Всички банкови депозити в Гърция са защитени, увери управителят на централната банка

"Юробанк" има нужда от 5.84 млрд. евро за да покрие критериите за платежоспособност

© Reuters

"Юробанк" има нужда от 5.84 млрд. евро за да покрие критериите за платежоспособностВсички банкови депозити в Гърция са напълно защитени независимо от размера и от това в коя банка са внесени, увери управителят на централната банка Георгиос Провопулос на заседание на парламентарната комисия по финанси, предаде радио "Атина", цитирано от БТА.


Провопулос каза, че отлагането на експеримента със сливането на двете финансово-кредитни институции - "Националната банка на Гърция" и "Юробанк", се дължи на безсилието им да осигурят рекапитализация в размер на 10 на сто от частни инвеститори.


Той обясни, че окончателните решения, ако не бъдат събрани конкретните капитали, ще бъдат взети от гръцкия фонд за финансова стабилност на базата на публичния интерес.
Националната банка на Гърция има нужда от 9.76 млрд. евро, а Юробанк - от 5.84 млрд. евро, за да покрият критериите за платежоспособност, определени от централната банка. Двете банки сключиха сделка за сливане, но тя беше замразена от кредиторите на страната, които поискаха те да бъдат рекапитализирани.


Тъй като банките не могат сами да съберат необходимите средства, парите ще трябва да бъдат предоставени от гръцкия фонд за финансова стабилност. В този случай фондът всъщност ще поеме контрол върху финансовите институции, а такава перспектива ужасява акционерите. Банките трябва да бъдат рекапитализирани до края на април.


Това е фундаментална разлика от случващото се в Кипър, каза още гръцкият банкер номер едно и добави, че реализирането на стратегията в банковия сектор върви по график.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK