ЕС не очаква напрежението в Северна Корея да стигне до въоръжен сблъсък

Южнокорейски войник близо до демитализираната зона

© Reuters

Южнокорейски войник близо до демитализираната зона



Европейският съюз не очаква растящото напрежение около Северна Корея да доведе до въоръжен сблъсък, макар да не изключва напълно тази възможност. Това заяви високопоставен представител на европейските дипломатически среди, пожелал анонимност, предаде БТА.


Напрежението достигна много висока точка, но не вярваме, че сме на ръба на военен конфликт, въпреки че може и да грешим, потенциалът за сблъсък е сериозен, макар и не непосредствен, добави той. Дипломатът уточни, че ЕС изготвя оценките си "на основата на това, което другите кажат", тъй като е представен в Пхенян непряко чрез посолствата на седем държави членки, сред които и България.


Не знаем какво правят властите в Пхенян, какво мислят, нямаме експерти на място, това е държава с висока степен на непредсказуемост, отбеляза дипломатът. По неговите думи е явно, че севернокорейските власти се стремят държавата им да стане ядрена сила - нещо, което ЕС осъжда. Според неговата оценка севернокорейците търсят мир и напредък, но по грешния начин, не съобразно опита на международната общност.




Дипломатът коментира, че част от обяснението за последните събития на полуострова е и пътят на утвърждаване на новия севернокорейски ръководител. Младият водач се опитва да се утвърди и да изпрати послания на света, някои от които са добри и които ЕС подкрепя - за подобряване на икономическото състояние на обществото и на икономиката в цялост, отбеляза той.


Представителят на европейската дипломация уточни, че днес посолствата в Пхенян са получили писмена покана за извеждане на служителите си от страната. В нотата се дава краен срок утре като време за отговор. Засега посолствата на държавите от ЕС не предвиждат евакуация. ЕС няма данни за броя на европейците на севернокорейска територия, но дипломатите на място определят обстановката като спокойна.


Дипломатът уточни, че очакваните за тази година двустранни срещи на представители на ЕС и на Северна Корея, след разговорите в Пхенян през 2011 г., няма да се състоят, защото севернокорейците не следват безусловно ангажиментите си към международната общност и резолюциите на ООН.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK