Барозу: Политическата научна фантастика може да стане реалност

Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Жозе Мануел БарозуЕвропейската комисия ще представи своето виждане за промени в договора на Европейския съюз в началото на следващата година, а идеите, които сега звучат като "политическа научна фантастика", може накрая да се превърнат в реалност, предаде EUobserver.


Брюксел ще изложи ясно формулирани идеи за промяна в договорите, за да бъдат обсъдени преди европейските избори, каза председателят на еврокомисията Жозе Мануел Барозу.


"Искаме да сложим всички елементи на масата, дори и някои от тях да звучат като политическа научна фантастика днес. Те ще станат реалност след няколко години, по-скоро, отколкото може да си мислим", заяви той.
Барозу подчерта значението на това европейските граждани да познават и да одобрят промените, които се правят на ниво ЕС. Той призова основните политически партии да не отстъпват пред евроскептичните или еврофобски сили. "Трябва да се борите с рационални аргументи и непоколебими убеждения", допълни Барозу.


Коментар на португалския финансов министър Виктор Гашпар обаче показа разочарованието от икономиите, което се наблюдава особено в южните европейски държави. "ЕС трябва да уважава основния принцип - принципа на превъзходството на националното измерение в политиката. ЕС трябва да позволи на държавите членки да дадат социалните блага, които гражданите им искат", подчерта Гашпар.


"Трябва да погледнем към драматичния ръст на младежката безработица, особено в страните с (спасителни - бел. ред.) програми, за да осъзнаем какво означава тази молба на практика", допълни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK