ЕС: България трябва да приложи спешни мерки срещу структурната безработица

Заетостта в България е е сред най-драстично спадналите в ЕС, отбелязва Еврокомисията

© Shutterstock

Заетостта в България е е сред най-драстично спадналите в ЕС, отбелязва ЕврокомисиятаБългария трябва да приложи всеобхватен пакет от мерки за справяне със сериозната структурна безработица, която застрашава икономическия растеж. Това е една от препоръките на Европейската комисия в оповестения днес анализ на риска от макроикономически дисбаланси в 13 държави членки, става ясно от доклада за България.


Това е вторият подобен доклад за България от процедурата за ранно предупреждение, който миналата година постави 13-е държави членки под наблюдение, тъй като икономиката им е изложена на потенциални рискове.


При включването на България в групата миналата година Брюксел посочи като основни проблеми постоянното повишаване на безработицата, ниските образователни постижения, липсата на устойчивост на пенсионната система и съотношението на частните инвестиции към брутния вътрешен продукт.
Бившият финансов министър Симеон Дянков обаче тогава оспори тези оценки на Еврокомисията и определи методиката ѝ като грешна. По време на Съвет на министрите на ЕС България постави под съмнение присъствието си в т.нар. сив списък на Брюксел. Препоръките към страната обаче остават почти същите и тази година.


Българският трудов пазар е пострадал много силно от кризата, фирмите масово са закривали работни места, вместо да намаляват заплати, в резултат от което заетостта в България е сред най-драстично спадналите в ЕС, отбелязва Еврокомисията, като припомня, че безработицата е достигнала до 12% през 2012 г. и продължава да се повишава.


Секторният и професионален минимален праг за социална сигурност имат определени неблагоприятни странични въздействия върху някои сегменти от трудовия пазар. Някои от тези прагове са поставени много близо до преобладаващата средна заплата в засегнатите сектори и професии, което налага по-висока действителна ставка за социално осигуряване за служителите, чиито реални заплати са под облагаемия минимум.


Безработицата е концентрирана сред уязвими групи като младите и нискоквалифицираните, расте и дялът на дългосрочно безработните. Всичко това застрашава икономическия растеж, смятат от Брюксел. Затова от комисията препоръчват сериозни усилия, включващи мерки на пазара на труда и в регионалната политика, както и образователна реформа.


Евентуалните насрещни мерки трябва да бъдат насочени към намаляване на несъответствията в трудовата квалификация и регионалния трудов пазар и към преразглеждане на минималния праг за социални осигуровки.


Изненадващо Еврокомисията посочва като проблем и високата външна задлъжнялост. Като контрамярка се препоръчва привличане на повече капитали в производството и по-добро усвояване на средства от еврофондовете. Брюксел не очаква България отново да стигне до бюджетен свръхдефицит, но предупреждава за възможен риск от загуба на конкурентоспособност заради сравнително бързия растеж на цената на труда.


Корпоративната задлъжнялост в нефинансовия сектор също е определена като повод за тревога. Според Еврокомисията забавените плащания на кредити, наеми и доставки на стоки и услуги са доказателство за продължаващите трудности пред частния бизнес.


Финансовият сектор в България е запазил стабилността си, но доходността остава много ниска, както и ръстът на кредитите, което също излага на риск перспективите за икономически растеж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK