Брюксел: Политиката на сближаване помага за устояване на кризата и за растеж

Йоханес Хаан

© European Commission

Йоханес ХаанЕвропейската комисия представи днес цялостен преглед на начина, по който структурните фондове на Европейския съюз работят в държавите членки. Според него политиката на сближаване спомага за устояване на кризата и за създаване на растеж, предадоха от пресслужбата на институцията.


Стратегическият доклад за изпълнението на програмите по политиката на сближаване за периода 2007-2013 г. обединява наличната информация от държавите членки до края на 2011 г. Макар че данните са за период четири години преди края на програмата, те вече сочат напредък и подобрения за много граждани, постигнати в резултат на инвестициите по Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд.


За ЕС като цяло те включват информация, че още 1.9 млн. души разполагат с широколентов достъп до интернет, още 2.6 милиона души имат достъп до водоснабдителни услуги, а още 5.7 милиона души ползват резултатите от проекти в областта на отпадъчните води. Освен това са построени 460 км пътна и 334 км железопътна инфраструктура и 2.4 млн. души са намерили работа с помощта на Европейския социален фонд.
Иновациите и малкият бизнес получават сериозна подкрепа по линия на политиката за сближаване, като в бъдеще се очакват още по-впечатляващи резултати. До този момент са направени инвестиции в 53 240 проекта в областта на изследователската и развойната дейност и в 16 000 проекта за сътрудничество между предприятията и научноизследователските организации.


Като се имат предвид оползотворяването на средствата и започването на проекти, в доклада се очертава, че има значително увеличение на броя на подпомогнатите лица в областта на заетостта – от около 10 милиона годишно преди 2010 г. до около 15 млн. годишно за периода след това. Подобрили са се и резултатите при подкрепата за малките и средните предприятия.


"Настоящият доклад прави безценна моментна снимка на политиката, която осъществява по-голямата част от приоритетите на ЕС и инвестира в растеж точно когато това е най-необходимо", заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан. "Политиката също така показа, че може да бъде изключително гъвкава в отговор на кризата и да се адаптира към променящите се нужди на хората и обществото", допълни той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK