Румънски вицепремиер призова за прагматично отношение към шистовия газ

Румънци протестираха срещу експлоатацията на шистов газ

© Reuters

Румънци протестираха срещу експлоатацията на шистов газВицепремиерът на Румъния Ливиу Драгня призова румънците да имат по-прагматично отношение към шистовия газ и заяви, че експлоатацията му може да представлява необходимите ресурси за развитие на страната, съобщи вестник "Гъндул", цитиран от БТА.


Драгня посети вчера град Васлуй, където миналата седмица имаше протести срещу експлоатацията на шистов газ. Вицепремиерът каза, че приоритет е защитата на населението срещу всякакви рискове, включително риска от бедност.


Драгня говори за експлоатацията на шистов газ в САЩ, където това е довело до намаляване на цената на газа и по-силно развитие на промишлеността, и призова румънците са подходят прагматично по въпроса и да не казват "не" още преди да са проучени залежите.
Вестник "Адевърул" съобщава, че румънската държава може да облага по различен начин компаниите, които извличат шистов газ, и тези, които използват традиционни методи за експлоатация. Делегираният министър за енергетиката Константин Ница заяви, че "първо трябва да видим дали имаме (шистов газ), а след това дали ще го експлоатираме или не". Той призова да не се бъркат понятията проучване и експлоатация.


"Адевърул" съобщава още, че на 23 и 24 май в Двореца на парламента ще се състои едно от най-широките национални и международни обсъждания на енергийни теми - "Букурещ енерджи форум".


В края на март премиерът Виктор Понта подкрепи проучванията за шистов газ, като заяви, че евентуалното извличане ще започне едва след пет години при спазване на всички стандарти за опазване на околната среда. Той мотивира решението си с желанието Румъния да не внася повече газ на високи цени от Русия и съответно да бъде независима от вноса на газ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 701 Весело

  Лесно е да си купиш политик-лобист.

  EU now have 1 GB empty space
 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 809 Разстроено

  Прагматичното отношение, е доказаната безопасност!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много каша стана с шистовия. Има ли няма ли еко проблеми ? Ако има, могат ли да се овладеят, контролират, мимимизират?
  А, ползите от този газ са известни, най-вече от към ниската цена и избягване зависимостта от външни доставки, които предполагат влияние на доставчика, във вътрешните работи на получателя на газ.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "експлоатацията му МОЖЕ да представлява необходимите ресурси за развитие на страната"

  Първо, може да даде, ама може и да не даде, а ще си прецакаш водите необратимо.
  Второ, кой е казал, че ще бъде ЕВТИН! Защото и сега има природен газ, колкото искаш, ама е скъп.
  Да не би Шеврон или Шел да са благотворителни дружества? Ще продават по пазарни цени и сигурно с договори като с ЕРП или американските Марици. После ще си пишат огромни суми като "разходи". Иди после проверявай.
  То като е спаднало потреблението но ток, сигурно и потреблението на газ е спаднало (освен в топлофикациите). Какво ще го правят?

 5. 5 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#1] от "DATAS":
  А кой точно ги е купил? Понта е социалист.

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#3] от "nuzzo":Проблемите с шистовия газ в Добруджа не са само екологични. Засяга се водата за пиене и напояване. А това не са само екологични проблеми.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#4] от "focusnik":
  Улече се малко с аргументите Газът, за разлика от електроенергията може да се складира. Даже ние си имаме хранилище в Чирен. Планираме да го разширяваме. Имаше планове и Галата да се превърне в хранилище.
  Така че, в периодите когато потреблението на газ намалява, той се складира и се потребява по-късно при нужда. Освен това, като имаш сонди в периода на ниско потребление просто намаляваш добива.

 8. 8 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "Gopeто":

  Хубаво(т.е. не е, ако е така), но искам многостранно, а не едностранчиво, обсъждане на всички + и -, и след такова ЕКСПЕРТНО, обсъждане да се вземе национално отгворно решение - за или против.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 9. 9 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В момента не е изгодно да се сондира по две причини.

  - технологията не е зряла и доста спорна от гледна точка на последствията за околната среда

  - всички вече се надпреварват да произвеждат шистов газ, и на всички им е ясно че цените ще вървят надолу. А тези които взимат решенията, си правят сметки от рода - залежи*пазарни цени = много $$$$. Пазарните цени обаче когато го извелкът ще са доста по ниски, и ще се досетят защо пилците се броят на есен.

  I'm my worst enemy!
 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#6] от "Gopeто":
  Има потенциална опасност добивът на шистов газ да замърси подпочвените води в района на Добруджа. Няма никаква опасност да се замърсят повърхностни води - води в язовири и реки. Няма и никаква опасност добив в Рунъния да замърси наши подпочвени води по чисто геоложки причини.
  Опасноста от замърсяване идва не от самия газ, а от химикалите, които се използват.
  Аз лично бих се радвал в Добруджа да се използват повече подземни води за пиене и най-вече за напояване, но тяхното използване клони към 0 ... за съжаление.
  Получава се така, че пищим за нещо, което не използваме.

 11. 11 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Съществуващата технология за добив на шистов газ не е безопасна да се прилага в райони като Добруджа. В морето може при стриктни предпазни мерки. В момента има нови разработки за добив на нефт от шисти с използване на сгъстен въглероден двуокис. Техниката се развива и няма пречка да се правят проучвания за наличие на запаси. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 12. 12 Профил на zornitsalazarova
  zornitsalazarova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дамян, запознати ли сте с водоснабдяването на Добруджа? Добруджа няма повърхностни води, а само подземния водоносен хоризонт малм-валанж, който е общ с Румъния - точно там, където са дали разрешения да се "проучва". Единственият източник на вода за ДОбруджа е той и това се напълно ясно. Дайте пример за реки и язовири в Дибруджа - пълен смях! Или никак не сте наясно, или сте платен писач.

 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#9] от "Patilan": По принцип си прав. Но за нас ще е добре други в региона да добиват шистов газ. Нашата печалба ще дойде от конкуренцията
  От друга страна досегашната практика показва, че добивът на шистов газ има потенциала да е с по-ниска себестойност от добива в дълбоки води. Т.е. ако има 80 млрд. куб.м газ в блок Нови Пазар и 80 млрд. куб.м в блок Хан Аспарух значително по-евтин ще е добивът в Нови пазар. Същият проблем го има и при румънците и при украинците. Няма го в Полша, щото в Балтийско море газ не са открили засега.

 14. 14 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Константин Ница заяви, че "първо трябва да видим дали имаме (шистов газ), а след това дали ще го експлоатираме или не"

  А у нас нямаше кой министър да го каже това на дървените глави, заради които забраниха дори всякакво проучване. Привърженик съм на борбата за чиста природа, но крайностите не ги одобрявам.

 15. 15 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "focusnik":

  Дамян вече ти я отговорил на някои от нещата, а има и още. Както ти писа - като има излъшък се намалява добива или се складира. Отделно - може и да се изнася, ако има толкова големи количества. Трето - дори и да продават на пазарни цени - пак ще е по-евтино, защото около 30% от цената на руския газ са разните му там такси за пренос докато дойде от Сибир до нас. Така че цената на местния няма как да не е по-ниска. И пак в допълнение - фирмите може да се обложат с данък на база добито количество, а не на приходи и така да се гарантират постъпленията от данъци. А това колко и дали се замърсяват подпочвените води е първо неясно и недоказано и второ има варианти да се избегне. И моля само не ми пускай линкове към Gasland.

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#12] от "zornitsalazarova":
  В Добруджа има малки реки и микроязовири. Виждал съм и сонди за вадене на подпочвени води, но са малко. И са предимно на дълбочина до 100 м. Дълбоките подпочвени води са на по-голяма дълбочина и "текат" в посока от Стара планина към Дунав, подобно на повърностните реки, защото водонепроницаемия слой от твърди скали е наклонен в същата посока с малки изключения на места.

 17. 17 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  от вчера си препоствам поста:

  'с шистовия нещо не излизат сметките на янките. Cheniere Energy с лиценз за износ на шистов газ от 2013 падна.
  Да видим дали нейната съдба ще последват Dominion Resources и Sempra Energy, на които се издава лиценз за 2015.

  Досега не е изнесен един единствен кубичен метър от прехвалените нови американски фирми за шист'

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Предпочитам да купуваме шистов газ от чужбина, от колкото да се добива у нас! И без това ползата за държавата от концесиите е прекалено жалка! По-малка от колкото за концесии в Африка!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Я, румънски рубладжии

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#3] от "nuzzo":

  нищо не се оповестява и не се знае

  ползите засега са само на локално ниво и медиино се крият резултатите от фракинг и неговото пагубно въздействие към почва, води, здраве на хора и тн и тн

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#12] от "zornitsalazarova": т. нар. Блок Нови пазар е доста голям и не се припокрива изцяло с басейна с подпочвени води. Освен това границите на блока са далеч от Дунава, т.е. далеч от Румъния. А пък румънските блокове са доста по да изток там, където Дунав не е граница с България.


 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#12] от "zornitsalazarova":

  Територията на България е малко по малка от тази на Англия, а населението ни е 6 пъти по-малко.

  Не мога да си представя, че в Англия проуванията за шистов газ могат да се приемат за безопасни, а в България за опасни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  БГ е само тестово поле кампанията срещу американската технология.Целта не е и Румъния,а само етап.Основната цел са Полша и Германия-там са големите запаси .Антишистовата истерия сега предстои в Полша.Ако в Герм,ания,основната цел на антишстовата кампания,лобито на ГАЗПРОМ успее,това ще стане европейска норма и вносът на газ от Русия ще се засоли. за да се компенсира забраната на ядрената енергетика.А за Русия износът на газ не е само пари,а е развнозначно на сигурност за режима.Затова истерията у нас и Румъния е на регионално ниво.Силите ,които инспирират протестите няма да спрат до тук-забавяне на системните газови връзки,реализацията на алтернативни газови доставки,още не са шпочнали атаките и срещу прочуването и евентуалния добив на конвенционална газ от Черно море.Предстои.Целта е ясна-БГ сива зона в европейската геология и твърда зависимост от Русия.Погледнете репортажите за протестите в Добрич-шепа хора ,едни и същи лица ,основно членове на т.н. движение Русофили.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#17] от "crowd founder": Изнесаха един танкер показно още през 2011-та за Ю кей Но от тогава насам, да, не са изнасяли.

 25. 25 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#24] от "Дамян":

  ей лъжец
  стига си измисля
  дай линк че са изнесли
  щото борсово не са продали един кубичен метър, нито пък са изнесли извън сащ.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  А цената няма да е много по-ниска от колкото на Газпромския газ

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Интересите на Русия и нейното "Министерство за агресивна империалистическа политика в мирно време", наричано за краткост Газпром, са толкова ярко демонстрирани, че не оставят и милиметър пространство за дори искрена "загриженост за природата на България" у противниците на шистовия газ.
  Не вярвам и на една думичка на загрижениците!
  Даже колкото са по-гръмогласни, толкова са по-подозрителни.
  Приликата на загрижен с каузата на чистата природа и "полезен идиот" за Газпром е неразличима, за съжаление.
  За голямо съжаление, но е факт.
  Никога не чух от един загриженик да се загрижи за Чернобилските последици от руски самовар в БелЯне!
  Затова - айде малко по-кротко, загрижениците!
  Дрънчите на кухо, без някои от вас да имат вина.
  Газпром ви направи да изглеждате на идиоти, иначе каузата за Чиста България е равностойна с каузата за Свободна България - нека не допускаме противопоставяне и разделяне на тази всъщност една кауза.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дамян":


  [quote#10:"Дамян"]Аз лично бих се радвал в Добруджа да се използват повече подземни води за пиене и най-вече за напояване, но тяхното използване клони към 0 ... за съжаление. [/quote]Това е много трудно да стане-подпочевента вода е доста дълбоко и е скъпо да се ползва.Точно по тази причина в Добрич питейната вода е скъпа-доста ток се харчи,за да се извади от земята.

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#25] от "crowd founder":
  Ами не ми се рови в архива на Капитал и Дневник, но имаше публикация за събитието и ние тук дружно го коментирахме
  Помня, аз помня Беше публикувана и цената на сделката.

 30. 30 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 556 Неутрално

  С нещо толкова опасно не бива да се прави шега! Не може да се допусне, че ще навреди здравето на хората.

 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#14] от "marker":


  [quote#14:"marker"]Константин Ница заяви, че "първо трябва да видим дали имаме (шистов газ), а след това дали ще го експлоатираме или не" [/quote]Всеки може да го заявява на родните "еколози" ,но те няма да спрат с протестите,защото това работят...За мен е изключително малоумно да се протестира против добива на нещо,което изобщо не се знае дали го има,и ако го има-дали си струва да се добива.Но Русия има влияние в България и си пази газовия монопол тук-затова и имаме доста "охранени" еколози.

 32. 32 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#28] от "yanne": Съгласен! Освен това съм чувал, че по на запад големи количества подпочвени води са ЕСТЕСТВЕНО замърсени с въглеводороди и се налага пречистване. В района на Варна пък, има солени подпочвени води... Нещата са доста по сложни и трябва да чуем специалисти. Дразнят ме първосигналните подскачания. Мога да бъда убеден във всяка теза стига да има солидни аргументи.

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#22] от "tribiri":


  [quote#22:"tribiri"]Не мога да си представя, че в Англия проуванията за шистов газ могат да се приемат за безопасни, а в България за опасни. [/quote]Проучванията в България са опасни ,най-вече за газовия монополист-Русия.

 34. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#23] от "papadok":


  [quote#23:"papadok"]елта е ясна-БГ сива зона в европейската геология и твърда зависимост от Русия.Погледнете репортажите за протестите в Добрич-шепа хора ,едни и същи лица ,основно членове на т.н. движение Русофили. [/quote]Точно затова става дума.

 35. 35 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#29] от "Дамян":

  що ти е капитал?
  отиваш на страничката на вътрешното министерство на щатите, което раздава лицензи за износ на шистов газ и нефт
  и
  проверяваш на кого е издаломинистерството такива лицензи!
  и там се явява само една 1 фирма(ЕДНА) , която не е продала нито един кубически метър шистов газ чрез борса, щото няма капацитет, но е единстванта с най-голям запаси шист в целите съединени американски щати.
  другите две фирми съм ти ги дала също
  те е получат чак от 2015 лиценз за износ на шист
  и кой се опитва да лъжеш?

  подобни лъжи разпрострянваше и за полша, която се оказа, че ако въобще разполага с шист, то количествата шистов газ са едва 10 процента от огласеното в медиите количество.
  всички големи фирми излезнаха от полша, вие обаче още сте там

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#27] от "Торбеш":


  [quote#27:"Торбеш"]Никога не чух от един загриженик да се загрижи за Чернобилските последици от руски самовар в БелЯне! [/quote]В Германия(където има истински еколози) композиция с ядрено гориво не можеше да мине даже спокойно,без еколози да излязат на релсите и пречат.А тук нито един еколог не е отишъл да протестира пред "Белене" или пред "Козлодуй" , и то при положение,че вече десетилетия търпимо поражение от аварията в Чернобил.България е една от най-засегнатите косвено държави от тази Авария.Но и един единствен от всичките гръмогласни и истерични еколози да сте чули копче да каже срещу ядрената енергетика?!Аз не съм.

 37. 37 Профил на zornitsalazarova
  zornitsalazarova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дамян, посочете конкретни реки и язовири, от които Добруджа черпи питейната си вода, че ми стана много любопитно.

 38. 38 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#31] от "yanne":

  Имаше един стар виц "Колко пъти може да погледнеш към слънцето с бинокъл: точно два пъти - веднъж с лявото и веднъж с дясното око - така и с проучването за шистов газ - технологията за проучване не се различава много от технологията за добив.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дамян":


  [quote#32:"Дамян"] Дразнят ме първосигналните подскачания.[/quote]За съжаление има доста ,да кажем "наивни" хора,които са готови да подскачат почти за всичко,каквото им кажеш.Само трябва някой,добре платен и изкусен ,да ги организира и наплаши.Имам няколко приятели,които се бяха подписали срещу шистовия газ.И като ги питах защо,отговориха,че им казали,че било "лошо" .Ама защо!?Ами така им казали тези,дето им събирали подписите...та така.

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3984 Весело

  До коментар [#38] от "vinetu":


  [quote#38:"vinetu"] така и с проучването за шистов газ - технологията за проучване не се различава много от технологията за добив. [/quote]Викаш-само да пробваме и край-мръсна вода за всички за хилядолетия напред.не ни прави на глупаци!В Добруджа от десетилетия се добива и газ и нефт.Макар и в малки количества.

 41. 41 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 437 Неутрално

  А ако някой се чуди къде отиват хилядите тонове химикали необходими за фракинга (тия които все пак успяват да извадят от кладенеца) то те се складират на място в хранилища дълбоко под земята (като ядрени отпадъци), които от своя страна предизвикват земетресенията:
  http://www.motherjones.com/environment/2013/03/does-fracking-cause-earthquakes-wastewater-dewatering?page=1

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 42. 42 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#40] от "yanne":

  При тоя добив не се инжектират хиляди тонове химикали под земята. Интересно според умник като теб какво се случва с тия химикали в близките хилядолетия?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 43. 43 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В Румъния имало пълно медийно затъмнение на протестите срещу шистовия газ!

 44. 44 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#35] от "crowd founder": Не лъжа. Говорим за лятото на 2011-та. Танкерът с LPG от САЩ за UK e факт. Не оспорвам данните, които изнасяш. Но това е процес. Днес е така, утре.. ще видим. Преди около месец имаше голямо разискване по темата в Гардиън, ако не се лъжа, и имеше препечатка тук на този сайт. Водят се прегвори, умува се, върху организацията на доставките на американски втечнен газ за UK. Имаше даже някакъв предварителен меморандум с посочени цени и количества. И ние тук пак коментирахме въпроса
  Личното ми мнение е, че до доставки на втечнен газ за UK със сигурност ще се стигне в близко бъдеще. Повярвал съм на редица анализи, които казват, че този износ ще допринесе за повишаване на цените на газ на пазара в САЩ!!!! където те от 2012-та насетне паднаха изумително ниско. Мотор на този износ, според анализаторите, ще е големият марж между двата пазара - под 100$ в САЩ (и Канада) и над 300$ в UK и като цяло в западна Европа.
  Това обаче не ни засяга нас в България и Югоизтична Европа като цяло. Нас много повече ни засяга развитието на местния добив в региона - в Полша, Украйна, Румъния. Ако тези страни достигнат до добив от 20 млрд. куб.м годишно (около една трета от потребностите им) руският тръбен газ ще продължи да поевтинява или поне ще се стабилизира на нива 380-400$ за 1000 куб.м.
  Много повече ни засягат плановете на Катар, Ирак, Израел, Кипър. Ситуацията в Иран и Сирия, проблемите с кюрдите. За сега там добивът и транзитът на газ е запушен за нас, за Югоизточна Европа...

 45. 45 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#44] от "Дамян":

  Дамяне , Liquid Natural Gas или Liquid Propan Gas e eдно!
  Aмa съвсем друго е Liquids-rich shales GAS. Вторият не е изнасян от сащ до мексико , та камо ли до лондон.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 46. 46 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#37] от "zornitsalazarova": Не знам как се казва тази река (рекичка ) но минава край селата Нейково, Твърдица, Божаново, Ваклино и захранва със сладка вода Дуранкулашкото езеро. На тази рекичка съм виждал лично микроязовири.
  Друга рекичка е Ахелой, има още една преди Албена (до Оброчище. Рекичка има и при Сребърна , на 30-40 км югоизточно от Сребърна има микроязовир, който даже се вижда на гугъл карта
  Не споря с вас, че Добруджа е бедна на повърхностни води. Но и не е хич да няма Най-малкото валежи има и още от преди 50-60 г. има построени микроязовири, които да съхраняват вода от топенето на снега и от валежи.
  Друго интересно е, че изброените от мен райони са ИЗВЪН чертите на блок Нови Пазар

 47. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#45] от "crowd founder": Е деее. Правя разлика между пропан-бутан и метан
  Предлагам да спрем да спорим засега. Ще се срещнем пак в скоро време есента , примерно. За сега вие сте прав! Няма доставки на американски втечнен газ за Западна Европа. Ура!

 48. 48 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#35] от "crowd founder":
  Ключовият въпрос по темата е строят ли се на източното крайбрежие терминали за втечняване на газ. Преоборудват ли се съществуващи терминали за декомпресиране на газ в такива за компресиране? Ами доколкото ми е известно, отговорите са ДА.
  Има и един нюанс - Канада е по-напреднала в този процес, и не е изключено първите доставки да са от Канада. Канада също добива метан от шисти в големи количества.

 49. 49 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#48] от "Дамян":

  Доколкото виждам има съвсем ограничен брой танкери(максимум три ) и пригодени пристанища -ЕДНО за Liquids-rich shales GAS
  всичкото това само у тексас!

  За пропангаз може да имат повече пристанищни терминали
  по източното крайбрежие, но без да видя линк на официоз не вервам сляпо.
  У мен е доклад на .... Джей Пи Морган, от който постя данни.
  А Джей Пи Морагн са най-големият собственик на танкери в световно мащаб. Та техните танкери за шист са всичко на всичко един ЕДИН, но те опоменават че има още два модела на тексаски докери, които са пробни и не се експолатират.
  А тая фирма с лиценза за експорт се оказва, че няма капацитет за продажба чрез борса, та камо ли капацитет за износ.


  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 50. 50 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#47] от "Дамян":

  бе аз си знам , че съм ПРАВА, ма що ти се мъчиш да манипулираш аудиторията, сякаш произвеждаш фракинг и ти се налага да го шитнеш на момента? а?

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#49] от "crowd founder": Към коя дата е този доклад? Мързи ме сега да гугалирам Дай да погледна.
  Аз чета систематично (поне два пъти в седмицата) съобщения от Global Factiva.com по теми за нефт и газ.

 52. 52 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#51] от "Дамян":

  Месец Март 2013

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 53. 53 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#50] от "crowd founder": Колкото ти манипулираш аудиторията, толкова и аз. Казах какво мисля, защо мисля така и от къде вземам данни.
  Мисля, че спорът поне между нас двамата мина на друга плоскост. Работа ми е да следя данни за пазарите на газ в САЩ и западна Европа.

 54. 54 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#49] от "crowd founder":
  Танкери за шист!?!?... А чия собственост са били танкерите, които са доставяли втрчнен газ през годините до 2010-та 2011-та? В обеми до 200 млрд. куб.м газ годишно? колкото беше вносът на втечнен газ в САЩ до преди време.

 55. 55 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#53:"Дамян"] Работа ми е да следя данни за пазарите на газ в САЩ и западна Европа. [/quote]
  хем ти е работа, хем лъжеш

  ти въобще знаеш ли какво цели тоя медиен хайп с шиста?

  значи за САЩ е смъртоносно да допусне газов опек на путин! и кво пряват другарете от белия дом? отпускат даром милиарди на всека фирма, която разработи шистов газ и нефт. Но медиите за нефт не пискат, щото нефт засега получват от демокртатичните саудитска арабия, оман, и другите демоктаични арабески, плюс либия
  Целта е да се удари цената на газта на борсите, която се определя от Русия засега и да й се превземат пазарите.
  Затова лъжат за тоя шист че го има първо, и че е в големо количство едва ли не навсекъде по планетата. И първото е лъжа и второто е лъжа.
  Обаче чичо сам нема да се откаже лесно от медийна пропаганда, щото е хвърлило маса средства за нея и за добива на шист.
  И ти се явяваш адвокат на дявола и замазваш лъжите му и си верваш на всичкото отгоре.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  [quote#23:"papadok"]това ще стане европейска норма и вносът на газ от Русия ще се засоли[/quote]

  Напълно сте права, че вносът ще се засОли!
  Има опасност толкова много да се засОли, че накрая да ни писне и да издавим всички еколози в Черно Море.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на zornitsalazarova
  zornitsalazarova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Дамян":

  Ами именно!
  Добруджа пие и напоява от водоносния хоризонт!
  Не може сериозно да се твърди, че "рекичките" са източникът на вода за Добруджа.
  Затова трябва да пазим водоносния хоризонт като очите си!
  Фракингът за момента остава свръхрискова технология и няма какво да бързаме да експериментираме с най-ценните си територии, още повече, че ползите са меко казано съмнителни! Ако фракингът беше безопасен, химикалите нямаше да са фирмена тайна, нито пък фирмите щяха да принуждават хората в районите на добив в САЩ да подписват клаузи за неразкриване на информация.

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#23:"papadok"]Погледнете репортажите за протестите в Добрич-шепа хора ,едни и същи лица ,основно членове на т.н. движение Русофили.[/quote]
  И еднакви луксозни плакати напечатани на принтер а не писани на ръка. И това ми било "спонтанен" протест на "гражданите".

  Впрочем четох, че един в Украйна вече направил фирма за осигуряване на "протестиращи граждани". Скандират по предварително раздадени листовки, цена $4 на час. Е, засега при нас е по партийно указание на дружеството на младите социалисти. Макар че никак не се знае дали самата централа не взема нещо за "логистиката".

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 59. 59 Профил на zornitsalazarova
  zornitsalazarova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Дамян":

  Освен това Ахелой е МНОГО далеч от Добруджа!

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#57:"zornitsalazarova"]Добружа пие и напоява от водоносния хоризонт!
  Не може сериозно да се твърди, че "рекичките" са източникът на вода за Добруджа.[/quote]
  И сондажите за това се правят от бившото ГПП-Варна, същото което заедно с ГПП-Плевен сондираха повече от 1000 сондажа за нефт и газ в Добруджа. А за "опасната" технология за фракинга по-хубаво е да не говорите за нещо в което не сте специалист. Питайте някой от тези които прокарват хидрогеоложките сондажи, ще се изсмеят на глупостите ви. Факт е, че забраните приети под популистки натиск падат една след друга.

  Опитът на Ангел Че да стане екологичен Че Гевара и разпространи антишистовата революция от България в цяла Западна Европа пропаднаха, затова се насочи към ЕРП-тата. Да видим дали ще добута Зелената си партия до мечтаният 1% и субсидията за партия които това носи, това му е мечтата. Впрочем вътре в самата партия се говори че бил приел и финансиране от гей-общността, с това се обяснява че тази партия подкрепи обратните.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#55:"crowd founder"]Затова лъжат за тоя шист че го има първо, и че е в големо количство едва ли не навсекъде по планетата.[/quote]
  Лъжат и че го добиват? Затова ли чичко Путин даде директива на Газпром че бил много изостанал и до наваксва? Жалки сте комунистите.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 62. 62 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#61] от "Fred":

  кому висока , кому ниска - за мене съм си добра


  путин нареди газпромовците да си изработят собствено ноу хау за шист, оти излиза по-евтино за локални региони, отколко да се строят тръби от сибир до некое селище кое е единствено у пустощта на росийската необятна държава.  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 63. 63 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#7:"Дамян"]Газът, за разлика от електроенергията може да се складира[/quote]
  За какво да се складира, като няма потребление, дони на годишна база. След като затвори Кремиковци, потреблението на газ съвсем умря. 2012 година има спад в промишленото потребление спрямо 2011 с около 15%. А за износ не може и дума да става, освен за Сърбия.
  Като толкова искаме да използваме ресурсите си, да видим какво става например със златодобива. Само гледаме, как другите печелят. За нас остава мръсотията и отровите. 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#36:"yanne"]Но и един единствен от всичките гръмогласни и истерични еколози да сте чули копче да каже срещу ядрената енергетика?!Аз не съм.[/quote]
  А да сте ги чули да протестират срещу нефтохимическият комбинат на Лукойл и обгазяването на Бургас? Срещу "Южен поток" който ще мине през същата тази Златна Добруджа?

  Отговорът е НЕ! Нашите "еколози" ни проглушиха ушите с протести срещу Шеврон и Дънди защото са западни но срещу руските фирми няма да чуете нито дума от тях. Което ясно показва кой плаща "музиката".

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#62:"crowd founder"]путин нареди газпромовците да си изработят собствено ноу хау за шист, оти излиза по-евтино за локални региони[/quote]
  Аха, значи било за локални региони само. Тогава защо участват навсякъде в международни търгове? Още едно доказателство за некомпетентност.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  [quote#32:"Дамян"]Нещата са доста по сложни и трябва да чуем специалисти. [/quote]
  Специалистите в Минногеоложкият университет от катедрите "Сондиране и добив на нефт и газ" и "Инженерна геология и хидрогеология" са единодушни - тази истерия за "опасностите" от фракинга и за замърсяванията на водите в Добруджа са пълна глупост. Проблемът е, че гласът им не се чува от крясъците на набедените "еколози" и че ББ предпочете да си спести вътрешнополитическите усложнения като послуша тях а не специалистите.

  Обаче може да сте сигурни, че рано или късно истината ще излезе наяве. Просто другите държави в Европа ще започнат масово да прилагат добива на газ от шисти и лъжите ще рухнат.

  Само че ще платим това с закъснение от поне 5-6 години и с продължаващата зависимост от Русия и Газпром. Няма да се учудя дори ако именно Газпром почне да проучва в БГ за шистов газ. Неговият филиал Овергаз вече участва в един от търговете за проучване. И тогава ще ги видя нашите "еколози" как ще се извъртат да ни убеждават че тя руската технология е друга и не е опасна.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 67. 67 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Прагматично погледнато, шистовият газ пълни гушките на компании които проучват, после (ако е като тука в България) държавата печели 4-5% от цялата работа и резултатът е отровена земя и вода и загуби в дългосрочен план за милиарди долари.

  Да не говорим че едно находище на шистов газ се експлоатира средно от 3 до 5 години...

  Гласувайте!
 68. 68 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Абе нещо напоследък като чуя думата "инвеститор" ме втриса. То не бяха инвеститори на ВЕИ-та, ЕРД-та, на ТЕЦ-ве и прочие. Всички със засекретени договори. Ами като няма риск от шистака нека в договора залегне клауза за автоматично отнемане на лиценз и обезщетяване на потърпевшите при най-малкото открито отклонение от нормите. А и да се знае предварително с колко ще е по-ниска цената от руския (щото така щяло да е). Тъй де, щот накрая да не стане хем по-скъпо да плащаме, хем и зърното да внасяме.

 69. 69 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "vinetu":

  Ама това еколозите сте като коне с капаци - да технологията е една и съща с малката разлика, че за сондажа ще се използва минимално количество от химическата смес (няколко десетки или стотици тона вода с химикали, нямам представа точно колко) докато при добива тази смес се впръсква в шистовата скала с милиони тонове и съответно риска от течове или просмукване се увеличава пропорционално. Но самото проучване ще вкара доста малко количество, което колкото и да изтече от него няма да има някакъв съществен ефект върху огромния обем подпочвени води. Ама като ви е платено викайте, няма да ви преча. Разбирам ви.

 70. 70 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#59] от "zornitsalazarova":
  ОК. Отвори картата на България в Гугъл и виж микроязовира край Тутракан - село Антимово. Друго микроязовитче има до село Зафирово. Не съм гледал в района на Кубрат, примерно, но помня, че и в този район има микроязовири.

 71. 71 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#55] от "crowd founder": Това за газовия ОПЕК на Путин не съм го виждал в специализирани сайтове Може и да е писано някъде из водещата американска преса, но това опредлено е политика. Не може да водиш каквато и да е политика, ако нямаш ресурс. Въпросът е има ли САЩ ресурс за такава политика или не?

 72. 72 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много добра позиция на вицепремиерът на Румъния, а не като в България да забраниш проучванията. Това никъде го няма. Ние незнаем имаме ли въобще залежи и ако имаме в какво количество са, но иначе ги забраняваме. Смешна работа. Много по-добре е да се подкрепи проучването и евентуално след това добиване при спазване на всички екологични мерки, отколкото да кажем не и да си стоим бедни и плащащи в пъти по-висока цена за газ. Това е все едно да забраниш движението на автомобилите, защото стават катастрофи. Когато няма автомобили няма да има катастрофи, но пък ще си останем в каменната ера. Важното да се преценят ползите и загубите и тогава да се взема решение.

 73. 73 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#72:"radoslavdj"]Много по-добре е да се подкрепи проучването и евентуално след това добиване при спазване на всички екологични мерки[/quote]
  Ами добре, да добиват ама дай да видим и какви ще са договорите щото накрая да не стане като с ВЕИ-та. Хем скъпо, хем не можем да ги спрем щот щели да ни осъдят. Аз на розови обещания не вярвам. Те всички ни обещават все цветя и рози па накрая го..на.

 74. 74 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#55:"crowd founder"]Целта е да се удари цената на газта на борсите, която се определя от Русия засега и да й се превземат пазарите. [/quote]
  Русия продава твърде малко газ на спот цени и то едва напроследък. Русия продава газа си на по цени в дългосрочни договори, които се променят в зависимост от цените на петрола.
  Цените на природния газ на спот пазарите са ударени отдавна, от момента в който САЩ спря да внася огромни количества газ. От 2011-та г. цените на метана на борсите в западна европа спада непрекъснато и днес е с около 70-80$ по-ниски от тези по дългосрочните договори с Газпром. Това предизвика намаляване на количествата газ, които компаниите от западна Европа купуват от Газпром. Просто няколко големи компании не подновиха договорите си с Газпром и заявиха, че ще купуват руски газ на спот цени. Затова и количествата газ, които продава Газпром на спот цени се увеличиха, а същевременно в новите си договори Газпром приема частична индексация на цените на газа си със спот цените. Спадът на цените на Газпром през 2012-та в граници 15-20% за Западна Европа се дължи именно на това. И тези събития бяха отразени широко в медиите в т.ч. и руските медии.
  Ако ще говорим за политики, в Западна Европа има страни, които биха искали да спрат вноса на втечнен газ от САЩ. Това са Германия и Норвегия. Германски компании инвестираха значителни средства в Северен поток и докато не ги възстановят не биха желали по-нататъчен спад на цените на газа. Норвегия се кани да разработва нови газови находища отвъд полярния кръг в Северния океан. Себестойноста на добива в тези находища се очаква да е висока - примерно 150$ за 1000 куб.м. - това е добив в дълбоки води доста на север...
  Затова и Норвегия пледира за отлагане на вноса на американски втечнен газ, като същевременно корегира цените си в посока надолу. Днес Норвегия предлага газ по дългосрочни договори с Западна Европа с 20-30$ по-ниски цени спрямо НОВИТЕ руски цени при това тясно обвързани със спот цените.
  Накрая, естествено е, да се каже, че в момента НЯМА възможност за масиран внос от САЩ, защото НЯМА терминали за втечняване на източното крайбрежие. Мисля, че има само един такъв към момента - в Луизиана.
  Как ще изглеждат нещата след 5 г. обаче, не е толкова сигурно. Много е вероятно САЩ да изнасят и то не заради някакъв руски опек, а заради големия марж в цените на двата пазара. Казах го вече. Пазарите не търпят големи маржове за дълго време, а в случая имаме разлика от около 200$ за 1000 куб.м.

 75. 75 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#63] от "focusnik":
  мда.... Имаме два торови завода, които са най-големите консуматори на газ - Агрополихим в Девня и Неохим в Димитровград. Имаме и два затрорени торови завода - Химко Враца и АТЗ Стара Загора... Затворили заради липса на газ или скъп газ... Между другото Химко Враца го построиха заради находището в Чирен ама то взе че пресъхна за 4-5 г.
  Имаме няколко големи циментови заводи, Каолин и няколко фабрики за фаянс, теракота... които ползват в пещите си ГАЗ!!!
  Така че има и индустиален смисъл да имаме повече и най-вече по евтин газ.

 76. 76 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#62] от "crowd founder":
  А! Те тук вече си права Оня ден дискутирахме за огромноте залежи на шистов НЕФТ!!! в Западен Сибир. Под находищата, които в момента се ползват има тройно повече нефт в шисти. А конвенционалните находища примерно около Тюмен постепенно се изчерпват. Сега руснаците са пред дилемата дали да влачат нефт от находища още по на изток или да разработват шистите. Като оставим политиката настрана сравняват се разходи за добив, по-високи от досегашните с разходи за транспорт на хиляди километри. Тук няма грам политика. Политиката идва после

 77. 77 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#63] от "focusnik": Ти сигурно не знаеш, няма и откъде да знеш, но и днес Агрополихим купува газ не от Булгаргаз, а частично от Мелроуз ризорсис от находищата край Каварна и Калиакра. И това е така от много години още докато се експлоатираше Галата. И това е така, по една много смешна причина - като правило Булгаргаз е така притиснат с изкупуването на руския газ, че много често няма пари да изкупува от Мелроуз... Майтап. Сега се задава и Девинци. Да видим дали Булгаргаз ще изкупува от там или големите от Девня ще го влачат с цистерни за собствени нужди.

 78. 78 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#69:"ugi"]нямам представа точно колко[/quote]

  Като нямаш представа, защо си хабиш мастилото?
  Аз още чакам някой "експерт" да коментира линка за земетресенията който пуснах.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 79. 79 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#59] от "zornitsalazarova":
  Опаааа... отрих още два язовира на картата. Яз. Ломци, край село Ломци и яз. Зарево край едноименното село... близо до Цар Калоян. Яз. Ястребино близо до Омуртаг..
  Ползвам катрата като доказателство, иначе в течение на дългия си живот съм виждал микроязовири в Добруджа лично

 80. 80 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#77:"Дамян"]Ти сигурно не знаеш, няма и откъде да знеш, но и днес Агрополихим купува газ не от Булгаргаз, а частично от Мелроуз ризорсис[/quote]
  За това предприятие конкретно не знам.
  Аз точно това твърдя, че мече имаме, очаквам и други в Черно море източници на конвенционален природен газ и не е нужно да посягаме с лека ръка към шистовия газ.

 81. 81 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#63] от "focusnik": като си на договор с твърди цени няма кой знае каква полза да се складира но все пак... Газпром ни доставя относително равномерно, а потреблението е сезонно и Булгаргаз се старае да складира излишъка през лятото. В Западна Европа, обаче, спот цените имат значителна сезонна амплитуда. Например през много студените януари и февруари на 2012-та цените на спот пазара достигнаха 500$ за около 20 дни, а през лятото са в границите 320-330$. Ние обаче си бяхме на над 500$ целогодишно, а посред лято заради Иранската криза цената ни се вдигна, щото е обвързана с петрола. Но ако поне частично си купуваш от спот пазар има смисъл да купуваш през лятото, да съхраняваш и да ползваш през зимата. Маржа в цените оправдава напълно разходите по съхранение. Това ще започне да се случва в България още това лято, като стане връзката ни с Румъния. Но едва ли ще го практикува Булгаргаз, а по-вероятно германска, австийска или румънска компания ще го практикува, ако има марж в цените на спот пазара спрямо руския газ. А Булгаргаз няма да го практикува щото няма пари. Има вероятност България, по настояване на Булгаргаз да започне да възпрепятства внос на газ, въпреки, че е по-евтин, щото в договора ни с Газпром има едни клаузи "купувай или плащай"

 82. 82 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#80] от "focusnik":
  Мелроуз ризорсис добива газ у нас още от 2005 г... Първо беше находището в Галата, сега добива от три сонди в района на Калиакра и Каварна. Това са находища в плитки води в Черно море. Добивът е между 300 и 400 млн. куб. м газ годишно, което е около 10% от потреблението ни. Предполага се, че и тази три сонди ще пресъхнат до 3-4 г., но наскоро Мелроуз получи лиценз да търси на нови места, но пак в близост до брега, в плитки води. Газът, който беше открит край с. Девинци пък ще се вади от малка американска компания. И това находище не е голямо - до 10 млрд. куб.м. които ще се изчерпят за 7-8 г. Газът обаче е с особено високо качество.

 83. 83 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#80] от "focusnik": Лично аз смятам въпроса за добив на шистов газ в Добруджа за решен. НЯМА да се добива в обозримо бъдеще, така, че можем да бъдем спокойни. Дадахме лиценз за проучване в Хан Аспарух на Тотал и др. Добив от там, ще има най-рано след 5 г. Една плаваща сонда, обаче, струва майка си и баща си и ако количеството газ там се окаже недостатъчно (примерно по-малко от 80 млрд.) този газ едва ли ще е съществено по-евтин от руския.

 84. 84 Профил на vnachev
  vnachev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какъв коментар точно очакваш по този линк. Очевидно е, че нямаш никаква представа от проучване и добив на нефт и газ. В посочената статия се говори за добив на нефт и нагнетателни сондажи на отпадния флуид при сепарирането на нефта. Въпреки всичко, само хипотеза е, че земетресението от 2011г. е и вследствие на тези сондажи. Автора между другото съвсем "безобидно споменава, че при добива на шистов газ също се нагнетяват подобни флуиди и това би предизвикало евентуално земетресение. Добре е човек когато чете нещо, да не перефразира или тълкува нещата по странен начин.

 85. 85 Профил на vnachev
  vnachev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е няма как да има износ на втечнен газ от Щатите, по простата причина, че няма терминали за такъв вид дейност. Един терминал се изгражда за дълъг период от време и той е свързан с изграждане и на инфраструктура и мн. други неща..... Основното водоснабдяване на Добруджа, наистина е чрез сондажи на дълбочина 100-350м. Към всички "разбирачи" от сондиране имам следния въпрос: Каква е разликата на тези прокарани сондажи за вода, чрез които се извършва водоснабдяване на региона и да речем един сондаж за шистов газ? Честно казано ако някой посочи разлика, смятам да не се занимавам повече със сондиране, а го правя вече 24години. Наистина недоумявам, как може човек да изказва мнения по сериозен казус, какъвто несъмнено е шистовия газ без да има елементарна представа изобщо за свързаните с такава дейност процеси.

 86. 86 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#85] от "vnachev":
  Че кой е казал нещо различно? Да, САЩ нямат терминали за втечняване на газ, които да ползват за масиран износ (Имат само един). Но имат десетина терминала за декомпресиране по източното крайбрежие. По простата причина, че бяха голям вносител на втечен газ. Тези терминали са свързани с газопреносната система. Тези терминали в момента НЕ работят, по простата причина че от 2010 постепенно САЩ спряха да внасят втечен газ. От тук нататък стои въпросът ще строят ли нови терминали, ще преоборудват ли стари? Може да строят, може и да се откажат Рано е да се каже. Но пък да имаш изградена инфраструктура, която е станала излишна... това не е особено приятно и може да е допълнителен стимул в посока износ на газ.
  За мен поне е ясно, че даже и да решат да го правят, ще мине време - поне 4-5 г. Това обаче, не се отнася за Канада, която вече има готови и функциониращи терминали за втечнаване на газ на източното крайбрежие. Чувал съм да се споменават поне два такива терминала.

 87. 87 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#84] от "vnachev":

  Хубаво е че си ми прочел статията. Авторът "безобидно" споменава че отпадните флуиди при добива на нефт и газ (шистов включително) се съхраняват в един и същи "Клас 2" кладенци. Но както също е споменал:
  "Even if God came down and said, 'You oil company guys are at fault,' they would still deny it."

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 88. 88 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#76] от "Дамян":

  е това е хубаво и ти да си го поверваш, оти по география се счита , че 30 процента от световните залежи са у русия

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 89. 89 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#71] от "Дамян":

  газовият опек на путин се провали
  засега
  но ми е чудно, че ти експертът на форума да не знаеш за това

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 90. 90 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1027 Весело

  [quote#85:"vnachev"]Наистина недоумявам, как може човек да изказва мнения по сериозен казус, какъвто несъмнено е шистовия газ без да има елементарна представа изобщо за свързаните с такава дейност процеси.[/quote]Хайде вие да докажете, че имате някаква представа за същите тези дейности, като коментирате следните статия, документ на Конгреса и интервю с професор по темата:

  1. How Can We Cope with the Dirty Water from Fracking?
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-can-we-cope-with-the-dirty-water-from-fracking-for-natural-gas-and-oil

  2.CHEMICALS USED IN HYDRAULIC FRACTURING
  UNITED STATES HOUSE OF REPRESENTATIVES
  COMMITTEE ON ENERGY AND COMMERCE
  MINORITY STAFF
  APRIL 2011
  http://www.conservation.ca.gov/dog/general_information/Documents/Hydraulic%20Fracturing%20Report%204%2018%2011.pdf

  3. Интервю на Катрин Бойл с професор Инграфеа, направено на 29 септември 2012 г.
  https://www.youtube.com/watch?&v=8n5YGu0vDg4
  В интервюто обяснява с леснодостъпни термини технологията за добив на шистов газ, и един по един разбива четирите мита, използвани като пропаганда за ползите от добива на шистов газ.
  Един от най-цитираните специалисти в индустрията, професор Инграфеа се обявява против използването на технологията и предупреждава, че "Добивът тук и сега прецаква внуците ни".

 91. 91 Профил на vnachev
  vnachev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За кой ли път трябва да обяснявам, че същият този професор няма нищо общо с бранша. Ето как се е развивал професора "специалист": BS (Aerospace & Aeronautical Engineering), University of Notre Dame, 1969
  MS (Civil Engineering), Polytechnic University, 1971
  Ph D (Civil Engineering), University of Colorado, 1977..... Ако след такова образование му се вика специалист в проучване и добив на нефт...нямам какво да кажа. Човека е искал първо пилот да става, след което се е насочил към строителството, което няма лошо разбира се. Преподава в Корнел университи и води няколко дисциплини (нито една свързана с нефта и газа). Работи по проект свързан със склонността на материалите към образуване на пукнатини и от там усещайки, че има хляб в нефтения бранш, става "специалист" по фракинга.... Той е от групата на проф. Хорн,- група лобираща за ВЕИ. Ето и един линк, където неговите студенти му се смеят, че алтернатива на газа е атомната енергетика:...http://eidmarcellus.org/marcellus-shale/engelder-and-ingraffea-on-natural-gas-nuclear-renewables/17472/. Това са дефакто откъси от дебата и много интересни коментари....
  Неговият пример е за сондаж, който не му е правена интензификация, т.е не е прилаган хидрофракинг. Всеки, който се занимава със сондиране може да разбере това. Неговото разбиване на митове е чрез развиване на хипотеза, основаваща се на теория на вероятноститеи по този начин издига нови митове. Толкова за прехваления от Вас професор.... То имаше и един български доцент, който също твърдеше, че газа от шистови формации бил по-различен. Ингрифеа твърди и че фракинга не бил като обикновенния фракинг, защото обемите били различни. На такива твърдения е наистина трудно да се отговори, тъй като не кореспондират с темата по същество. Ами той и конвенционалния газ от две различни находища също е различен. Обикновенно е съпътстван с различни примеси, различен процент H2S и т.н..... Има статистика за въглеродните емисии за щатите, които показват намаление с 20%. Това е истината, а кой какво казал, особено извадено от контекста, няма никакво значение.

 92. 92 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#89] от "crowd founder": Знам че се провали. И знам защо. Но просто това не е тема, която бих повдигнал. Ти я спомена при това със силен антиамерикански патос


  До коментар [#88] от "crowd founder":
  А това пък е съвършено ненужно. Няма спор по темата. Обратното - споменаването на новите залежи на нефт в шисти в района на Тюмен още повече увеличава оценката на запасите на нефт в Русия. Ето самият аз го признавам - запасите на нефт в Русия вероятно не са 30% от световните, както пише в старите учебници по география, а са 40%!!!! доволна ли си?

 93. 93 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#92] от "Дамян":
  [quote#92:"Дамян"]И знам защо. [/quote]
  арабска пролет

  и си е баш у темата.
  така се защитава геостратегически интерес
  въпросът е ние що сме улави и не работим за себе си, а работим за чужди интереси против нас?


  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 94. 94 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#93] от "crowd founder":
  Бъркаш. Арабската пролет в случая с нефта и газа е изгодна за Русия и прецаква предимно Европа. Арабската пролет няма нищо общо със създаването на "газов ОПЕК" доминиран от Русия. ОПЕК-ка не стана заради позицията на Катар и други в залива. Алжир и Нигерия също не са навити. А какво си е мислел другаря Кадафи вече няма значение. Но на него вяра да нямаш, днес така утре иначе


  а и заради явлението шистов газ.

 95. 95 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#94] от "Дамян":

  еми сметам, че не бъркам

  путин отиде у алжир и им предложи да им изкупи целия газ, даже онзи който не е разработен или открит
  предложи им покупка с опция 2001

  освен това сирия има открити залежи

  проектът е бил прост
  бившите ссср плюс иран, сирия и алжир и венецуела имат повече от 50% наличен газ в света
  и търгуват на борса, която си построят те
  във валута която те си изберат

  друго
  пентагонец твърди, че от сирия ислямистите се пренасоват в алжир, това е следващата страна където ще свалят режима
  ако туй е верно то е наистина битка за пазара на газта

  да изчакаме и да видим  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 96. 96 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1027 Весело

  [quote#91:"vnachev"]За кой ли път трябва да обяснявам, че същият този професор няма нищо общо с бранша.[/quote]Като не можете да оборите казаното и написаното с факти, атакувате човека. Смешен сте.
  [quote#91:"vnachev"]Неговият пример е за сондаж, който не му е правена интензификация, т.е не е прилаган хидрофракинг.[/quote]Нима! Вие не сте гледали интервюто! Вижте пак на "06:24" и тогава пишете глупости.
  [quote#91:"vnachev"]Ингрифеа твърди и че фракинга не бил като обикновенния фракинг, защото обемите били различни. На такива твърдения е наистина трудно да се отговори, тъй като не кореспондират с темата по същество. Ами той и конвенционалния газ от две различни находища също е различен.[/quote]Нима! Всъщност вашето изречениние за разликите в добивания газ не е по темата. Най-важното и опасното е, че обемите на водата и използваните химикали са хиляди пъти по-големи от тези при обикновенното разбиване използвано от десетилетия. Вашите твърдение говорят, че или не разбирате темата или умишлено лъжете!

  Естествено нито дума не казвате за документа на Конгреса на САЩ за над 750-те вида химикали, които се използват за хидралично разбиване в над 2000 вида смеси. Като сте такъв голям "спец" кажете една смес за хидравлично разбиване използвана преди 1990г. и избройте химикалите, които са в нея и количествата им. Не очаквам да го направите, защото тогава ще стане очевидна разликата между класическото разбиване използвано от 50-те години на милалия век и технологията която се използва след 2000г.

  Нито дума не сте казали и по статията за пречистването на отпадните води от фракинга!

 97. 97 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#95] от "crowd founder":

  E каква арабска пролет у Алжир? Или в Венецуела? А Сирия е друга бира... а и газа там не е много и е в морето.
  "Арабската пролет" в Сирия в момента блокира транзита на газ от Катар за Европа. Башар и кюрдите блокират добива и преноса от газ от Северен Ирак за Европа. Всичко това е толкова изгодно за Газпром, че ти иде да... се замислиш
  Във всеки случай в тази история няма шистов газ, няма и САЩ. Нагазени са интереси на ЕС.

 98. 98 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#97] от "Дамян":

  венецуела не я слагай у кюпа с арабаскта пролет


  в сирия , руснаци твърдят, че са били открили газово находище. но дори и да не са открили нищо, сирия е важна за катар, а катар е съюзник на сащ. И ако ислямисти дойдат на власт в дамаск, катарци спокойно могат да си използват безплатен излаз на средиземноморието и да предлагат на нас и израел неруски газ.

  кери и лавров ппоследно за сирия се разбраха за еднаква политика против ислямистите, ако си запознат със срещата. е американец от пентагона твърди, че кери е подкрепил москва за сирия, защото сащ са успели да подпишат договор с туркменистан и иран за газова връзка и затова планът за ислямисти в сирия застрашава тази тръба.

  обаче ислямистите, които ги вкараха все некъде требва д а ги пренасочат! не само пентагонецът, чийто сайт чета, но и други експерти по близкия изток, съобщават че ислямистките бунтовници ги пренасочват към алжир.

  Арабскта пролет, като всеки изкуствено създаден конфликт, решава един цял спектър от проблеми на сащ и им дава време да си вземат дъх за своите си икономически проблеми в самите сащ. Но е безспорно, че използват арабскта пролет и
  за геостратегическите си цели.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 99. 99 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#98] от "crowd founder":
  Ясно Значи под арабска пролет сте разбирали само Сирия... Не ми се спори вече с ВАС Просто не виждам смисъл.

 100. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#98] от "crowd founder":
  Все пак за последно ще ти кажа, че Катар може да транзитира спокойно и при неислямска власт в Сирия. Можеше и с Асад да се споразумее. Коридорите за нефт и газ в района са запушени от военните действия, а не от друго. Като се умиротвори Сирия, което ще стане рано или късно, пак ще говорим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK