Въпреки това нестабилния икономически климат в ЕС и особено растящата безработица в южните страни в ЕС може да променят това, продължава изследването.


Възможно е след като ограниченията бъдат вдигнати, броят на българите и румънците, които работят във Великобритания да не се увеличи значително. Проучванията показват, че голяма част от имиграцията от Източна Европа към Великобритания е временна. Въпреки това сегашния профил на мигрантите от двете страни - млади и без деца, може да се промени, ако се установяват за по-дълго време.


Защо без числа?


В доклада се отбелязва, че не е възможно да се предвиди сигурният брой на мигрантите от България и Румъния във Великобритания. Има две основни причини за това: на първо място, липсата на точни данни за сегашната миграция и броя на имигрантите, които са се установили. Вторият проблем е свързан с непредвидимостта на миграцията, която ще зависи от различни фактори, като икономиката в България, Румъния, Великобритания и други страни от ЕС, политически и социални фактори.


Докладът се опитва да определи факторите, които ще насърчават или ще отказват хората да емигрират, потенциалният ефект от имиграцията и каква може да е подготовката за нея. Те са оценени според съществуващите сведения за ефекта от имиграцията от ЕС-8 върху услугите във Великобритания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  "...каза британският посланик в София Джонатан Алън...." на не лош български език в интервю пред БНТ (може и други ТВ канали да са го предавали, не знам).

  Човека заслужава уважение, защото е научил български, ако не и за други неща

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 2. 2 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  този Посланик е уникално съчетание на младост и мъдрост++

 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Не искаме такива изказвания. Искаме да ни се цитира Фараж, за да можем да храчим на воля.

 4. 4 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Искат не искат - ние сме членове на ЕС и имаме легалното право да работим на територията на Съюза, след изтичане на определен период. Те англичаните явно са на принципа "Нероден Петко", че ореваха целия свят с евентуалната емигрантска вълна от България и Румъния. То половин Полша, Латвия, Естония се премести там, ама гък не смеят да кажат, дето са с по 10 деца - битер нашите цигани. Такива популистки изказвания наистина са обидни за всеки един българин, защото те си правят предизборните кампании на наш гръб!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Любопитно

  Ромите бягали от дискриминацията!Така ли му викат когато не плащаш комунални и живееш от помощи?

 6. 6 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  наистина заслужава уважение , но такива като фарадж са като гомното в каца мед

 7. 7 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#1:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Човека заслужава уважение, защото е научил български, [/quote]
  прав си , това е неписано правило в занаята им........
  за да те приемат по достойнство-трябва да покажеш уважение...
  Той това го може

  лошото е,че малко Амбасадори го спазват

  слагам ти "+"

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Подготвят се...
  Прибирайте лебедите...

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  А така, нЕма се пУашите, гоУем гущер сте, все пак.

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#6:"dgidgo"] такива като фарадж са като гомното в каца мед [/quote]

  И у нас има Фараджовци - популисти, лъжат, манипулират, отклоняват вниманието от злободневните теми на деня...

 11. 11 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 650 Гневно

  ше им оврът британските кратуни, след като чистокръвните им британци правят по 17 деца за да цоцат системата за пари и си ги палят после, понеже са мн умни

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 12. 12 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  господин посланик нормално е това което се полага за децата ни да си го искаме , децата в ЕС имат еднакви права на 100 процента

 13. 13 Профил на icf
  icf
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тоя посланик е абсолютен пич, бяха му ограбили колата в Майнатаун и той туитна че е кофти, но миналата година в англия е ставало същото 2 пъти и не е впечатлен

 14. 14 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#13] от "icf": така си е скоро в българия не е имало такъв посланик от америка или англия , много готин 4овек е

 15. 15 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  кои ми е ударил минус , 4е децата в ЕС имат еднакви права на сто процента , много малоумници има

 16. 16 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#15:"dgidgo"]кои ми е ударил минус , 4е децата в ЕС имат еднакви права на сто процента , много малоумници има[/quote]

  при комунизъма имаше Права

  при капитализЪма има Задължения и Отговорности.

  правата са накрая

 17. 17 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Управляващите във Великобритания са наясно,че ефекта от имигрантите от Източна Европа върху икономиката на страната е положителен,защото те заемат работни места,които британците не желаят да работят,плащат си данъците,работят на ниски ставки,което натиска инфлацията надолу и единици от тях ползват социални помощи.В същото време общата маса от населението на страната е недоволно от замразените доходи,поскъпването на разходите за живот и безконтролния наплив на имигранти от индийския субконтинент и Африка.Именно тази вълна на недовоство яхна Найджъл Фараж,като я обърна срещу българи и румънци.Срамно и недостойно е поведението на Слави Бинев,който се солидаризира с популизма на Фараж.

 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Весело

  Май българските имигранти във Великобритания не са чели "Мисия Лондон" на Алек Попов. Много е поучителна и на границата, когато тръгват на гурбет е хубаво да им бъде връчана безплатно.

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "EuroNet":и децата ли имат задължения и отговорности , а не права , КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ

 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "Realistka":хахаха , смехурана

 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  не мога да разбера хора , които не живеят в УК или не смятат да живеят в УК , какво търсят в тази тема , тук става въпрос за основни принципи и закони на ЕС , има си законови положения другото е популизъм и явна дискриминация от политици като фарадж , които е по зле дори от обикновен нацист

 22. 22 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#19:"dgidgo"]и децата ли имат задължения и отговорности , а не права , КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ[/quote]

  ще ползвам отговора на "Realistka" - № 18

  и ще допълня:
  никой никому не виновен за житейските провали

  не можеш да ми дойдеш "на гости" .Непоканен
  дори и за има Закон за задължително гостуване

  понимайш , дорогой

 23. 23 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Харесва ми поведението на британския посланник - вижда се, че отговорно и компетентно си върши работата. Предполагам, че го очаква бляскава кариера. Интересно дали нашите посланници са на такова ниво.

 24. 24 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Те защо си мислят, че Англия е заветна цел ???

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 25. 25 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Принц Хари все едно гледам.

 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "EuroNet":охо руска номенклатура , кофти ви е , 4е бяхте много важни преди 1989 и деиствахте с заплахи , сега станахте капиталисти , съжалявам но няма будали , които да ви работят или ве4е сте на добра служба в някоя администрация или може би сте излъгали държавата и взимате 750 лева пенсия и ревете , 4е има таван , въпреки измамите ви при пенсионирането

 27. 27 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "EuroNet":ПОЛЗВАИТЕ ВИЕ ДРУГАРИТЕ ОТ ДАЛЕ4Е СЕ ПОЗНАВАТЕ

 28. 28 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#26:"dgidgo"]охо руска номенклатура ,

  кофти ви е , 4е бяхте много важни преди 1989 и деиствахте с заплахи ,

  сега станахте капиталисти ,

  съжалявам но няма будали , които да ви работят

  или ве4е сте на добра служба в някоя администрация или може би сте излъгали държавата и взимате 750 лева пенсия и ревете , 4е има таван , въпреки измамите ви при пенсионирането [/quote]

  приятелю ,
  подминаваш чертата на здравия разум

  де да беше прав........
  от лошите пороци ми остана само пушенето

  пиенето-не го научих , за да го отказвам
  наркотиците-също.................
  жените- имам една..
  заплатата - Твърдо я отказах през 1998 год
  ...........
  откажи заплатата и ще намерим общ език

 29. 29 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "EuroNet":маи не си наясно с цялата концепция на ЕС , наи голяма полза от ЕС имат големите и силни икономики , германия , австрия , англия , скандинавието , холандия ти си отговори за6то е така , омръзна ми да отварям о4и

 30. 30 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#28] от "EuroNet":мисленето ти е като на руска номенклатура , а не на демократи4но мислене

 31. 31 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#28] от "EuroNet":и друго може да си голям бизнесмен , но дори една трета от местата в света , които съм посетил да ги бе посетил и ти , мисленето ти би било разли4но

 32. 32 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#31] от "dgidgo":


  До коментар [#29] от "dgidgo":


  До коментар [#30] от "dgidgo":

  ---------------------

  съгласен съм с всичко казано

  мир да е

 33. 33 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#32] от "EuroNet":не ми пука с какво си съгласен , номенклатурата разби страната ми

 34. 34 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "mrtosh": и на мен в първия момент на него ми заприлича! Като две капки вода са!

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  [quote#13:"icf"] бяха му ограбили колата в Майнатаун и той туитна [/quote]Аз в отговор бих туитнала, че съм от Майнатаун и тук никога не са ми разбивали колата (чукам на дърво), обаче на един паркинг до Нотингам я отарашиха, а беше там само за 35 минути. Та и вратата повредиха. Такива работи.

  Доброто е заразно
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  [quote#-1:"заглавието"]Лонон се подготвя, но не се плаши от вдигането на трудовите ограничения [/quote]
  От премахването на ограниченията в трудовия пазар би трябвало да се плащи най-вече България, защото от родината ни съвсем ще изчезнат способните и знаещи българи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Великобритания не разбра ли, че който е искал да работи в икономиката им вече е там?
  Всички останали бихме ги посетили само като туристи

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 39. 39 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  До коментар [#38] от "Silvi Milcheva":
  Това е така май , както го казваш,но ме
  учудват малко смелите обобщения за
  местоработата на българите в инфото:
  "Българите.. в Обединеното кралство се насочват към хотелиерството, услугите, строителството и търговията."
  Поне моите роднини или познати работят из
  банки и подобни места или учат.

 40. 40 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "тулса":

  Хората, които аз познавам и живеят във Великобритания са високо образовани специалисти или студенти в процес на образоване...
  Нямам идея защо се тиражира тезата, че ние като нация ставаме единствено за обслужващ персонал?
  Предполагам вината изцяло е при нас! Къде ни е самочувствието? Защо оставяме да ни третират като хора "втора ръка"?
  Работя предимно с чужденци и от опит мога да напиша, че ако не им покажем къде им е мястото се опитват да ни третират като хора на по-ниско ниво. Когато им се покаже къде им е мястото ни имат уважение!!!

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 41. 41 Профил на miraem
  miraem
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgidgo":
  Аз пък да ти кажа, че и предишния британски посланик беше пич, много разбран и реалист, и също говореше прекрасен български. Както впрочем и доста от американските дипломати.
  Де да бяха нашите дипломати като тях, ехе ... Пък те нашите изкарват 3 месеца "дипломатическа школа" и са супер професионалисти, а английският им е като крак на маса - ДЪРВЕН!!!

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  [quote#40:"Silvi Milcheva"]Нямам идея защо се тиражира тезата[/quote]
  Така и не разбрах, това заключение е от британските
  медии, споменатия доклад или от изказването на
  посланика.

 43. 43 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 502 Гневно

  "Той увери, че отношението към българи и румънци ще е като към всички други граждани на Европейския съюз."

  Отношението на Великобритания към Българи и Румънци МНОГО отдавна не същото каквото е към "всички други граждани"...

  Няма британци които да се страхуват от прословутата "вълна от българи"! Единствено местния вариант на Redneck-ците се вълнуват от медийната пропаганда, която провеждат Консерваторите на "доказания талант" Камерън и лумпените от UKIP... И европейската комисия го каза: Дори и да има социални емигранти никой не би избрал Великобритания! Жалки са!

  #СъдебнаРеформа ‬
 44. 44 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 502 Неутрално

  *Под местния вариант имам предвид англичаните, да не решите, че говоря за нашенци

  #СъдебнаРеформа ‬
 45. 45 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#42] от "тулса":

  Британските медии, отделни политици и т.н...
  Всеки има право на мнение, няма как да забраним да си правят евтина реклама на наш "гръб"... но можем да им отговорим достойно и да ги научим на уважение!

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 46. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#39:"тулса"]Поне моите роднини или познати работят из
  банки и подобни места[/quote]

  Работата в банка,според западните критерии,е еднакво престижна като работата в строителството,търговията и хотелиерството.Затова не са я изрично споменали.
  Само у нас се приема за нещо повече.

 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 775 Неутрално

  В доклада нито веднъж не се споменава за роми и малцинства от Румъния и България.Явно като им отидем там,и българи и цигани,и румънци,все сме им малцинства,и разлика не правят.

 48. 48 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 458 Неутрално
 49. 49 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ....повече ги притеснява липсата на "слугински черти" в характера на Източноевропейците за разлика от страхопочитанието и поклоничеството в очите на човеците идващи от третия свят и Индийския субконтинент...за 4-5години ги изпреварваме а децата ни ги надминават и не ги забелязват.

 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  [quote#46:"vjacho"]Работата в банка,според западните критерии,е еднакво престижна като работата в строителството[/quote]
  Хайде бе..Аз пък си мислех, че работата в
  строителството е по престижна от тази в банка, та
  затова се и натискат повече хора за там.
  Само разни гламави учат, за да вземат МБА.

 51. 51 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най-вероятно Негово превъзходителство ще прочете с любопитство мненията изразени в дискусията. Интересно какво ли ще си помисли за участниците, съдейки по мненията. Как мислите?!

  The best way out is always through Robert Frost
 52. 52 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#47] от "vjacho":

  Отговорността за това е на Тодор Живков, който накара циганите да се кръщават с български имена. И в паспорта да не се отбелязва етническата принадлежност. така че англичаните не могат да бъдат винени за това, че не ни различават.
  Аз си спомням, че един колега, чиято майка по това време е работела в Общ. съвет е разправяла как цели села мъжете искали да се казват "Тодор Живков", а жените "Лили Иванова".
  Смях, макар и тъжен.

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 53 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 775 Весело

  [quote#52:"Realistka"]Смях, макар и тъжен.[/quote]

  Направо си е смях,весел.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  С оглед на това,че безработицата /доколкото знам/ на Острова е над 8% смятам,че британците се опасяват от евентуална вълна от българи и румънци!Всичко останало казано от британските политици е политическо празнодумие!

 55. 55 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Пожелавам на всичко, що е български ром, да се спасят от дискриминацията в Обединеното кралство и да станат добри поданици на Нейно Величество! И по-фнимателно с метта и алумина, ей! И с високото напрежение!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 56. 56 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#47:"vjacho"]В доклада нито веднъж не се споменава за роми и малцинства от Румъния и България.Явно като им отидем там,и българи и цигани,и румънци,все сме им малцинства,и разлика не правят.[/quote]


  ..... , че каква е разликата м/у цигани и българи от България. И едното краде и другото краде ...... ?!

  .... never say never ..... !
 57. 57 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 515 Неутрално  [quote#52:"Realistka"]Отговорността за това е на Тодор Живков, който накара циганите да се кръщават с български имена. И в паспорта да не се отбелязва етническата принадлежност. така че англичаните не могат да бъдат винени за това, че не ни различават. [/quote]


  ......не те различават..... ? , да не би да пикаш петрол случайно ??????

  .... never say never ..... !
 58. 58 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#52] от "Realistka":каквото и да си проказваме 80те години в българия се е живяло наи добре бях на около 18 години тогава и помня много добре , с приятели ходихме 1987 година за първи път сами на море , намерихме квартири по 1 лев леглото на ве4ер , сега лодобна квартира е минимум 20 лева на легло , разликата е 20 пъти или 2000 процента , да не би сега заплатите да са 20 пъти по големи

 59. 59 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  телефона ми е малък за дебелите ми пръсти и се полу4ава кофти правопис

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK