Холандският финансов министър атакува данъка върху транзакциите

Йерун Дейселблум

© Reuters

Йерун ДейселблумХоландският финансов министър Йерун Дейселблум, който председателства Еврогрупата, каза във вторник, че неговото правителство ще се бори срещу сегашните планове на 11 страни от Европейския съюз да въведат данъка върху финансовите транзакции, предаде "Франс прес".


Пред икономическата комисия в Европейския парламент Дейселблум подчерта, че говори като национален финансов министър, а не като председател на Еврогрупата.


Той настоя, че данъкът "ще удари пенсионните ни фондове много силно", имайки предвид опасенията, че мярката ще направи финансовите услуги по-скъпи. "Не смятаме, че ще бъде много подходящо да имаме данък върху финансовите транзакции за тези пенсионни фондове", допълни Дейселблум.
Според него приходите от данъка не трябва да бъдат европейски, а трябва да се насочват обратно към националните правителства. Въпреки това холандското правителство "е заинтересовано от инструмента и иска да говори за него, но имаме някои тежки условия", изтъкна министърът, без да даде подробности.


Данъкът беше поискан от 11 държави в ЕС, водени от Германия и Франция, в рамките на засиленото сътрудничество. Очаква се, че след като започне да се прилага от тях, ще осигури приходи от порядъка на 30-35 млрд. евро годишно.


Останалите страни, които поискаха данъка, са Австрия, Белгия, Естония, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Испания. Великобритания, която е дом на един от най-големите пазари в Лондон, яростно се противопостави на данъка, защото се опасява, че той ще застраши индустрията, свързана с финансовите услуги.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 469 Весело

  Хаххаахахах, този само като му гледам физиономията и ми щрака мозъка какви транзакции му се въртят в главата.

 2. 2 Профил на Земляк
  Земляк
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Бе какво става в ЕС?

  „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Няма как да стане- извоюван от ЕК пък национален

 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Браво, европейски правителства!
  Ограбвайте народа си, той и без това няма избор..

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на smolian
  smolian
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Добре де.Задача с понижена трудност.Ако финансовия министър на Холандия се наричаше/по фамилия/Дейселмидзе,щяхте да се сетите,че има нещо грузинско.А окончанието „блум“ към фамилията може да означава само едно-Никога,при никакви обстоятелства данък върху международните транзакций.Едни огромни виртуални пари се въртят всеки ден хиляди пъти и обират,къде що има далавера и аванта по световните борси.Тъкмо си направиха хората Перпетум мобил-ето и някаква си Меркел и едно Саркози/вече в политическото минало/ ще искат да им го счупят.

 6. 6 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#4:"issun-bōshi"]Браво, европейски правителства!
  Ограбвайте народа си, той и без това няма избор..[/quote]
  И от кога бедните хора правят финансови транзакции? Някак си не се връзва, хем нямаш пари хем прехвърляш милиарди от една сметка в друга.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1857 Разстроено

  Никой не ще да плаща данъци на този континент ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Нефертити":

  Така или иначе банките ни взимат такса за всяка транзакция нека плащат данък или да не я взимат.

 9. 9 Профил на kyon_kun
  kyon_kun
  Рейтинг: 411 Любопитно

  Ще дам една метафора. Представете си, че увеличим съпротивлението на цялата електрическа верига - от централата до уредите на крайните потребители. Кой ще спечели от това? Никой! ТОВА Е данъкът върху финансовите транзакции - съпротивление по цялата верига.
  И забележете кой го предлага - иждивенците на Европа + Франция и Германия, които са в такава безпътица, в каквато не са били от WW2 насам.

 10. 10 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Данъка няма да е за сметка на банката, а на клиентите. Така че - банкова такса плюс данък .... а и цените естествено ще тръгнат нагоре. Всеки по веригата като ти калкулира и данъка за няколко транзакции... пфу, данъци, данъци а какво получаваме срещу тях?

 11. 11 Профил на akuto
  akuto
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#6:"Fred"]И от кога бедните хора правят финансови транзакции?[/quote]

  ВСИЧКИ правим финансови транзакции!! Когато си държим парите в банката, тя прави финансови транзакции, за да може да ни гарантира достъп до парите ни във всеки един момент. Освен това, в създаването на всяка стока с използването на вносни материали, технологии, ноу-хау и др.. се прехвърлят пари през граница. Без финансовите транзакции ще живеем в каменната ера!

 12. 12 Профил на krustev
  krustev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "smolian":
  bloem (блум) - на холандски означава цвете. И между другото човекът е католик. Това променя ли нещо? Неграмотността на антисемитите е забележителна

 13. 13 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Задължително данък върху транзакциите трябва да има!
  Размера не е важен! Важен е МАРКЕРА върху ПЪТЯ на парите! Така парите ще се проследяват по тъмните партизански пътеки до партизанските(офшорни) землянки и обратно АНОНИМНИ на слънце! Ще има изпращач - получател!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 14. 14 Профил на desodanov
  desodanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Този данък е насочен срещу HFT и една от малкото възможности да се спре тази дивотия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И ние се противопоставяме на този данък.

 16. 16 Профил на Чупакабра
  Чупакабра
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#14:"desodanov"]Този данък е насочен срещу HFT и една от малкото възможности да се спре тази дивотия.[/quote]

  Абсолютно! Най-накрая едно разумно мнение по въпроса.

  За съжаление, голяма част от коментаторите го удрят на елементарно плюене как бирникът ще прибере и последната стотинка на Андрешко чрез страшния данък "Робин Худ".

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално
 18. 18 Профил на smolian
  smolian
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До krustev.Интересно, къде провидя антисемитизъм в коментара ми?И още по-интересно,как така в един български вестник,веднага се появи страж и адвокат на г-н Дейселблум.В конкретния случай може да се говори/евентуално/ за антинидерландизъм или антихоландизъм.Виж,колко идиотски звучи!Но важното,в случая е,че същият този господин успя за изключително кратко време да сътвори четири-пет изключително скандални изказвания,които люшнаха евро валутата и сътвориха скандалите с Кипър.Така че,за господин bloem,могат да се кажат много по-цветисти неща от името му.Същноста на проблема е,че коментиращите изобщо не са наясно какво означава предлагания данък върху транзакцийте,че това предложение касае САМО тези огромни пари от инвестиционни/спекулативн/фондове,които обикалят по хиляда пъти на ден световните фондови борси и спекулативно печелят ТРИЛИОНИ долари на година.Никога не е ставало дума за обикновените финансови транзакций,касаещи обикновените хора и фирми,и компаний с легален,бял бизнес.Ето това никой не се наема да направи,да опише,всъщност за какво става въпрос.Толкова за неграмотността на антисемитите,krustev.Ако имаш добра воля,върни се на коментара ми и разгледай със семитската си лупа.По-скоро,обърни внимание,че хората се шашкат за транзакцийте „по принцип“,а малцина са тези,които занаят всъщност какво са предложили германците.Но те са си антисемити,нали знаеш...

 19. 19 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Гневно

  Холандският финансов министър атакува данъка върху транзакциите---че той ще застраши индустрията, свързана с финансовите услуги.
  Тези услуги не носят придадена стоиност нито са включени директно в производството а са резултат на спекулация и тази огромна сума ако има данък няма да бъде в джоба на банкстерите като премия или хонорар

 20. 20 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 367 Весело

  каквото и да напиша за този данък -
  все ще е вярно..........

  и все няма да се хареса на матрИяло/пролетарското народонаселение

  абе тъмни балкански субекти - сит на гладен верва ли ?

  до кога ще ви бръмчи в главата "Залпа на Аврора"

  До кога че лягате и ке се събуждате с
  "Томазо Кампанела" ,
  "Томас Мор"
  и пр. вирусоносители?

  Данък Банка е като Данък Господ...
  не е невъзможно,но не е сигурно

  спечелете 6+1 от сдото...то
 21. 21 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#4:"issun-bōshi"]Ограбвайте народа си,[/quote]
  къф народ, кви 5 евро, става въпрос за наказание на банкови спекулации и такива с акции. то верно че не са го обясними много добре, ма мислете малко, никой не иска да облага с данък кат прехвърлиш 5 лева на баба си....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 22. 22 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#9:"kyon_kun"]Ще дам една метафора.[/quote]
  грешна метафора. по-правилно е да се каже представете си, че някой по цял ден мести ток ( с кофи) от АЕЦ беляне до ТЕЦ бобов дол и обратно. при това не само не губи ток, но печели ток, и то яко. и плаща същите данъци като вас. обаче ако изпусне некоя кофа с ток, всички плащаме, за да му компенсираме на лакомия гъз грешката.
  е как да нема данък?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK