Брюксел: След доброто начало трябва да се ускорят действията по Дунавската стратегия

Йоханес Хаан

© European Commission, 2013

Йоханес ХаанДве години след началото на стратегията на Европейския съюз за региона на река Дунав Европейската комисия заяви, че след доброто начало сега трябва да се ускорят действията в първия си доклад по стратегията.


В него са разгледани основните резултати при разрешаване на различни проблеми, като се започне от липсващите транспортни връзки и недостатъчната конкурентоспособност и се стигне до замърсяването и престъпността.


Макрорегионът на река Дунав включва 14 държави, осем от които са членки на ЕС. В доклада е разгледано подробно как чрез многобройни общи проекти и инициативи държавите вече са успели да изградят конкретните параметри на сътрудничество.
В доклада на комисията обаче се призовават правителствата на страните от този регион да изпълнят политическите си ангажименти, като отдадат приоритетно значение на стратегията във всички съответни сфери на политиката.


Акцентите в доклада са поставени върху конкретния напредък по четири основни аспекта от Дунавската стратегия: създаване на връзки, опазване на околната среда, постигане на благосъстояние и укрепване на региона на река Дунав.


В доклада се заявява, че стратегията е била от полза за създаване на изключително важна дългосрочна структура за сътрудничество и е довела до ясен политически ангажимент между партньорите по нея.


В доклада са формулирани ясни препоръки за бъдещето развитие: той призовава държавите членки, да включат стратегията в новото поколение от програми по регионалната политика за периода 2014 - 2020 г. Докладът насърчава правителствата да използват наличните източници на финансиране по-ефективно и да ги съчетават: европейските структурни и инвестиционни фондове.


При представянето на доклада еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаaн посочи България и Румъния като добър пример за приложението на Дунавската стратегия. На пресконференция той отбеляза, че двете държави са пример за двустранно сътрудничество при сигурността и развитието на инфраструктурата.


Като успех е отбелязано ускореното строителство на моста над Дунав между Видин и Калафат, което носи принос за целия регион. Комисията отчита като постижение и напредъка по изграждането на връзка между газопреносните системи на България и на Сърбия - проект, съфинансиран със средства на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Този човечец, очевидно, не е разбрал, че Дунав Мост-1 се прецака...иначе, друга песен щеше да пее

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Това ли ни е "стратегията" с Румъния? За един мост големите успехи!!!
  За пример само в Бавария има двадесетина моста на Дунав!!!

 3. 3 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ние сме повече от заинтересовани отсъществяването на тази програма и стратегията като цяло,защото това ще развие връзките на България със страните по поречието на река Дунав и красноречив пример в това отношение от миналото е най-европейския град в България-Русе и ще спомогне за икономическото развитие на най-изостаналия регион в страната-Северозападния.

 4. 4 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Весело

  В доклада се заявява, че стратегията е била от полза за създаване на изключително важна дългосрочна структура за сътрудничество и е довела до ясен политически ангажимент между партньорите по нея.
  ПО ясно от това --умираж
  строителство на моста над Дунав между Видин и Калафат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK