Европейската конфедерация на синдикатите критикува ограниченията срещу България и Румъния

Европейската конфедерация на синдикатите критикува ограниченията срещу България и Румъния

© Георги КожухаровЕвропейската конфедерация на синдикатите (КЕС) в навечерието на новото разширяване на ЕС отново се противопоставя на осъществяването на третия етап от преходните мерки против свободното движение на работници от България и Румъния и призовава държавите членки да се въздържат от прилагането на мерки за спиране или ограничаване на свободното движение на работници от Хърватия."


Това заяви днес секретарят на конфедерацията Лука Визентини в интервю за специализирания по проблемите на труда италиански телевизионен канал Italia Lavoro TV, предаде БТА.


На 26 април Европейската комисия излезе с ново предложение за прилагане на директивата за свободно движение на трудова сила, както и с мерки, които да улеснят зачитането на правата трудещите се, залегнали в тази директива, като премахнат пречките и предотвратят дискриминация, мотивирана с националността на кандидатите за работа, припомня Визентини.
Това предложение е очаквано и необходимо, като се има предвид задълбочаването на проблемите, свързани с дискриминацията и неравноправното третиране в Европа, както и прилагането на ограничителни мерки за новите страни членки и растящата ксенофобия, която обхваща все повече страни от ЕС, се подчертава в интервюто.


Секретарят на КЕС отново подчертава, че свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора е сред най-важните политически приоритети на синдикалното движение. Синдикалната конфедерация настоява при разискванията относно свободното движение на гражданите на Европейския съюз да се има предвид също тяхното правно и социално осигуряване, данъчно облагане, признаване на квалификацията, достъп до трудовия пазар и условията на труд.


КЕС е основана през 1973 година и в момента обхваща 60 милиона членове на 85 национални конфедерации от 36 страни, както и от 10 европейски индустриални федерации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK