Гръцката безработица достигна рекордните 27% през януари

Броят на безработните почти се е утроил след началото на дълговата криза в страната през 2009 г.

Младежката безработица сред гърците между 15 и 24 години, е била 59.3% през януари в сравнение с 51% за същия месец през 2012 г.

© Reuters

Младежката безработица сред гърците между 15 и 24 години, е била 59.3% през януари в сравнение с 51% за същия месец през 2012 г.Безработицата в Гърция достигна нов рекорд от 27.2% през януари, показаха данни, цитирани от "Ройтерс".


Броят на безработните почти се е утроил след началото на дълговата криза в страната през 2009 г. и вече е над два пъти по-висок от средното за еврозоната (12%). През декември безработицата в Гърция е била 25.7%.  


"Първото тримесечие ще остане трудно на фона на дълбоката рецесия въпреки подобрението от предходните два месеца заради сезонната работа", коментира икономистът Никос Магинас.
Младежката безработица сред гърците между 15 и 24 години е била 59.3% през януари в сравнение с 51% за същия месец през 2012 г.


Гръцката икономика се намира в шеста поредна година рецесия и беше засегната от увеличение на данъците и съкращения на разходите, за които настояват кредиторите от Европейския съюз и МВФ. Очаква се тази година икономиката да се свие с 4.5%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK