"Жълти нарциси" припомнят за въстанието във Варшавското гето срещу нацистите

"Жълти нарциси" припомнят за въстанието във Варшавското гето срещу нацистите

© ReutersНарцисът е символ на паметта, уважението и надеждата. Той цъфти през април – месецът, в който избухва въстанието във Варшавското гето. До края на живота си последният предводител на съпротивата Марек Еделман всяка година оставя пред Паметника на героите от Варшавското гето букет именно от тези цветя.


На 19 април 2013 г. се навършват седемдесет години от избухването на въстанието във Варшавското гето.


В дните от 19 до 21 април ще бъде организирана обществено-образователна инициатива "Жълти нарциси". Целта ѝ е да напомня за въстанието и за ликвидирането на Варшавското гето, което унищожава почти напълно еврейската общност в града.
През юли 1942 година германците започват операция по ликвидиране на гетото – за два месеца към газовите камери на нацисткия концлагер "Треблинка" са изпратени 300 хиляди евреи.


Марек Еделман с букет нарциси

© Associated Press

Марек Еделман с букет нарциси


В част от територията на гетото, така нареченото "частично гето", остават около 60 - 70 хиляди души. Тези лишени от всякакви илюзия хора знаят, че присъдата им не е отменена, а само отложена във времето. Единственият избор, с който разполагат, е начинът, по който да загинат – те избират смърт на бойното поле.


Начело на създадената тогава Еврейска военна организация (ЕВО) застава двадесет и няколко годишният Мордехай Анелевич. След първия успешен опит за съпротива, предприет през януари 1943 година, когато след няколко дни сражения изненаданите германци се изтеглят извън пределите на гетото, се ускорява подготовката на въстанието.


Купува се оръжие, събират се запаси, изграждат се бункери. ЕВО получава подкрепа и от полската съпротива. Въстанието избухва на 19 април 1943 г., когато в навечерието на празника Песах германските войски обкръжават гетото. Около 1000 - 1500 слабо подготвени еврейски бойци успешно се противопоставят на отлично обучените и въоръжени германски сили – сраженията продължават почти месец.


Едни от последните въстаници във Варшавското гето

© Associated Press

Едни от последните въстаници във Варшавското гето


Германците, които искат да унищожат всякакви следи от еврейско присъствие във Варшава, подпалват сграда след сграда като обричат обитателите им на смърт в пламъците. Много от тях, опитвайки се да избегнат тази участ, скачат от прозорците на горящите си домове.


Символичен край на въстанието слага взривяването на Великата синагога на 16 май 1943 го. В сраженията загиват общо 7 хиляди евреи, голяма част от които са изгорени живи. Германците пленяват и изпращат към лагерите близо 60 хиляди евреи. Гетото е изгорено, а руините му са сринати до основи. Германците понасят незначителни загуби - най-вероятно няколкостотин войници.


Германски войници отвеждат жени и деца от Варшавското гето

© Associated Press

Германски войници отвеждат жени и деца от Варшавското гето


В деня преди годишнината Посолството на Република Полша изпрати десетки жълти нарциси, "за да може и в София, почитайки българите, спасили своите еврейски братя, да не бъдат забравяни онези, които преди 70 години е трябвало да се борят във Варшавското гето, с оръжие в ръка, за да отвоюват правото си на достойна смърт".


На 22 април 2013 г, 18.00 ч., Полският институт в София ще представи прожекция на филма "912 дни във варшавското гето" с режисьор Томаш Пияновски.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Тъжна снимка с децата!

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  История...

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Полон пред жертвите!
  Поклон пред храбростта на въстаниците!

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5374 Неутрално

  Били са смели хора !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Корави пичове са били тия въстаници. От ляво руснаци, от дясно германци.... абе мани.

 6. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Нарцисът е символ на паметта, уважението и надеждата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 8 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Земляк":

  Някой ти е сложил минус, човешката низост е безгранична явно...

 8. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#8] от "nick686466":

  Тук има толкова милиционери, че няма накъде...
  Иначе това е трагична страница от исторята на окупираната от нацистите Полша, за съжаление след това комунистите продължиха тяхната работа...

 9. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  А руснаците не са си мръднали пръста да им помогнат

 10. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#10] от "hodounski":
  Бъркаш въстанията - руснаците все още не са почнали настъпление, а това, при което са оставили поляците да се бият с германците и не са си мръднали пръста е чак 1944 г. Стояли са на едно от възвишенията на Висла безучастни към борбата на поляци и нацисти. Тогава е имало съпротива и срещу самите руснаци, но Варшава е срината и милиони хора са избити и без домове....

 11. 12 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Интересно как още не са изказали ампутираните от милосърдие и с тотална липса на историческо образование тук във форума, които при подобни теми винаги с голямо умиление говорят за царя, ген. Луков и нацизма.

 12. 13 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дълбок поклон и честита годишнина, доколкото е уместно да се честити.

 13. 14 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivajlo.kirev":

  Царят спасява българските евреи. Българската държава спасява и много чужди евреи, в това число полски, както и етнически поляци. Ген. Луков никога не е бил антисемит. Ген. Луков, изоставен сам, стреля с оръдията на батареята си и спасява българските позиции. Въстаниците от гетото правят подобно обречено, безнадеждно действие, за да спасят достойнството, а не живота си. Колко идеологизиран невежа трябва да си, за ди ги противопоставяш?!

 14. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSS":

  Да!Мерси!

 15. 16 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#14] от "dimihas":

  1. Ако не са били обществените протести, евреите са щяли да бъдат изпратени - подготовката за депортирането е била в разгара си и ако не е било недоволството на хората, което е подпалило чергата на Борис 3, влаковете са щели да потеглят с благословията на царя.

  2. Историята за Луков, който спира сърбите сам с няколко оръдия (в някои версии на легендата има и овчари-помагачи), е доказано, че е измислица най-малкото поради факта, че тогава той се е намирал на друго място.

  3. Луков може да е основател на легионерите и те може да са били против депортациите, но по същество са се идентифицирали с нациските ценности. За справка - тяхна емблема с нациския пречупен кръст (и моля без теориите за древния български пречупен кръст...):

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Insignia_of_the_Union_of_Bulgarian_Youth_Legions_with_swastika.png

 16. 18 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivajlo.kirev":

  1. Обществените протести са важни, но само волята на царя е решаваща в случая. Признато е и от Хана Аренд, и от израелските прокурори на процеса срещу Айхман, че царят последователно е саботирал антиеврейската политика на нацистите.

  2. Комунистите сигурно са доказали и че Луков въобще не е бил на фронта.

  3.
  - Луков не е основател на легионите.
  - Легионерите се отказват от нацистката символика някъде преди войната, когато ген. Жеков разбира по.добре какви са нацистките намерения и идеология.
  - Самият Луков никога не е изявявал антисемитски настроения, има приятели евреи и по начало е бил против потискането на етносите, като идеята му за държава е била в духа на разбирането на Левски.

 17. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5103 Разстроено

  Снимката с децата. Дано не се повтаря никога.

  Gunter glieben glauchen globen
 18. 20 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#18] от "dimihas":

  1. Да, наистина волята му е решаваща. Когато му е видял, че няма накъде вече и просто я е променил - да не праща влаковете.

  2. По същата логика и неонацитата са съчинили легендата за сам Луков с овчарите срещу сръбската армия.

  3. Хайде само да не клепаме името на най-великия българин поставяйки го в едно изречение с това на националсоциалиста Луков. Всичко за ролята му при създаването на легионите е много добре описано (напр. Уикипедия).

 19. 21 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#19] от "g_t_DimebagDarrell":

  Повтаря се непрекъснато. Оцелелият от гетото Марек Еделман, участник след това във Варшавското въстание, а по-късно в Солидарност, ходи в Сараево, биеше камбаната за руския геноцид в Чечения....

 20. 22 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivajlo.kirev":

  1. По мнението на Аренд и на израелските прокурори бойкотът на царя като тактическа игра предшества протестите.

  2. Не знам каква е логиката на неонацитата, но логиката на комунистите беше да избият лидерите на българския народ и да ги дискредитират.

  3. Луков е националист във възрожденски смисъл и възгледите му за етносите не се отдалечават от тези на Левски.

 21. 23 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#22] от "dimihas":

  Националсоциалист във възрожденски смисъл е все едно да кажеш на черното бяло и е опетняване на идеалите на възрожденския патриотизъм, които са базирани на любовта към родината, за разлика от сивата идеология, базирана на омразата!

 22. 24 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivajlo.kirev":

  И кой ти е казал, че ген. Луков е националсоциалист? Въобще знаеш ли кой в България по това време е националсоциалист?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK