Докладът за конското месо: Няма здравни рискове, но са нужни санкции за подвеждащи етикети

След избухването на скандала в цяла Европа контролните органи започнаха ДНК проверки.

© Reuters

След избухването на скандала в цяла Европа контролните органи започнаха ДНК проверки.



По-малко от 5% от тестваните месни продукти имат съдържание на конско месо, показват изследванията в цяла Европа, започнати и финансирани от Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията. По-малко от 0.6% от тестваните животни са реагирали положително на теста за наличие на веществото фенилбутазон.


"Резултатите от изследванията показват, че става въпрос за измама с храни, а не за казус с безопасността на храните", каза еврокомисарят за здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг. "До няколко месеца еврокомисията ще представи предложения за засилване на контрола по веригата на производството на храни", добави той.


Според резултатите Франция е открила най-много случаи на необозначено конско месо в говежди продукти, като една на всеки осем проби са позитивни. От общо 353 проведени теста във Франция 47 са показали наличие на конско месо. Гърция е на второ място - от 288 проведени теста 36 са позитивни. В България от проведени 100 проверки осем са показали наличие на конско месо.




Резултатите


Основните цели на координирания план за тестване са две. На първо място, да упражни контрол основно на ниво търговия на дребно на храни, предназначени за крайния потребител и продавани като съдържащи говеждо, за да установят наличието на конско месо, което не е отбелязано на етикета, и второ, да се направи тест за наличие на  фенилбутазон в конското месо. Европейската комисия съфинансира 75% от стойността на тестовете.



Експерти от Европейската комисия и държавите членки ще се срещнат на 19 април за да дискутират следващи стъпки за справяне с проблема.

Броят на проведените тестове за установяване на грешно етикетиране варира между 10 и 150 проби в зависимост от големината на държавата членка на ЕС и от потребителските навици. Критериите за проведените тестове за фенилбутазон бяха една проба на всеки 50 тона конско месо при минимум 5 теста. Някои държави членки надминаха броя на тестовете, препоръчани от Брюксел.


Бяха проведени 6329 теста от компетентните власти в 23 държави - членки на ЕС, от които 3600 за наличието на ДНК на конско месо и 2729 за наличието на фенилбутазон. От тези тестове в 167 проби има следи на ДНК на конско месо (4.64%) и 16 показват следи на фенилбутазон (0.59%). Освен това държави членки съобщиха за още 7507 теста за наличие на ДНК на конско месо, проведени от производители, преработвателни и дистрибутори. От тях 73 съдържат ДНК на конско месо (0.97%).


Положителните проби за ДНК на конско месо заедно с установените много ниски нива на фенилбутазон представляват малка част от общото производството в ЕС. Тези резултати отговарят на съвместното становище  на Европейския орган за безопасността на храните и Европейската агенция за лекарствата от 15 април 2013 г.


В него се заключва, че рисковете свързани с фенилбутазона са "незначими за потребителите поради малката вероятност за излагане на ефектите му и цялостната малка вероятност за токсични ефекти. Според него в определен ден, вероятността потребител да е бил едновременно и предразположен към развиване на апластична анемия и изложен на фенилбутазон е оценена най-много 1 към 100 милиона.


Експерти от Европейската комисия и държавите членки ще се срещнат на 19 април за да дискутират следващи стъпки за справяне с проблема.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Проблема беше липсата на информация, иначе конското си е много вкусно и полезно месо.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  2. 2 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1316 Любопитно

    [quote#1:"ПАВЛА"]конското си е много вкусно и полезно месо. [/quote]

    Благодаря, минавам на месо от охлюви

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  3. 3 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 689 Разстроено

    [quote#1:"ПАВЛА"]иначе конското си е много вкусно и полезно месо. [/quote]
    Едва ли за всички, може би има и противопоказания, алергия примерно или психологическа непоносимост!?

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  4. 4 Профил на ASTYLE
    ASTYLE
    Рейтинг: 636 Неутрално

    Извинявам се предварително за неудобните въпроси: 1. БАБХ има ли вменено задължение да извършва проби от месо (при производство, транспорт и продажба) не само по документи, ами с лабораторни изследвания и извършвани ли са досега?
    2. БАБХ има ли задължение да извършва проверки в търговската верига на пакетирани храни (лабораторни анализи за съдържание и съответствие с етикировката и ТД) и извършвани ли са досега?

    EU now have 1 GB empty space
  5. 5 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 4321 Весело

    Всичко е наред в Туркия, пардон, в Европия, всичко цъвти в Европия! /по Хр.Ботев/

  6. 6 Профил на soldierism
    soldierism
    Рейтинг: 547 Неутрално

    До коментар [#1] от "ПАВЛА":

    Конското звучи шоково за всички докато не го опитат.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK