Словенският премиер обеща да спази срока на ЕС за икономически план

Аленка Братушек

© Reuters

Аленка БратушекСловенският премиер Аленка Братушек обеща да спази определения от Брюксел срок до края на седмицата и да представи план за укрепване на банковата система на страната, съобщи "Франс прес".


"Имаме черновата, но в четвъртък или най-късно е петък ще я завършим и коригираме", каза тя пред репортери след среща с членовете на нейната коалиция.


По думите й бюджетът, приет от предишното дясноцентристко правителство, е довел до ситуация, която се е оказала "лоша, много по-лоша от първоначално планираното". "Затова трябваше да подготвим подходящи мерки", допълни Братушек, която е на власт от шест седмици.
Очаква се тя да изпрати ясен план за действие и график с подробности как да бъде реформирана банковата система и да се стабилизират словенските финанси. Финансовият министър Урош Чуфер настоя, че няма да се наложи страната да бъде спасявана, но предупреди, че приходите и разходите ще пострадат.


Черновата на програмата за стабилност, публикувана в понеделник от словенския ежедневник Finance, показва, че правителството обмисля временен "кризисен данък" върху всички заплати, вдигане на данъка добавена стойност, данък върху имуществото и други мерки за увеличаване на приходите.


Правителството ще преговаря със синдикатите в публичния сектор за допълнително орязване на заплатите и удължаване на замразяването на пенсиите. То вероятно ще инжектира до 1.3 милиарда евро в държавните банки, което ще доведе до увеличение на тазгодишния дефицит до 7.8% от БВП.


"Лошата банка", създадена миналата година, се очаква да започне да приема лоши заеми от държавите банки до средата на годината. Правителството планира също така да приватизира поне една банка и държавна компания.


Според стабилизационната програма Словения ще сведе дефицита си под 3% от БВП през 2015 г. вместо през 2013 г., както се изисква от Европейската комисия, и ще постигне балансиран бюджет до 2017 г.


В неделя дясноцентристкото правителство на Словения не успя да постигне споразумение с консервативната опозиция по конституционните реформи, целящи да се укрепят държавните финанси, най-вече банковия сектор.


По тази причина "в отговор на искане на опозицията" Братушек обяви, че се отлагат "дебатите, предвидени за днес и утре в парламента, по ограничаване на прилагането на народно допитване и приемането на "златно бюджетно правило", ограничаващо ангажиментите за разходите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK