Сорос: Германия трябва да приеме еврооблигациите или да напусне еврозоната

Джордж Сорос

© Ройтерс

Джордж СоросВсички правителства в еврозоната трябва да издават заедно облигации, за да осигурят оцеляването на общата валута по време на дълговaта криза, заяви инвеститорът милиардер Джордж Сорос, предаде EurActiv.


Според Сорос дълговата криза е "трагедия с исторически пропорции", която само Германия може да разреши, като позволи пускането на общи облигации в зоната с единна валута. Ако Берлин откаже,  в такъв случай трябва напусне еврозоната, подчерта той.

"Това е сериозна възможност за Германия да направи решителен избор дали да приеме еврооблигации, или да напусне еврото", подчерта инвеститорът в реч пред студенти във Франкфуртския университет.


"Опасността от фалит ще изчезне, както и рисковите дивиденти... Повечето проблеми, които изглеждат нерешими, ще изчезнат като дим", обоснова той защитата си за общите еврооблигации.


Северноевропейските страни, особено Германия, но и други държави с отличния рейтинг AAA като Холандия, Люксембург и Финландия отказаха да подкрепят идеята държавите от еврозоната да гарантират дълга си едни други. Те заявиха, че така безoтговорните държави, вземали огромни дългове, ще спечелят за сметка на отговорните.


Според Сорос обаче богатите могат само да спечелят от издаването на общи облигации, тъй като така ще се вдигне цената на техните държавни такива. По думите му недиректните ползи ще бъдат дори по-големи.


В противен случай пък Европа е изправена "пред истинската опасност еврото да унищожи Европейския съюз", като от това сериозно ще пострада и Германия. "Това може да бъде предотвратено, но може да бъде предотвратено само с лидерството на Германия", продължи той.


"Германия не искаше да окупира доминиращата позиция и не беше склонна да приеме отговорностите и задълженията, които вървят с нея. Това е една от причините за кризата. Иска или не, Германия е на шофьорското място", подчерта милиардерът.


Сорос обясни, че дълго се е колебаел дали да изложи тезата си преди или след изборите в страната този септември. Решил се е да го направи сега, защото "вероятно кризата ще стане по-силна преди изборите" заради спасителния пакет за Кипър и тъй като идеята за еврооблигациите ще се нуждае от време, за да привлечени вниманието на германското общество.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2325 Весело

  Обещанията за плащане на Боко Тиквата не са равни на облигациите на Ангела Меркел. Пириъд.

 2. 2 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Понякога наглостта няма граници – ти си вземал непосилни заеми, изял си ги и сега аз и ти ще отида до банката да им кажа, че ще гарантирам твоите заеми и заедно ще връщаме. Любопитно е какво мислят немските данъкоплатци за тази идея. Ами Сорос като се е набълбуквал с държавни облигации от проблемните държави сега да си носи последствията а не да кара друг да му плаща.

 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  ".... подчерта милионерът..." ???

  Тази статия да не е препечатана от южноазиатската преса, където използват единицата crore = 10 млн.

  Там биха оценили блъгосъстоянито на Сорос на $2200 crore... милионерче.... или на хинди: Кророс

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Сорос пак иска да пече еврото на бавен огън! Спекулантите са плашливи, и често не добре информирани! Трябва само да драснеш фитила на страха им! С някое такова изказване от известне човек!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Pepee
  Pepee
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Къде сме тръгнали с такива хора, дето не са гледали филма ''Усещане''?

  BRİDGE TOGETHER!
 6. 6 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тоя съвсем е изтрещял!
  Без Германия няма да има Евро въобще!
  Откъде накъде трябва държавите в ЕЗ да си гарантират заемите?Тоя да няма някой гръцки съветник?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 7. 7 Профил на super2
  super2
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Не разбирам защо толкова го цитират този спекулант... Всичко помнят какво направи с паунда...

 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  "...иска или не, Германия е на шофьорското място..."

  на немски "шофьорското място" се превежда като "фюрерплац".... звучи малко странно, нали?

 9. 9 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 590 Любопитно

  Добре, това не се ли каза вче 2-3 пъти? Тоя го е хванала слерозата вече

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 10. 10 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  това доказва върховната роля на собствениците на фед в правенето на политика в световен ма6таб , явно германската политика е пряко зависима , това , 4е германия загуби през втората световна е направи полити4ески зависима , сега натискат за по голямо обединение на европа , по голяма криза по централизирана власт , по лесно управление на масите , масите за зависими масово от банките , а банките са собственост на кои , вси4ки знаем

 11. 11 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Идеята на Сорос е добра! Разпадането на еврото би имало фатални последствия за Европа - връ₪анери на Стария континент в на₪алото на ХХ вен

 12. 12 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "Леми Килмистър":тои е говорител на рот6илд , рокфелер , морган и сие , фамилиите , които управляват света и процеса на глобализацията , ЕК им е на пряко под4инение , естествено 4рез зависимости

 13. 13 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "Aleph":разпадането на еврото и ЕС , би озна4авало краи на банкеро лихварския диктат , краи на слугите на евреите , краи на ЕК , разпад на контрола , затова и супер богатите не биха го позволили , тези които контролират света

 14. 14 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ф.Нинов":иска или не германия трябва да е роба , които ръководи вси4ки роби

 15. 15 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "seekingman":

  Не си прав. Единствените печеливши от тази криза на бедните са страните с ААА, т.е. Германия, Финландия, Холандия. Само помислете. Страна износителка, с ниски лихви по облигациите и... с евтина валута, евро. А защо еврото е поевтиняло? Защото е в криза. Къде го има това животно. Safe haven, с нисък валутен курс? Питайте Швейцария. Така че, Германия печели на гърба на кризата в периферията, не по своя вина, но все пак се възползва незаслужено, и то заради слабостите на общата валута.

 16. 16 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  амирика и русия победиха германия през втората световна , дали някои си въобразява , 4е германия има право да прави политика , германците са зависими от загубата си , икономи4ески много силни , германците са като впрегнат вол на господаря , които оре нивата на европа

 17. 17 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Време е и България да напусне еврозоната!

  And Freedom for all
 18. 18 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "nesty":германия пе4ели с просто око , но германия е зависима полити4ески , германия има огромен дълг над 1200 милиарда евро

 19. 19 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Щом има обща валута, нека да има и общи облигации. Тогава всички ще се възползват по еднакъв начин и няма да има ощетени.

 20. 20 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нека да върне марката Германия и да видим дали износът и ще върви пак така, както върви сега. И дали безработицата няма да расте, а не да пада.

 21. 21 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тоя съвсем е изтрещял!
  Без Германия няма да има Евро въобще!
  Откъде накъде трябва държавите в ЕЗ да си гарантират заемите"

  Ти какво предлага6 - да 4акаме държавата след Словения да обяви невъзможност да покрие депозитите? Финансовите пазари са свърани, което озна4ава, 4е след Словения 6те има и други, като озна4ава, 4е в един момент няма да има никакво ре6ение

 22. 22 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На този унгарски еврейн ми е чудно как му дават форум за изява в държава като Германия??? Наглецът направо се е олял да дава съвети, препоръки, наставления на ЛОКОМОТИВА НА ЕВРОПА. Сега същата Европа май ще почне да съжалява, че Хитлер не спечели ВСВ, защото сега такива ВЕЛИКОМОШЕНИЦИ НЯМАШЕ ДА ИМАТ ДУМАТА. Изобщо можеше да ги няма, за да "съветват" германци какда просперира една икономика, която най-малко се нуждае от неговите съвети. Апропо, сетих се, той и Хелмут Кол си беше еврейн, ама го правеше под прикритие, щото никой не би го допуснал до канцлерския пост в ГФР.

 23. 23 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "nesty":ако върне марката , германия пак би била номер едно , тъи като в конкуретна среда производството и е елитно , пример скандинавието , осло и стокхолм

 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  наистина ми е интересно германия как би реагирала

 25. 25 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#23] от "dgidgo":

  Как ще е конкурентно, като еврото ще се обезцени, марката ще поскъпне, а основният износ на Германия е за ЕС? Как? Кой ще купува скъпите немски стоки в Испания, Португалия, Гърция, Италия, че дори и Франция? Как ще са конкурентни?

 26. 26 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "Aleph":разпадането на еврото и ЕС , би озна4авало краи на банкеро лихварския диктат , краи на слугите на евреите , краи на ЕК , разпад на контрола , затова и супер богатите не биха го позволили , тези които контролират света "

  Нямам желание да коментирам глупости. Известно ли ти е какви 6те бъдат загубите на държавите при възвръ6тане към националните валути? Има изследвания, вкл. на Дой4ебанк; може да ги ПРО4ете6

 27. 27 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#25] от "nesty":а норвежката крона как е конкуретна и сведската крона

 28. 28 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Осло изнася петрол, а Стокхолм изнася за Осло, Берлин и САЩ. Но аз пак те питам, как, по коя икономическа логика марката ще е конкурентна на евро без Германия в него?

 29. 29 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#8] от "Ф.Нинов":


  [quote#8:"Ф.Нинов"]на немски "шофьорското място" се превежда като "фюрерплац".... звучи малко странно, нали?[/quote]
  Никак странно не звучи, и в случая с немския ЕСсср си е точно на мястото и е направо символично....

  А дъртия еврейски спекулант, този път е нарекъл нещата с истинските им имена и припомня старото римско правило, което стои в основата на гражданското право: "Нabet
  commoda, ferre debet onera."( Комуто ползите, нему и вредите.)
  Все пак немския ЕСсср обслужва ЕДИНСТВЕНО И САМО германския интерес и голяма част от европейците плащат с мизерия, бедност и унижения за немския жизнен стандарт и немския икономически просперитет. А знаем, че е само въпрос на време да разберат, че са яко ограбвани и жестоко прекарани и да си потърсят правото на свободен и демократичен живот извън немския колониален обир. И този момент все по-безжалостно се приближава, а стария спекулант има нюх за такива неща и разбира, че идват неотвратимите и жестоки"интересни времена", нещо което той се опитва да отложи, поне малко, по чисто егоистични причини.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 30. 30 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "nesty":

  Основният пазар на Германия, Холандия и другите страни е ЕС, така, че девалвацията на еврото спрямо другите валути не влияе на този пазар. Ами то ако износа зависеше само от валутния курс то най бедните страни в Африка да са най големите износители. Сорос никъде на говори за курса на еврото, той иска да се издадат общи еврооблигации, тоест Германия да поеме и гарантира заемите на задлъжнелите страни, чиито облигации е купувал Сорос. Много се съмнявам, че който и да управлява Германия ще се съгласи на това.

 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#29] от "appen 13":

  Докъде я докарахме да избираме м/у "немския ЕСсср" и "дъртия еврейски спекулант"....

 32. 32 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "seekingman":

  Не обръщам внимание на това какво иска Сорос. Става въпрос за следното. Германия в момента има рекордно ниски лихви по дълга - 1.30% за 10 годишни книги, а в същото време в Италия е 4.35%. Обаче имат еднаква валута и общ пазар, без мита. Нормално Германия тогава да изнася главно за общия пазар. Но какво ще стане ако върне марката? Сериозно ли мислите, че износът няма да се повлияе от това? Защо Швейцария фиксираха курса на франка за еврото?

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Сорос през 90-те препоръча на Русия да девалвира рублата... след като тя го направи влезе във финансов хаос.... от което Сорос бил загубил $1 млрд в Русия... и си признава, че е дал грешен съвет...

 34. 34 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Ф.Нинов,
  [quote#31:"Ф.Нинов"]Докъде я докарахме да избираме м/у "немския ЕСсср" и "дъртия еврейски спекулант"....[/quote]

  Не искам да съм "лошия" гадател, но има всички признаци, че това все още, е най-приятната част от случващото се. Следващите 18 месеца ще нагледаме на евро-чудесии в немския ЕСсср, и уви, ще бъдем и участници и потърпевши в/от тях... Мисля, че просто не ни стига въобръжението какви точно катаклизми ще се случат около и с нас. А стария унгарски юдей в случая просто предупреждава най-добронамерено, той своето от живота си го е взел и няма да стане нито по- малко богат, нито по-малко известен. А както знаем на гробищата няма банкови терминали, нито чейнч-бюра....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 35. 35 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#28] от "nesty":ако германия излезе от еврозоната , то тогава еврозоната се разпада тотално и много бързо , няма база за сръвнение , базата за сръвнение би била между германската марка , американския долар и англииския паунд

 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#34] от "appen 13":

  Нека да се върнем малко назад в историята

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/152580.stm

  Soros recants

  The rouble's trouble had started last week after the influential investor George Soros had called for its devaluation.

  However, on Monday Mr Soros claimed that he had been "misunderstood" and that the main point of his remarks had been the idea of setting up a currency board to stabilise the Russian currency.

  He said the Moscow government had acted in a timely and courageous manner to arrest the meltdown of the financial system, but warned that the situation was still "dangerous."

 37. 37 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "appen 13":да ония свят няма ни6то може би и за там не трябват пари , но сорос изпълнява поръ4ки , тои е говорител на фамилиите лихвари , които управляват света

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#34] от "appen 13":

  Ето още четиво:

  http://en.wikipedia.org/wiki/1998_Russian_financial_crisis

  .....yet the Russian government decided to keep the exchange rate of the ruble within a narrow band. Although many economists, including Andrei Illarionov and George Soros, urged the government to abandon its support of the ruble.

 39. 39 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Възвръ6тането към националните пари, при провал на еврото би при4инило такива вреди, които са аналоги4ни на нова война в Европа. Връ6тането на националните пари озна4ава определяне на стойност, сре6ту, която притежателите на активи в ЕВРО да бъдат компенсирани. Тази стойност се определя или НА ОСНОВАТА на активите в злато или на валутния портфейл, която държавата или държавите притежават., т.е те 6те могат да напе4атат не пове4е от стойността на активите,които притежават .

 40. 40 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "appen 13":каквото и да предупреждава , ако се разпадне ЕС , се разпада и власта на фамилите рот6илд , рокфелер и сие над европеиците , краинодесни правителства в холандия , скандинавието , австрия , германия , франция и граждански воини между християни и араби , пакистанци , цветнокожи от другата страна

 41. 41 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "dgidgo":

  Именно, това искам да кажа. Ако Германия излезе се връща италианската лира, испанския реал, португалското ескудо и т.н. и те ще са силно обезценени спрямо марката. Е тогава износът на Германия към тези страни не ще намалее ами направо ще спре. Пример за износ: колко испанци ще отидат на почивка/екскурзия до Берлин с 2 пъти по-обезценена валута?

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Сорос е гениален спекулант, защото светкавично си сменя идеите (трейдовете)... като види, че нещата се обръщат може да секундата да затвори позициите си и да отвори нови в противоположната посока.

  Тези които са работили с него, твърдят, че друг нямало с толкова екстремно изразени способности за смяна на трейда...
  Обикновенно хората стоят дълго в определени трейдове за да докажат правилността на идеите (колко с умни)... а не да правят пари...

 43. 43 Профил на true
  true
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Спекулантът си остава винаги спекулант.
  Интересно срещу кои държавни облигации е залагал този път и сега трябва да спасява милиардите си чрез евробондове.
  Според Wall Street Journal от февруари само от обезценяването на японската йена е спечелил повече от 1млд.$

 44. 44 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#8:"Ф.Нинов"]"фюреплац".[/quote]
  и кво,фюрер значи водач,знаете това...
  зарад Хитлер да стане не фюрерплатц,а френското шофьор ли?
  Шофьорът Хитлер..толкоз е шофьор,колкото го изкараха че е бил бояджия...
  А Сороската е още един ,който не се е налапал... и още иска да лапа от "гадните" немци!)

 45. 45 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "nesty":ти не разбра ли , 4е ако германия напусне еврозоната и тя се разпада

 46. 46 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#41] от "nesty":тук си прав , и тогава туризма , имотния пазар в испания , португалия , гърция би бил по привлекателен за германци , скандинавци и англи4ани

 47. 47 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#46] от "dgidgo":

  Е да де, ще излязат капитали от Германия и ще се инвестират в периферията, това казвам, явно го разбираш и ти. Т.е. сегашното положение с Германия в еврозоната е изскуствено и най-големият печеливш е Германия, която си изнася евтино стоката, благодарение на евтиното евро.

 48. 48 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А междувременно се възползва на статута си на сейф хевън и се позлва от ниски лихви.

 49. 49 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#32] от "nesty":

  Не мисля, че въобще на някой в Германия и през ум му минава да връща марката. Да лихвите по държавните ценни книжа са различни, а имаме обща валута и общ пазар. Като направят общ централизиран бюджет за всички страни от общността и ЕС стане единна държава която емитира общ дълг тогава ще има и общи евро облигации. Дотогава – който е емитирал дълг той да си го плаща. Лихвите по този дълг са оценката на пазара.

 50. 50 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#49] от "seekingman":мисля , 4е така трябва да стане за да запазим европа и ЕС , европа да стане федерация , подобно на америка , на англи4аните това не им харесва , затова и камерън реве здраво , но това е пътя , другото е пълен разпад

 51. 51 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#49] от "seekingman":

  Това е лесно извинение. Критериите от Маастрихт са нарушени дори и от Германия и нейния дълг/БВП е над 80%, вместо допустимите 60%. Аз твърдя, че те се възползват от статута си на "сигурно обежище" и комбинирането с евтина валута (чиято заслуга не е тяхна) им дава необосновано предимство.

 52. 52 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "nesty":

  Да, в нарушение са. Но не само те а и още много други страни. Затова, че са в нарушение, според вас немския данъкоплатец трябва да поема гаранциите на емитиралите дълг – Италия, Испания, Португалия и т.н? И защо трябва да го прави – защото еврото било ниско ли? Конкурентноста на Германия не се дължи на ниското евро. То е ниско и за Франция, Италия и другите страни в еврозоната. Ами то тогава и България да поеме гаранции защото нашата валута е фиксирана към еврото и ние печелим от ниската му стойност, и това ни дава необосновано предимство ?

 53. 53 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "seekingman":

  България, за разлика от Германия, не може да се възползва от финансиране от ЕЦБ!!! Т.е. немските банки заемат на 0.75% и могат да си позволят да кредитират бизнеса на много ниски лихви. Това не важи за периферията, защото е изгубено доверието и няма как Италия да се възползва от от слабото евро като плаща лихви от 4.35%. Проблемът е, че Германия, без да има никаква заслуга за евтината валута, се възползва като експортно-ориентирана икономика, но в същото време отказва да емитира общ дълг. Защо?

 54. 54 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  От кога ви пиша , че на Германия 'и е през оная работа , ако утре излезе от еврозоната??? Пазарите за качествените 'и стоки , няма кой да ги отнеме. Виж на останалите държави в континентална Европа , какво барбекю им е спретнал канибалът Сорос, представа си нямат!!! Дори еврейски НПО-та им е приготвил , за да се допитват до тях , с какъв сос да се обливат, докато ги пекат на бавен огън , за да са му по-крвехки и да не му присядат - възрастен човек е все пак!!! Юдеите свинско не кусват , не съм чул да са се отказали от човешко печено до сега, особенно , когато им плащат за консумацията му...

 55. 55 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#53] от "nesty":

  За България – очевидно беше шега, не видяхте ли усмивката в края на коментара ми?
  Не мога да разбера и приема логиката, че Германия понеже е конкурентноспособна, експортно-ориентирана икономика и има доверието на пазарите, трябва да плаща за Италия понеже Италия е с изгубено доверие. Тоест немския данъкоплатец е виновен, че Италия е емитирала неразумно дълг и за това трябва да плаща? Или вие на това му викате солидарност – всеки да си харчи на воля, а можещите и да плащат.

 56. 56 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#55] от "seekingman":

  Да, малко се отплеснах за България, извинявам се . Обаче, според мен немския данъкоплатец, в лицето на немската държава, са виновни, че нарушиха, а и оставиха другите да нарушават критериите от Маастрихт и поради тази причина е нужно сега да действат заедно, а не разиденено. Не може Германия да иска сега да се спазват правилата, а преди да ги е нарушавала и да си е затваряла очите. Защото проблемите не идват от днес, а от въвеждането на еврото, чийто основни, фундаментални принципи, за да съществува, са спазване на критериите от Маастрихт.

 57. 57 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#56] от "nesty":

  Да, тук съм съгласен, че до голяма степен нарушаванетона Маастрихтските критерии доведе до кризата с еврото. Все пак Германия не е единствена страна, която ги наруши . Колко страни от еврозоната ги нарушават още. Изхода е връщане и стриктно спазване на правилата, а не тези, които са прехвърляне на задължения от болните на здравите. Защото следващата проблемна страна Словения е малка и може да се преглътне ама след това идва Франция и там няма кой да помогне.

 58. 58 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#57] от "seekingman":

  Стореното е сторено и сега пазарът си подбира жертвите една след друга. Днес е Словения, утре някой друг. Те, периферията, вече затягат колани, но пазара не го интересува, той си иска своето, заради бъркотията, която са сътворили едно време. Та затова, каквито и мерки вече да бъдат взимани относно бюджетните дефицити и нивата на дълг, това няма да спре срива на доверие и изходите ще са два: 1. Или накрая остават Германия, Холандия и Финландия сами в еврото или 2. излизат от еврото. Това, което може да промени нещата е ЕС да въведат общ бюджет, общ банков надзор... и общи облигации.

 59. 59 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#43] от "true":
  Сорос , Бъфет , Лари Финт /Black Rock/ и т.н. , са модел за абсолютни паразити.
  В момента , когато се възстанови отново антиинвестиционното законодателство , забраняващо на банките да се занимават с т.н. инвестиционно банкиране", същите тези "финансови корифеи" загиват.

 60. 60 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Сорос хич не е долюбван в Европа ,но това не му пречи да дава съвети!Със сигурност на борсов спекулант като него няма да му обърнат сериозно внимание управниците в Берлин!

 61. 61 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#43:"true"]от февруари само от обезценяването на японската йена е спечелил повече от 1млд.$ [/quote]

  Не се сещам за по-добър валутен спекулант от Сорос.

  Това, че се възползва от предвидимите (за него) идиотиии на цели правителства е проблем на правителствата.

  Бил срутил паунда през черния понеделник - с някой милиард на късо. Никой не може да срути национална валута на страна от Г7. Тогава надуши как са се надкочили англичаните и ги закова.

  Играе срещу паунда от над година - не си знае парите и там.
  Застана срещу златото при десет годишен стабилен тренд.

  Много топки трябва да има човек, и бистър акъл за някои работи.

 62. 62 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#59:"Николай_1"]В момента , когато се възстанови отново антиинвестиционното законодателство , забраняващо на банките да се занимават с т.н. инвестиционно банкиране"[/quote]

  ...спекуланти като Сорос ще утроят печалбите.

  Щото играят за собствен риск, никой не ги спасява, и го могат.

  Не можеш да се доредиш лесно такъв като Сорос да ти менажира парите. И като се класираш си знаеш рисковете и печалбите.

  Погледни историята на Куантум фънда и си се представи сред инвестиралите в него.

 63. 63 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#53:"nesty"]Т.е. немските банки заемат на 0.75% и могат да си позволят да кредитират бизнеса на много ниски лихви. Това не важи за периферията, защото е изгубено доверието и няма как Италия да се възползва от от слабото евро като плаща лихви от 4.35%. Проблемът е, че Германия, без да има никаква заслуга за евтината валута, се възползва като експортно-ориентирана икономика, но в същото време отказва да емитира общ дълг. Защо?[/quote]

  100+

  Като задлъжнее на 0,75% немеца (специалните банки) буха в гръцки и италиански книжа и граби милиарди от арбитража.
  И когато периферията изпуши, трябва да затяга, та немеца да и отпусне новото заемче...ако реши и при каквито условия реши.

  Едър паразит стана тази нация, при цялата и работливост и пр.
  От тия, дето са по-големи от гостоприемника.

 64. 64 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#47:"nesty"]Т.е. сегашното положение с Германия в еврозоната е изскуствено и най-големият печеливш е Германия, която си изнася евтино стоката, благодарение на евтиното евро.[/quote]

  Не е евтиното евро причината според мен.
  Наистина са конкурентноспособни, не им трябва слаба валута за да изнасят.
  Освен това еврото хич не е евтино, не и преди паритет с долара.

  Силната валута не пречи на износа на конкурентната икономика.
  Слабата валута може да помогне, но само в лабораторна среда и то за кратко. Веднага печати и контрагента ти, щото не ги рупа с колците. И става надцакване и загубваш преимуществото.

 65. 65 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всички аргументи от типа "не било честно и справедливо" са абсурдно смешни и нелепи. Когато си тръгнал да правиш съюз от държави с различно ниво на развитие, очевидно е, че по-развитите ще носят по-голямата тежест. Когато си в група на поход в планината, темпото се определя от най-бавния. Ако не искаш да те бавят останалите, напускаш групата и тръгваш сам напред. На Германия й е пределно ясно, че няма никакви шансове сама срещу гиганти като САЩ и Китай затова ще продължи да бута ЕС напред. Ще й се наложи да направи още много компромиси.

 66. 66 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#52:"seekingman"]според вас немския данъкоплатец трябва да поема гаранциите на емитиралите дълг – Италия, Испания, Португалия и т.н?[/quote]

  Това е фундаментален проблем на еврото и това именно го прави лошо замислена валута.
  Зад всяка валута, зад която не стои паричен стандарт, стои дълг. Това е хавата. И проблема на Еврозоната е, че валутата е обща, а дълговете не са. Това създава непрекъсната диспропорция в ущърб на по-ненадеждните страни (с по-скъпи дълг) и ги дивергира непрекъснато.

  Когато дълга е общ изчезва този арбитраж.
  Германия поема повече риск заради по-слабия в групата - както правят лидерите. И по-важното е, спира да кльопа от общата тенджера с най-големия черпак, ами получава равна по размер лъжица. Пак и остават преимуществата в конкурентноспособност, ноу-хау и т.н., просто спира далаверата. Това се отнася дори повече за Франция, която всички някак си удобно пропускат. Тя кльопа по-малко, но още по-малко заслужава.

  Преди няма и година италианците изврещяха, че трябва да задлъжнеят на 5,75% за да помагат солидарно на Франция, която задлъжняваше под 4%. Еми не е редно.

  Обща валута - общ дълг. А не като някои, "заедно в успеха"

 67. 67 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#52:"seekingman"]гаранциие на емитиралите дълг[/quote]

  И още нещо - стария дълг си има условия.

  Говоря за новия дълг, при който няма да си го емитира кой как знае. Както се печати евро ->с консенсус, така се емитира и дълг - под контрол. С правила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK