Освободете се от остарялото мислене, медиите трябва да се развиват с технологиите

Нали Крус

© European Commission, 2013

Нали КрусЕврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус обяви днес, че Европейската комисия ще представи в сряда Зелена книга, в която да събере мнения как да се развиват медиите в цифровата ера. "Дневник" публикува речта ѝ "Бъдещето на медиите" с незначителни съкращения.


Всички сме запознати с тенденциите в сектора на медиите днес. Особено с влиянието на интернет.


Дигиталният свят размива границите между сектори като медии, телекомуникации и информационни и комуникационни технологии. Това затруднява бизнес моделите, създава предизвикателства пред веригата на стойността, промени ролята на всеки от издателя да вестникарчето, размива границата между чиста информация и журналистика.
Той променя и начина, по който хората консумират.


Хората свикват с непрекъснатите услугите: всичко, навсякъде, на всяко устройство. Те очакват същото и от "старите" медии.


Ако не го намерят, действията им започват да говоря сами по себе си.


Не е нужно да ви напомням тези добре известни тенденции. Но искам да споделя с вас две разсъждения.


Първо, нека не мислим само за това къде сме днес: днешната позиция, днешните тенденции.


Нека да направим точно обратното. Нека да помислим за утре. От 2060 г. какво ще означава думата "медия"? Какво ще искаме от "медиите"? Как трябва да изглежда секторът? Колко линии на бъдещето има? Как ще стигнем дотам? Как ще изглежда опитът на потребителите, които ще го осигурят, как ще се запази и възнагради качеството? Това е философията на нашия проект Futurium, в който участвате днес.


Второ, как трябва да реагираме на промените? Това е въпрос, пред който са изправени много сектори – от развлечение до здравеопазване. Всички те питат: променяме ли се към новите реалности? Или се защитаваме срещу тях и се надяваме, че ще си отидат? Моето мнение е ясно: промяната е неизбежна, адаптацията – задължение. Ако чакаме бъдещето да ни се случи, ще загубим връзката.


Така че за всички тези сектори моят съвет е един същ. Не се борете срещу цифровия пробив; за да се възползвате от онлайн възможностите, трябва да се адаптирате и да правите нововъведения. Секторите, които са го направили, вече получават своите цифрови дивиденти, а тези, които не са – са притиснати.


Но как да се адаптираме? Разбира се, това е най-трудният въпрос. Имаме ли нужда от повече "посредници" във веригата на стойността или по-малко? Реагирате ли просто на търсенето или намирате бизнес модел, за който потребителят дори не е знаел, че иска? Правителствата трябва ли да се намесят с подробни правила или индустрията и потребителите знаят най-добре?


Аз не зная отговорите на всички тези въпроси. Но зная, че политиците и индустрията трябва да се ангажират за бъдещите поколения.


Първо, секторът може да се аргументира сам за промените, от които се нуждаем. Форумът за бъдещето на медиите събра много разнородни гласове: те обаче се обединиха около цифровите възможности за медийния сектор. Преди всичко на него беше предложено събуждане за политиците и сектора: спешно да се реформира и да се поставят потребителите в центъра. Участниците във форума се ангажираха да обяснят и прокарат тези идеи към другите и знам, че това ще е трудна работа.


Второ, трябва да защитим свободата на медиите и плурализма. Групата на високо равнище по този въпрос наскоро ни предложи своя доклад: независим, но е важен.


Това е дебат, който искам да държа отворен: с гражданското общество, медийния сектор и други. И затова се консултираме по всички техни препоръки. Когато става въпрос за опазването на свободен и плуралистичен медиен сектор, съществува опасност да се предприеме твърде много или да се предприеме твърде малко. Как да определим и защитаваме свободата и плурализма в бъдеще, включително в дигиталния свят? Питам всички вас как е най-добре да продължим напред.


На трето място, трябва да признаем как секторите се сближават и да обмислим как да реагираме. Вземете свързаната към интернет телевизия (Connected TV): в разнообразните ѝ форми тя може да бъде чудесна платформа за ново съдържание, с удобство, креативност и избор. Но това означава също, че щом секторите веднъж са направили важно сближаване, някои от тях исторически са обект на определени правила и защита, а други не. Утре ще поставим началото на Зелена книга за консултации по тези въпроси.


Нашата консултация няма да вземе страна, тя повдига въпроси, без да им отговаря. Каквото и да е тяхната гледна точка, знам, че много участници са съгласни, че това е дебат, който трябва да имаме в ЕС.


И четвърто, въпросът е как пробивът (на цифровите технологии и услуги) води до иновации в медиите? Това е важен дебат и имам една молба. Освободете се от остарялото мислене. Не мислете само за конкурентно си предимство, за спечелване на играта по дърпане на въже с регулатора. Не рецитирайте просто като мантра позиции от миналото, а мислете как трябва да изглежда бъдещето.


Вие всички имат интерес от създаването на европейски медиен сектор, който да е силен, свободен и цифров. И аз така, така че, моля, дайте ми идеите си.


Аз съм готов да се произнесе в рамките на този мандат. Искам да се създаде рамка, която да се възползва от възможностите на бъдещето, а не да защитава процедури от миналото.


Може да стимулирате на икономиката на ЕС, назначавайки милиони. Можете да допринасяте за културното и творческо общество. И да подкрепяте самата демокрация.


Все пак защитата на тези цели не означава защита на статуквото. Наследените системи и структури, които служиха за тези цели през XX в. вече не могат да го правят през XXI в. Да, трябва да защитим ценностите, но ценностите не са същите като корпоративните интереси.


Благодаря.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Накратко, как по лесно можем да манипулираме хората, след като те масово са в интернет вече.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Ела да видиш държавата ни колко много пари дава за технологии и нищо няма!

 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Тя днес това го туитна

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Нели Крус да се върне, да погледне в мутрата на Пеевски и Тошо Тошев (всъщност, особено последния би трябвало да го помни чудесно) и след това да призовава за освобождаване от остаряло мислене.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Трябва ли да показваме на децата Бъдещето?Мисля че не.Нашата задача е да и помогнем да усвоят настоящите знания и умения и да сме тук, когато тичайки към бъдещето позабравят важни неща от настоящето

 6. 6 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Съвременна бабичка .....държи за развитието на технологиите ! А дали имаме пари .....? Кризаааааа !

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Тая какво се е наежила напоследък? Да не иска, и ние да почнем да мислим по двоичната система?! Те само политиците са двоЛични!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Освободете се от остарялото мислене, медиите трябва да се развиват с технологиите..)))
  ....................
  Технолигии , я ..
  Слагат ти един чип във врата и ..гласуваш само за БКП-БСП или ГЕРБ-а...)
  Защо трябва да мислиш ??? :)))

  BIG AL
 11. 11 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#6:"sisiliya6"]Съвременн бабичка .....държи за развитието на технологиите ! [/quote]
  ми евала на бабето, вместо като медиините магнати да вика що сваляте торенти, ние искаме с един филм и едно ЦД да правим по няколко милиарда, тя меко намеква, че тая нема да я бъде и който не се адаптира ще суха дупата.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 12. 12 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Таз дърта леля и тя разбира от цифровите технологии.Ей затва в Европа си имаме комисари,а в САЩ си имат Гугъл и Епъл..

 13. 13 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "На трето място, трябва да признаем как секторите се сближават и да обмислим как да реагираме."

  Такава централизация на властта ни чака, че ще ни се завие свят. На всяка една власт.

  "
  Промени в националния икономически суверенитет - интернационализирането на финансовите пазари намалява възможността на правителствата да управляват собствените икономики;
  Роля и отговорност на транснационалните корпорации - транснационалните корпорации са първичните сили стоящи зад икономическата глобализация. Тяхната сила е такава, че те могат да бъдат значима преграда или обратно, мотор за промени."
  Дневен ред 21 на ООН.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK